Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Bezárt az egyetlen benzinkút

Hédervár gazdálkodása stabil. A faluban épül a kábeltévé-hálózat és elfogadták a település hosszú távú turisztikai programját. Ugyanakkor a község határában megszüntették Szigetköz egyetlen benzinkútját.
Hédervár az önhikis települések számára kiírt pályázat segítségével kiegészítette költségvetését. Az önkormányzatnak jelenleg nincs tartozása, igaz, jelentősebb fejlesztési kerete sem, ugyanis abból fizette ki az iskola és az óvoda fűtésének korszerűsítésére korábban felvett hitelét.

Panzió épül: A hédervári magtárból a tervek szerint színvonalas, magánerős szálláshelyet alakítanak ki.
A község mégis szépül. Az amúgy is mutatós falu képét a központban felállított új buszváró és a település több pontján elhelyezett stílusos szeméttartó edények gazdagítják tovább. A közterek gondozottak, virágosak. Ezt a törekvést egy zöldfelület növelését célzó pályázat is erősíti, s ennek keretében az óvoda udvarán végeznek majd némi átalakítást, az iskola udvarán pedig fásítást.

A falurendezés során további 20 építési telek kialakítását is tervezik. Hamarosan elkészül az óvodában a sószoba. Ezt az egészséges környezet biztosításán túl azzal a céllal alakítják ki, hogy jótékony hatásával elősegítsék a légúti megbetegedésben szenvedő kicsik gyógyulását.
Psztől a korábban alkalmazott, költséges olaj helyett már gázzal fűtenek az orvosi rendelőben és karácsonyra kiépül a faluban a kábeltévé-hálózat is. A családok 20 csatornás alapcsomag műsorai közül válogathatnak. Az önkormányzat olyan megállapodást kötött a kábeltévé-szolgáltatóval, hogy az a képviselő-testület jóváhagyása nélkül nem emelheti árait.
Juhász József polgármester elmondta: elengedhetetlenné vált a Hédervár közigazgatási területén működő, 8 település szennyvizét összegyűjtő telep kapacitásának bővítése.

A beruházás anyagi fedezetére pályázatot nyújtottak be. Amennyiben sikerül a kezdeményezés, a 300 milliós szennyvízprojekt költségeinek 90 százalékát az állam finanszírozná.

– A képviselő-testület nagy többséggel elfogadta Hédervár turisztikai programtervét – hangsúlyozta a polgármester. – A dokumentum olyan irányelveket fogalmaz meg, melyek kiaknázzák mindazokat a lehetőségeket, amelyek a környék adottságaiból következhetnek. Az év végén nyíló kastély a körülötte lévő ősparkkal csendes, nyugodt szállást kínál, s ugyanebbe a koncepcióba illeszkedne bele a magtárból kialakítandó magánerős panzió is. A polgármester, mivel titoktartási kötelezettséggel tartozik a beruházónak, csupán utalt a korábbi lapszámainkban (2003. február 25. és március 4.) is felvázolt hédervári gyógy-idegenforgalmi komplexumra, ami óriási értéke és hatalmas vonzereje lehetne a községnek.

Héderváron az elmúlt időszakban további két civil szervezetet alapítottak: a Hédervári Kont Lovas Egyesület és a Héfi, azaz a Hédervári Fiatalok Egyesülete azóta valamennyi közösségi rendezvény résztvevője, szervezője.

A jó hírek mellett egy kellemetlen esemény tanúja is lehetett a község: szeptember 23-án bezárták Szigetköz egyetlen, Hédervár határában működő üzemanyagtöltő állomását. A megszüntetésről a zárás napján(!) faxon értesítették a falu vezetését. Az önkormányzat azóta tárgyal a további üzemeltetés lehetőségéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változó gépvásárlási támogatások

A normatív támogatásoknak köszönhetően legalább a jelenlegi szinten megmaradhat a gépvásárlás… Tovább olvasom