Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Bezár az Arlington zoknigyár

A mosonmagyaróvári Arlington kft. a dolgozók több mint kétharmadának mond fel.

A mosonmagyaróvári Arlington kft. a dolgozók több mint kétharmadának mond fel az év második felétől. Lapunk úgy tudja, az elbocsátások hátterében az áll, hogy a cég a kisebb költségek miatt kelet felé terjeszkedik.

Információink szerint – s ezt egy csütörtöki SMS is megerősítette – a mosonmagyaróvári Arlington kft. drasztikus létszámleépítéseket tervez a közeljövőben. Az egykori magyaróvári kötöttárugyár területén működő, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő német tulajdonú zoknigyártó cég mintegy százhúsz dolgozójából mindössze alig harmincat tart meg az év második felétől. A cég vezetése lapunk érdeklődésére nem kívánta kommentálni értesülésünket.

A gyár dolgozói közt egy hete igencsak borús a hangulat. A múlt héten tudatták velük ugyanis, hogy legtöbbjüknek június 1-jétől megszűnik a munkahelye.

A mosonmagyaróvári Arlington kft. előtt műszakváltáskor megkérdezettek nevüket ugyan nem árulták el a Kisalföldnek, de megerősítették, hogy többségüknek mennie kell.

– Már régóta benne volt a levegőben, hogy létszámleépítést terveznek a gyárban, de nem gondoltuk, hogy ekkora mértékű – meséli az egyik asszony, akinek nyártól szintén megszűnik az állása. – A vezetőség a múlt héten hívta össze a dolgozókat, ahol a német tulajdonos is megjelent és tájékoztatott bennünket a drasztikus létszámleépítésről.
– Úgy tudjuk, a cég marokkói gyáregységét akarják továbbfejleszteni, illetve Kínába akarnak terjeszkedni – veszi át a szót egy másik dolgozó. – Ott olcsóbb a munkaerő és az egyéb költségek, ezért akarják szinte teljesen megszüntetni itt a termelést. Ez a probléma azonban úgy tudom, nem csak minket érint, hiszen az ország számos pontján zárnak be üzemeket emiatt.

– Bár elküldenek bennünket, de a cég magyarországi vezetése korrekt módon, időben tájékoztatott bennünket a jövőt illetően, nem csak egyik napról a másikra, szó nélkül tesznek minket az utcára. Mindemellett mindenki kétségbeesett és munkát keres, ám sajnos nem nagy sikerrel. Már hetekkel ezelőtt sejtettük, hogy leépítés lesz, ezért érdeklődtünk a környéken munkalehetőségekről, ám semmi biztató választ nem kaptunk – mondja elkeseredetten az egyik dolgozó.

Csökkentik a termelést

Rimányiné Somogyi Szilvia,  a megyei munkaügyi központ igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: az elmúlt napokban az Arlington Magyarország Kft. jelezte, hogy 97 dolgozó munkaviszonyának megszüntetését tervezi, mivel a teljes egészében német tulajdonú textilipari bérmunkát végeztető anyacég csökkenti a termelését. Amennyiben ténylegesen elbocsátások lesznek, úgy a mosonmagyaróvári munkaügyi kirendeltség nagy részük számára tud munkát felajánlani, illetve személyre szóló munkaerő-piaci támogatásokat biztosít.

Idén a második

A mosonmagyaróvári Arlington kft. az idén a második olyan könnyűipari cég a megyében, amely igen nehéz helyzetbe került. Néhány hónappal ezelőtt a fehérneműket gyártó kapuvári ruhaipari rt. vált meg 170 dolgozója közül 103-tól, ők jelenleg is felmondásukat töltik. Az elbocsátások oka: a német megrendelő keletebbre vitte a gyártást az olcsóbb munkaerő miatt.  
Munkaügyi helyzet

Az elmúlt egy évben a mosonmagyaróvári kirendeltség körzetében a cégek létszámleépítése 123 dolgozót érintett, ugyanakkor létszámbővítéssel 282 új munkahely alakult. Mosonmagyaróvár és vonzáskörzetének munkaerő-piaci helyzetéről az igazgató elmondta: az elmúlt évben a térség munkanélküliségi rátája 4,3 százalék, a megyéé pedig 4,6 százalék volt. A város munkanélküliségi mutatója a megyén belül Sopront követően a legalacsonyabb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétezer könyv gyűlt össze

Egy hónappal ezelőtt indította útjára a mosonmagyaróvári önkormányzat – dr. Egri Borisz egyetemi tanár kezdeményezésére – az „Egy város, ezer könyv" elnevezésű akciót a révkomáromi Selye János Egyetem megsegítésére. Várakozásokon felül, több mint kétezer könyv gyűlt össze  az akcióban. Tovább olvasom