Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Beolvasztják a távhőszolgáltatót a VÜF-be

Mosonmagyaróvár - Várhatóan az év második felétől a távhőszolgáltatást végző Joule Kft. beolvad egy másik városi cégbe, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-be. Az önkormányzat emellett felülvizsgálta szerződését a hőenergia szolgáltatójával. Ezek eredménye 10 százalékos díjcsökkentés lehet.
Lényeges változások várhatók a mosonmagyaróvári távfűtés rendjében, amennyiben a képviselő-testület mai ülésén megszavazza az erről szóló előterjesztést. Az önkormányzat eseti bizottságot hozott létre a közelmúltban, hogy felülvizsgálják a hőenergiát szolgáltató MESZ Kft. és a Joule Kft. közti, korábban 15 évre megkötött szerződést annak érdekében, miként lehetne csökkenteni a díjakat, ezzel vonzóbbá tenni a városi távfűtést.

Szabó Miklós polgármester lapuknak elmondta: a bizottság felállítását elsősorban az indokolta, hogy a MESZ Kft. gázbeszerzéseivel kilépett a liberalizált szabad piacra. Ezért a hődíj megállapításához használt árképlet – amit a helyi rendelet is tartalmaz – már nem alkalmazható. E változás kapcsán vetették fel a 15 évre megkötött hőszolgáltatási szerződés módosítását.

Joule: Várhatóan augusztustól már a városüzemeltető részeként tartják karban a távhővezetékeket. Fotó: Méhes Ákos
Joule: Várhatóan augusztustól már a városüzemeltető részeként tartják karban a távhővezetékeket. Fotó: Méhes Ákos


Mindkét fél egyetértett abban, hogy a távfűtést Mosonmagyar-
óváron meg kell tartani. Az egyébként környezetbarát, biztonságos és kényelmes fűtési mód azonban csak akkor képes hosszú távon is megmaradni, ha árban versenyképes az egyedi gázfűtéssel. A távfűtés jelenleg mintegy 23–25 százalékkal drágább.

A tárgyalás eredményeképpen a szerződésből kikerül a teljesítményhez kötött „mozgó" koncessziós díj, ami annak látszatát keltette, hogy a Joule Kft. a többletteljesítmény elérésében lenne érdekelt akár a fogyasztók kárára is. A megállapodás szerint évi 10 millió forintban rögzítik a teljesítményhez nem kötött koncessziós díj összegét. Emellett a MESZ további 10 milliót biztosít a távfűtésre rákötések és mérősítések támogatására. Csökkentik továbbá a légköbméterenként elszámolt hőfelhasználás mértékét, így ezzel a hődíjat is.

Szabó Miklós elmondta: a MESZ Kft.-vel történt szerződés-felülvizsgálat mellett a Joule Kft. általános költségeit csökkenteni kívánják, valamint növelni a fűtéságazat bevételeit további feladatok vállalásával. Az előkészítések során legcélravezetőbbnek az látszott, ha a Joule Kft.-t – külön szervezeti egységként – beolvasztják a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft.-be. A két szervezet közötti párhuzamosságok – könyvelés, számlázás, jogi és egyéb megbízások – felszámolásával, valamint a fizikai munkát végzők esetében a tevékenységek átfedésével az alapdíj 10 százalékos csökkentése érhető el.

Emellett a Joule Kft. karbantartó állománya jobban kihasználhatóvá válik. Ide kívánják koncentrálni a városi intézmények fűtésének felügyeletét és ellenőrzését is. Ennek első lépéseként megbízzák a VÜF Kft.-t a városi fűtésrendszerek további felügyeletével, működtetésével.

Amennyiben a testület megszavazza az előterjesztést, a kidolgozott ütemterv szerint augusztusra befejeződik a Joule Kft. beolvadása és az új fűtési idény már az új szervezettel indul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák traktorok magyar földeket szántanak

Szigetköz - Szlovák rendszámú traktorok tűntek fel a szigetközi földeken. Tovább olvasom