Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Bezárt az óvári „szeméthegy

Az ígéretek szerint néhány éven belül füves zöld dombbá változik Mosonmagyaróvár határában a levéli úti hulladéklerakó. A tízhektáros depónia a közelmúltban bezárt, s a húsz méter magas „hegy” rekultivációra vár.
Rekultiválják: Először letakarják, aztán majd füvesítik.
Mosonmagyaróvár határában a levéli úti hulladéklerakó a napokban végleg bezárt. A mintegy tízhektáros területre évtizedeken át szállították a város és a környező települések szemetét, így a domb mára több mint húsz méter magasra nőtt. A telep bezárásával egyidejűleg megindult a jogszabályban előírt rekultiváció.

Először le kell takarni

– A Rekultív Kft. 1993 óta kezeli a levéli úti hulladéklerakót és szállítja oda a környék szemetét – mondta el lapunknak Ágota Zsolt, a társaság ügyvezetője. – A depónia időközben megtelt, sőt, túltelt. Társaságunk és az önkormányzat között létrejött szerződés, valamint a helyi köztisztasági rendelet értelmében a telepet rekultiválni kell, s ennek első lépése a lerakó bezárása volt.
– A törvényi előírásoknak megfelelően elkészítettük a depónia részletes rekultivációs tervét, ami jelenleg hatósági elbírálás alatt áll. A tényleges rekultivációt megelőzően elkezdődött a domb stabilizálása. Takaróréteggel fedjük le a területet, s ezzel megakadályozzuk, hogy a környéket a szél beterítse szeméttel. Mindezen túl a domb aljára szóródott, illetve illegálisan lerakott hulladékot összeszedjük és bekerítjük az egész területet. Ezentúl kizárólag termőföld, illetve a takarórétegnek szánt anyagok hordhatók fel a dombra.
Ez az eljárás természetesen nem helyettesíti a rekultivációt, az az engedélyeztetés után kezdődhet el – hangsúlyozta az ügyvezető.

Három évbe és több száz millióba kerül

A depónia bezárása az eddig megszokott hulladéklerakásban is változást jelent. Ezentúl nem lehet már szemetet felvinni a dombra, a hulladékokat teljes egészében a jánossomorjai depóniába szállítják. A depó közvetlen szomszédságában kialakítandó leendő komposztálótéren a lakosoknak továbbra is lehetősége van a díjat leróva egy köbméterig építési törmeléket lerakni. A rekultiváció az engedélyeztetési eljárás befejeztével, várhatóan legkorábban a jövő év elején kezdődhet el. A legalább három évig tartó munkálatok során mintegy 100 ezer köbméternyi takaróanyaggal borítják be a dombot. A több száz millió forintos beruházáshoz szükséges forrásokat a Rekultív Kft. az önkormányzattal közösen pályázatok útján teremti elő.

Kapcsolódó írások >>

Büntessék meg őket! (2003-06-19) >>
Minden rendszerben nő a szeméthegy (2002-07-02) >>
Szeméthegy Pásztori határában (2003-02-05) >>
Szeméthegy az Ikva partján (2003-01-27) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróváron nem kellett tömeget oszlatni

Hazánkban is egyre gyakoribbak a különféle utcai demonstrációk. A megmozdulások ugyan nem… Tovább olvasom