Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Bevásárlókocsi-harc egy kulcstartóért

Több száz ember tolongott tegnap az új mosonmagyaróvári hipermarket előtt, hogy az elsők között tolhassa át bevásárlókosarát az áruház küszöbén. A megkérdezettek közül senki sem tudta, hogy miért is sorakozik, hiszen a leggyorsabb vásárlók csupán egy kulcstartót kaptak ajándékba.
Mosonmagyaróvár első nagyáruháza ugyan kedden nyolc órakor nyitotta csak meg kapuit, a sorban legelöl álló már negyed ötkor megérkezett az áruház elé. Az első, Puporka Éva elmondta, nem egy bizonyos áruért jött, óriási kedvezményekre számít.

Negyvenhatmillió az első napon

A legelső vevő belépése után nem telt el két perc sem, néhányan már kifelé jöttek, elektronikai cikkekkel megrakodva. Szükség is volt a sok vásárlóra, hiszen lapunk információi szerint az első napra 46 milliós forgalmat tervezett a nagyáruház.

A kedden megnyílt hipermarket hiánypótló Mosonmagyaróváron, hiszen a városból és környékéről egyre többen jártak a megyeszékhely hasonló üzleteibe nagybevásárlásaikat intézni. Mosonmagyaróváron szinte mindenki üdvözli a multinacionális cég letelepedését. A létesítés vesztesei viszont a helyi kiskereskedők.

Dr. Szeredi Ádám, a Mosonmagyaróvári Vállalkozók Egyesülete önkormányzati képviselőjének az „egyik szeme sír, a másik nevet".
– Önkormányzati képviselőként feladatom a kis- és középvállalkozások segítése. Etikátlannak tartom, hogy az új buszvégállomást a hipermarketnél építik ki, jelentős versenyelőnybe hozva ezzel a multicéget. Mindenképpen szorgalmazni fogjuk a buszpályaudvar kiépítését a Hild téren – fogalmazott dr. Szeredi Ádám.

„ Nem tudunk versenyezni"

Domonkos Vince kiskereskedő nem tart attól, hogy a forgalmukat drasztikusan befolyásolja a hipermarket megjelenése.
– A multinacionális cég mennyiséghez kötött áraival természetesen nem tudunk versenyezni, ám azt tisztességtelennek érezzük, hogy egyes árait – mint például a kenyér és pékáruk – jelentősen csökkenti. Nyugat-európai tendencia, hogy a hipermarketek mellett a kisboltokra is folyamatosan szükség van.

Biztos lesz némi szelekció és néhány – főként a nagyáruház környékén lévő – üzlet bezár majd. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vevőinket továbbra is megtartsuk. Úgy vélem, hogy a multicégek nem a kiskereskedőkre, hanem egymásra jelentenek nagy veszélyt. Biztos vagyok abban, hogy a közeljövőben több hasonló nagyáruház is letelepszik a városban és köztük éleződik ki igazán a verseny – vélekedett Domonkos Vince.

Az elmúlt évben 42 bevásárlóközpont és 49 hipermarket működött Magyarországon, kiskereskedelmi forgalmuk 2002 első felében 290–300 milliárd forint volt – derült ki a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének felméréséből. A bevásárlóközpontok és hipermarketek összterülete meghaladja az 1,85 millió négyzetmétert. Szakértők szerint a hipermarketek száma bővülhet a jövőben, míg a bevásárlóközpontok terjedése inkább lassulni látszik. A hipermarketek száma 2006-ra az idei 49-ről várhatóan 68-ra, piaci részesedésük pedig 18 százalékról 25 százalékra nő. Ezzel együtt a kisboltok részesedése 36 százalékról 30 százalékra csökken 2006-ig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megvalósításon múlik a siker

Elkészült Mosonmagyaróvár „jövőképe”, mely 15 évre szabhat a városnak irányt. A… Tovább olvasom