Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Bérekre 60 milliós kölcsön a kórháznak

Mosonmagyaróvár - A polgármester kínai látogatása és az MTE 1904 nehéz anyagi helyzete miatt bírálta az ellenzék a városvezetést Mosonmagyaróvár képviselő-testülete hétfői rendkívüli ülésén. Megszavaztak 60 millió forint gyorskölcsönt a Karolina Kórháznak is.
Az ellenzék napirend előtti felszólalásainak központi témája volt a polgármester kínai útjáról lapunkban megjelent írás (Lajta-parti kínai klinika, Kisalföld, 2007. szeptember 29.) az önkormányzat hétfői rendkívüli ülésén. Dr. Nagy Lajos (MSZP) úgy gondolja, a várost érintő ügyekről a tájékoztatás elsődleges helye a testületi ülés, ezzel szemben a képviselők a Kisalföldből értesültek a kínai látogatásról. Szerinte elegánsabb lett volna, ha kizárólag csak szakértők mennek erre az útra. Azt tudakolta továbbá, hogy milyen pénzből finanszírozták ezt az utazást. Szentkuti Károly (SZDSZ) azzal érvelt, a polgármester sérelmezi, hogy a különböző kormányzati döntésekről csak a sajtóból értesül, ezzel szemben a képviselők is az újságból tudták meg a tervezett kínai egészségcentrumot. Szabó Miklós elmondta: a látogatást követő testületi ülésen kívánta tájékoztatni a képviselőket a leendő beruházásról. Azóta még nem ült össze a testület, a Kisalföld azonban tudomást szerzett a kínai látogatásról és megkeresték ezzel kapcsolatban. A polgármester hangsúlyozta: az utazás egészét a befektető finanszírozta, a városnak egy fillérjébe sem került. A látogatás során arról győződtek meg, hogy a tervezett klinika beleillik-e a város hosszú távú elképzeléseibe, illetve milyen együttműködést tudnak kialakítani a Karolina kórházzal.

Vucsics Péter (MSZP) azt kérte számon a városvezetéstől, hogy mennyire érzik magukat felelősnek az MTE 1904 pénzügyi csődje, illetve a húsz távozó játékos miatt. A képviselő szerint mindez amiatt történt, hogy az idén felére csökkentették a csapat támogatását. Nagy István alpolgármester hangsúlyozta: nincs csődhelyzetben az MTE. A jelenlegi elnökség 13,7 milliós hiánnyal vette át a csapatot. A város anyagi helyzete nem teszi lehetővé a magasabb támogatást. Az alpolgármester szerint a kilencedik hely jónak mondható, amikor jobb anyagi helyzetben voltak és több támogatást kaptak, rosszabb helyen végeztek. A játékosok távozásával kapcsolatban elmondta: jelenleg nem megengedhető, hogy egy-egy focista több százezer forintos költségtérítést vegyen fel. Most elsősorban helyi és környékbeli fiatalokat keresnek, akik helyt akarnak állni a pályán, nem pedig az NB I-ből már kiöregedett játékosokat. Az alpolgármester kiemelte: nem tartoznak egyetlen játékosnak sem és mindenki időben megkapja a bérét. A város havonta 1,68 millió forintot utal a klubnak.

A képviselők a napirendek sorában tárgyalták és szavazták meg a Karolina kórház rendkívüli támogatását. Az intézmény igazgatója kérte, hogy az október 3-án esedékes bérfizetésükhöz 60 millió forint kölcsönt engedélyezzen a testület. A kórház vállalta, hogy az összeget az OEP-finanszírozásból október 12-ig visszafizetik. Napirenden volt továbbá egy Gazdász utcai ingatlan megvásárlása, ami eddig állami tulajdonban és a Nyugat-Magyarországi Egyetem kezelésében volt, s 4 százalékos rész szükségeltetett az ingatlan hasznosításához. A vásárláshoz szükséges 15 millió forintot az uniós pályázatok önrészére elkülönített keretből csoportosítják át.

A testület döntött továbbá arról, hogy lemond egy Pozsonyi úti ingatlan – az egykori Kétüsz-telephely – elővásárlási jogáról. A megyei önkormányzat ugyanis értékesíti a területet. Az erre kiírt versenytárgyalást egy vállalkozás nyerte, amely a 45 milliós kikiáltási árat tartotta. A képviselők határoztak még 10 millió forint elkülönítéséről a pályázatok írásával kapcsolatos megbízási díjak kifizetésére.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális tévé, kábelinternet

Mosonmagyaróvár - Elindította digitális, illetve internetes szolgáltatását a ViDaNet Zrt.… Tovább olvasom