Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Belvárosi barackfából csemegéznek a hódok

Belvárosi barackfából csemegéznek a hódok
Bár a szakemberek szerint az igazi csemegéjük a fűzfa, most barackfára kaptak rá a hódok Mosonmagyaróváron. A hívatlan vendégek harmadszor fordultak meg a Nagy család belvárosi, Lajta mellett fekvő kertjében.
Most már kimondhatjuk: otthon érzik magukat a hódok a mosonmagyaróvári Nagy család belvárosi, vízközeli kertjében. A napokban ugyanis harmadszor fedezte fel a házaspár a hívatlan vendég(ek) nyomait.

– Múlt héten péntekről szombatra virradóan a friss hóban különös dolgot vettünk észre. A hatéves őszibarackfánk eldőlt az éjszaka folyamán a különleges homokóra alakú rágást követően, a fa körül pedig csupa faforgács volt minden – vezeti be a szokatlan történetet Nagy Béláné. Férje még aznap vasból tartóoszlopokat barkácsolt a kirágott fa törzse köré, ugyanis azt télen szívesen látogatták a madarak, ágairól bőségesen csüngtek le a finom falatok, magvak, egy kis szalonna.

– Egy kicsit bosszankodtunk is, mert egy nagyon ízletes, szaftos, korai fajta őszibarack, ami nagyon szépen termett. Ha már erről le kell mondanunk, legalább a kertünk szárnyas látogatói ne maradjanak étel nélkül ebben a hidegben. Szombatról vasárnapra azonban újból itt jártak a hódok – mutat rá az asszony (aki a fürdőszobaablakból látni vélte az egyik állat vízben megcsillanó hátát). És valóban, a vastartók ellenére is szépen, precízen körberágták a fiatal fa törzsét.

A Nagy házaspár a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre hétfői találkozóján beszámolt a tagoknak – képpel illusztrálva – a különleges esetről, melyhez foghatót még a többiek sem hallottak.

Nagy Béláné az egykori ízletes őszibarackot termő fa maradványainál, ahol harmadszor hagyta ott nyomait a hód.
Nagy Béláné az egykori ízletes őszibarackot termő fa maradványainál, ahol harmadszor hagyta ott nyomait a hód.

– Tavaly ősszel a város végén található kertünkben egy magam ültette fűzfát rágtak ki a hódok. De hogy itt, a Terv utcában jelenjenek meg? – teszi hozzá Nagy Béla. A nyugdíjas férfi a vízhez közeli gyümölcsfák köré vasrácsot helyezett, hogy megvédje azokat. A látogatásunk utáni napon telefonált a Nagy család, hogy az éjszaka tovább rágták a kiszemelt barackfa törzsét a hódok.

– Ma a Kisalföld területén nincs olyan folyóvíz, amely hódmentes lenne. Mostanra szokatlan helyeket is elfoglalnak, ilyen lehet egy-egy település belterülete is. Egy korábban csaknem kihalt állatfajról beszélünk, mely a Szigetközben a nyolcvanas évek végén jelent meg. Akkoriban érdekességnek számított. A visszatelepítés is hálás dolognak tűnt, hiszen csodájára járt mindenki. Mostanra rohamosan nő az állomány. Több helyről jeleztek károkat. Egy rábaközi településen például egy fiatal erdőt tettek tönkre. Esetenként aránytalanul költséges a károkozás elleni védekezés. Tulajdonképpen a vasrácskerítéssel lehetne megóvni a területet az egyébként védett állat ellen – tudatta egy szakember, aki szerint a hódok legkedvesebb elesége a fűzfa. De ahogy számuk szaporodik, életterük szűkül, egyre inkább láthatjuk nyomukat lakott területeken és kedvenc csemegéjük helyett akár féltve őrzött gyümölcsfáinkra is ráfanyalodnak. A szakember szerint hamarosan országosan is megoldást kell találni az állomány drasztikus növekedésének kivédésére.

Védekezzünk kerítéssel


Egy kertészeti szakértő és a WWF egy hódokról írt tanulmánya szerint is a legjobb védekezési mód a hódokkal szemben, ha bekerítjük a területet.

Korábban is előfordult


A Kisalföld 2011. december 9-i számában írtunk arról, hogy a Hunyadi-iskola Gulyás Lajos utcai épülete mögött is ténykedtek a hódok. Úgy tűnik, hogy az akkori ritka jelenség lassan általánossá válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendégmunkás támadt mentőápolóra

A mentőtiszt a mentőautóban infúziót akart bekötni, amikor fiatalember az ápolóra támadt és… Tovább olvasom