Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Betegellátás magánkézben

A szigetközi települések közül elsőként Darnózselin döntött úgy a helyi képviselő-testület, hogy körzeti orvosának eladja az orvosi rendelőt. Egy éven belül az épületet mind állagában, mind eszközparkjában korszerűsítik.
Tizenegymillió forintért egy gárdonyi cégen keresztül vásárolhatta meg a körzeti orvos Darnózseli önkormányzatától a rendelőt. Szigetköz első privatizált betegellátási modellje lehet a jövő útja a többi község számára is, hisz több település képviselő-testülete is döntött már az eladásról.

Több forráshoz jutnak

Megújulhat a rendelő
– A piaci ár harminc százalékáért adtunk túl a rendelőn a testület egyhangú döntése alapján – kezdte Fazekas Zoltán  polgármester. – Sokáig mérlegeltük a lehetőségeket, s úgy éreztük: ha az intézményt nem az önkormányzatnak kell fenntartania, sokkal több lehetőséghez és anyagi forráshoz juthat a fejlesztések terén. Saját erőből nagyon nehezen tudtuk finanszírozni a működtetésével kapcsolatos kiadásokat. Háziorvosunk, dr. Takács Julianna egy gárdonyi cégen keresztül vásárolta meg az épületet. Az illetékes minisztérium az ilyen privatizációkat jelentős összegekkel támogatja, viszont önkormányzatunk a fenntartásra egyetlen fillért sem nyerhetett volna.

Másként nem működhet

– Úgy érzem, ezt a lépést mindenképp meg kellett tennünk, s bizony sok terhet levesz az önkormányzat válláról. Azonban kötelezettségekkel is jár. Hivatalosan a betegellátást továbbra is nekünk kell biztosítani. Minden évben beszámolót kérünk ezért a körzeti orvosunktól, s csak a testület hozhat döntést az esetleges változásokról. Az épület védettséget élvez, az előírás szerint ez csak orvosi rendelőként működhet. Felújítását és korszerűsítését az állam is támogatja, s EU-s forrásokra is számítani lehet. A hamarosan megkezdődő munkálatok mellett a gyógyításnak is működnie kell. Ezért némi toleranciára lesz szükség a betegek részéről is. A nyílászárók és a vizesblokk teljes cseréje után a fűtést is korszerűsíteni kell, valamint egy éven belül az eszközparkja is gazdagodhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jutott a támogatásból

A Belügyminisztériumnak a Széchenyi-terv lakáscélú támogatásokra fordítható keretéből nem jutott… Tovább olvasom