Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Betartják a schengeni normákat

Az egymegállásos könnyített határátlépés ellenére a reggeli csúcsban a személyforgalomban közel egyórás, a kamionoknál pedig több mint háromórás várakozási idő alakult ki Hegyeshalomnál tegnap a kilépőoldalon.
Uniós csatlakozás ide vagy oda, a határátlépés mit sem változott május óta, leszámítva azt a tényt, hogy a közösség államaiba elvileg személyi igazolvánnyal is utazhatunk. Azt már korábban lehetett tudni, hogy hazánk EU-csatlakozását követően a határátkelő személyforgalmi ellenőrzése alapjaiban nem változik, hanem majd csak a schengeni csatlakozás nyomán.

A vámkezelés ugyan megszűnt májustól, ám az ellenőrzés megmaradt. Sokan úgy gondolták, uniós polgárként szinte megállás nélkül hajthatnak át Hegyeshalomnál Ausztriába. Ezzel szemben a reggeli csúcsforgalomban közel egy kilométeres személyautó- és mintegy öt kilométeres kamionsor torlódott fel hazánk legnagyobb nyugati kapuja előtt. Úgy tűnik, hiába vezették be az egymegállásos könnyített ellenőrzést a tagországok állampolgárai számára az is sok időt vesz igénybe. Tegnap a személyforgalomban egyórás, míg a kamionoknál több mint háromórás várakozási idő alakult ki.

Újszászi Zsolt őrnagy, a hegyeshalmi kirendeltség vezetője lapunknak elmondta: az osztrákok a schengeni normák előírásai szerint végzik az átléptetést. Minden autót, illetve kamiont tételesen átvizsgálnak és ellenőriznek, így némileg lelassult az átkelés. A reggeli, illetve hétvégi csúcsforgalmak idején a tegnapihoz hasonló torlódásra számíthatnak az autósok Hegyeshalomnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merénylet a Mofém ellen

Egy friss felmérés szerint a hűtlen kezelés és az ipari kémkedés, illetve az illegális termékmásolás… Tovább olvasom