Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Beregszász a hetedik testvérváros

Mosonmagyaróvár - A magyar iskolarendszer felszámolására tett kísérlet folyamatos. Akkor vagyunk erősek, ha hátunk mögött érezzük az anyaországot – emelte ki beszédében Szabó Árpád, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium igazgatója azon az ünnepségen, melyen Gajdos István, Beregszász polgármestere és Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár vezetője aláírta a két település közti testvérvárosi szerződést.
A határon túli város a Lajta-parti település hetedik testvérvárosa. 2003 elején a megyei közgyűlés gyűjtést kezdeményezett a kárpátaljai magyarság meghatározó intézménye kollégiumának felújítására. Akkor az országossá növekedett jótékonysági akció során 8 millió forint gyűlt össze, jelentősen javultak a körülmények.

Aláírás: Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár vezetője és Gajdos István, Beregszász polgármestere hitelesítette a testvérvárosi szerződést.
Aláírás: Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár vezetője és Gajdos István, Beregszász polgármestere hitelesítette a testvérvárosi szerződést.


A mosonmagyaróvári küldöttség tavaly ősszel látogatott Beregszászra, a kapcsolatot most testvérvárosi szerződés formájában is megerősítették. Szabó Miklós reményeit fejezte ki, hogy ez együttműködés nemcsak a városvezetők, hanem a civil szervezetek közt is erősödni fog, és hogy bekapcsolódnak egymás kulturális, sportrendezvényeibe.

Mosonmagyaróvár polgármestere Nagy István alpolgármesterrel egy hordozható számítógép mellett átadta az „Év tanára" és az „Év diákja" kitüntetéseket a kárpátaljai vendégeknek: Homa György informatikatanárnak és az idén végzett Turányi Tányának.

Olvasóink írták

 • 7. Fazekas Zoltán 2008. szeptember 22. 17:26
  „Kedves pan.cser.
  Én úgy érzem, a Testvérvárosi kapcsolatoknak, azért ennél mélyebb a jelentősége. Nem kétlem, hisz tudok ilyen példátv is megemlíteni, nem is egyet, hogy néhány város, falu esetében ez inkább eszem-iszom dínom-dánom néhány bennfentesnek, képviselőnek, de én most a mi dolgunkat szeretném megemlíteni:
  Darnózseli testvérközsége Felvidéken Felsőszeli. Diákjaink 15-20 fő minden nyáron szinte fillérekért, Szeliben az ottani Termálfürdő és Campingban tölthetnek el egy hetet. Két éve a Rákóczi Szövetség helyi csoportja jóvoltából a kárpátaljai partnertelepülésünkön Mezőváriban ingyen tudtunk egy 5 napos nyaralást biztosítani a honismereti verseny győzteseinek.
  De ugyanakkor lehetőségeinkhez képestmi is segítjük a testvértelepüléseinket, (az erdélyi Ivót, Kutyfalvát, kárpátaljai Mezővárit,) taneszközökkel, magyar nyelvű könyvekkel, és egyéb karitász csomagokkal. Ami ebben az esetben nagyon jó, nem a falu pénzéből, hanem magánemberek, a saját, a diákjaink által felajánlott anyagi és erkölcsi támogatásokból, gyűjtésekből, adományokból. Mi azt mondjuk, "Jobb adni, mint kapni. A bőkezű adakozót szereti és megáldja az Isten"
  Tudom, az ilyen kapcsolatok vannak többségben. Köszönöm megerősítő sorait. Tisztelettel
  Fazekas Zoltán
  polgármester”
 • 6. pan.cser 2008. szeptember 16. 12:38
  „Ne foglakozzatok ezzel a provokátorral, magyar ő is mint Ti, csak Fletó híve, ezek ilyenek. A testvérvárosok azért jók mert a vezetők potyázhatnak, szórakozhatnak csak azt nem tudom mit nyer ezzel a város. Fehér asztal mellé könnyű barátokat szerezni, munkára kevésbé. Még mi előtt valaki megszólna, barátkozzunk, sőt szórakozzanak, ha ennek haszna van.”
 • 5. hunenkonig 2008. szeptember 15. 18:00
  „Csak erre telik az írástudásból? Megtanult írni, miért nem tanul meg olvasni? Ajánlom a Wikikipediát.”
 • 4. zseliakiraly 2008. szeptember 15. 12:20
  „KEdves hunenkonig, ajánlom figyelmébe az alábbi térképet:
  1895 (!) -ös, angol térkép, a Times világatlaszának 48. oldalán. A készítője Andree, Richard; Times (London, England) (szóval nem soviniszta újságíró). A legnagyobb nagyítást javaslom, hogy biztosan el tudja olvasni, a település nevét "Nyiregyháza" és "Munkács" között.
  http://www.davidrumsey.com/luna/servlet/detail/RUMSEY~8~1~30709~1150632:Austria-Hungary,-general-map---with
  (ezt a címet be kell másolni a böngésző címsorába (ahol most a "http://www.kisalfold.hu/..." van írva és enter kell nyomni)
  Zoli bá, a szoclib gépnek semmi baja, csak nincs rá telepítve a cirill betűs nyelvi csomag, ezért vannak ???-k a betűk helyett.”
 • 3. Zoli Bá 2008. szeptember 15. 09:12
  „Újra leírom, mert ez a dög gép, ez a szoclib, nem akarja a cirill betűket fogadni. Í

  "Kedves hunenkonig (ez milyen név) no mindegy. Egy kis apróság az észrevételedhez.
  A szovjet éra alatt - így mondják az ukránok is az előző több mint 70 évet - Beregszásznak a magyar neve mellett volt orosz neve, ez volt BEREGOVO (Beregovo) Cirill nagy betűvel:oroszul: ???????? (kisbetűvel:?epe????) és ukránul is ami BEREGHOVE (Bereghove) cirill nagybetűvel: ???????E (kisbetűvel:?epe???e) Mivel már jó pár éve Ukrajna önálló állam, az államnyelv nem orosz, hanem ukrán.-Remélem ismered a cirill betűket.
  Ha nem, akkor ????! Azt is mondhatnám csönd! esetleg kuss!
  No én most megyek el pálinkát inni.
  Remélem a cirill betűk most olvashatók lesznek”
 • 2. Zoli Bá 2008. szeptember 14. 16:50
  „Kedves hunenkonig (ez milyen név) no mindegy. Egy kis apróság az észrevételedhez.
  A szovjet éra alatt - így modják az ukránok is az előző több mint 70 évet - Beregszásznak a magyar neve mellett volt orosz neve, ez volt Bereghovo azaz ??pe?obo, és ukrán is ami ??pe?obe. Mivel már jó pár éve Ukrajna önálló állam, az államnyelv nem orosz, hanem ukrán.-Remélem ismered a ciril betüket. Ha nem, akkor ???o!
  No én most megyek el pálinkát inni”
 • 1. hunenkonig 2008. szeptember 14. 14:37
  „Ne keresse a térképen, mert ilyen nincs - ez csak egy soviniszta
  pálinkagözös újságíró agyában fogant meg : Beregovo az igazi neve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euro Vegas: hamarosan meglehet az engedély

Bezenye, Hegyeshalom - Egy-két héten belül kiadhatják az építési engedélyt a bezenyei… Tovább olvasom