Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Bevásárlás Ausztriában: tejet már nem érdemes venni

A mosonmagyaróvári szupermarketek hétvégi kígyózó soraiban állók nagy része Ausztriából rándult át hozzánk egy kis bevásárlókörútra a számukra olcsóbb áruk miatt. Nekünk azonban nem túl kifizetődő egy hasonló út északnyugati szomszédunk üzleteiben.
Érdemes körbenézni: A határ közelsége felderítésre serkent.
A sógorok a fogorvosi ellátás, a kozmetikus és a fodrász mellett még az ABC-k kínálta kedvező árakat is kihasználják a Lajta partján. Vajon a magyaroknak mennyire éri meg átruccanni a legközelebbi osztrák boltokba?

Eurót a bankokból

A pénzváltást nem jó az utolsó pillanatra hagyni, mivel a határállomáson és az osztrák oldalon számunkra kedvezőtlenebb az átváltás. Itthon 238–239 forintért kaphatunk egy eurót. A hegyeshalmi határátkelő kilépő forgalma hét közben kisebb, 10–15 perces várakozás után „léphetünk be az unióba". Közvetlenül a határ után tankolhatunk és vehetünk autópálya-matricát is. Ez utóbbira nincs szükség, ha csak az első falut, Nickelsdorfot vesszük célba. A benzinárak hasonlóak a magyarországihoz: a 95-ös 226 (nálunk 223), a 98-as 230 (nálunk 232), a dízel 194 (nálunk 203) forintba kerül átszámolva.

„ Semmi sem olcsóbb"

Nickelsdorf a határátkelőtől 4 kilométerre fekszik, s rengeteg határőr járőrözik a község környékén. A centrumban jó néhány magyar nevű üzletember nevét láthatjuk a boltok feliratain. Ennek ellenére magyar újságírót nem látnak szívesen a közeli élelmiszerboltban. Kérdésünkre, hogy mi olcsóbb itt, mint Magyarországon, egy lenéző „semmi" a válasz, majd a rendőrséggel fenyegetőzik az üzletvezető, ha a boltjáról említést teszünk. Így aztán az eredeti célnak megfelelően, egyszerű vásárlóként figyeljük meg a kínálatot, s közben kiderült, hogy igazat mondott az eladó.

Csokimikulás és csokikrampusz

Mivel hamarosan itt a Mikulás, ezért a boltok polcain bőven lehet válogatni abból, hogy mi kerüljön a gyerekek cipőjébe. A csokiból készült ajándékhozó ára – mérettől függően – 0,8 és 1,4 euró (190–333 forint) között mozog. Sőt, csokikrampusz is kapható hasonló áron. A kedvelt nagytáblás Milka 190-ért kapható, hasonló áron, mint nálunk.

Drágább a minőségi sör

Az egy kilogrammos kávé, ráadásul jó minőségű, 4,30 euróba (alig több mint ezer forintba) kerül, ami a magyar áraknál – közepes minőség 1500–1600 forintnál kezdődik – jóval kevesebb. Tejet viszont már nem érdemes venni hozzá, mivel ára megegyezik a hazaiéval (200 forint körül mozog). Vaj 230-ért, joghurt 120-ért kapható – ezt sem éri meg behozni. Minőségi sörök (s csak ezek kaphatók) 200 forint alatt nem kezdődnek, s az étolaj is drágább (345 ott, 325 itthon) a hazainál. Mivel pénzünk elfogyott, indulunk, s a visszaúton levonjuk a tapasztalatot: az uniós országban jóval kevésbé érdemes vásárolni, mint Szlovákiában, északi szomszédunknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttélés békétlenségekkel

Az egyik mosonmagyaróvári háztömb hosszú ideje cívódásoktól és veszekedésektől hangos. Az itt… Tovább olvasom