Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Belülről is rendbe teszik a Sóházat

Javában zajlik a Sóházban lévő, eddig szociális alapon bérbe adott lakások teljes felújítása. A rekonstrukciót követően költségelven adja majd bérbe az önkormányzat ezeket az ingatlanokat. Várhatóan az év végére elkészülnek mind a tizennégy lakás felújításával.
Az elmúlt évben döntött úgy az önkormányzat, hogy felszámolja a szociális bérlakásokat a város egyik meghatározó műemlék épülete, a Sóház egyik felében. (Kisalföld, 2013. május 28.) Az önkormányzati tulajdonú épületegyüttes két tömbből áll. Közülük az egyikben – a Pozsonyi utca 89. szám alatt – részben szakemberlakásokat hoznak létre.

A Sóházat, a valamikori kapucinus kolostort a városfalon kívül kezdték el építeni 1689-ben, majd a szerzetesrendek feloszlatása után a kapucinusok 1787-ben hagyták el a várost. Az épület a tizenkilencedik század elején korai klasszicista homlokzatot kapott. Működött itt sóraktár és hivatal, lóistálló, valamint az uradalom alkalmazottai lakásainak is helyet adott. Az épület már hosszú ideje műemléki védelem alatt áll. A benne lévő lakásokat régóta szociális alapon adja bérbe a város. Az épület állaga mára igencsak leromlott. A benne lakók gyakorta nem rendeltetésszerűen használták az ingatlant, emiatt áldatlan állapotok uralkodtak a házban.

A szakemberek minden lakást felújítanak a Pozsonyi utca 89.-ben.
A szakemberek minden lakást felújítanak a Pozsonyi utca 89.-ben.

Az önkormányzat kereste a megoldást arra, hogy a város egyik legrégebbi és meghatározó műemlék épületét rendbe tegyék. Ezért döntöttek úgy tavaly, hogy szociálisból költségelvű – azaz szakember – lakásokká minősítik át a Sóház egyik felében lévő bérleményeket, majd teljesen felújítják azokat. A döntés mellett szólt az is, hogy egyre nagyobb az igény a szakemberlakások iránt, hosszú a várólista ezekért.

A Sóház Vár-tó felőli tömbjében lévő – a Pozsonyi utca 89. szám alatt – tizennégy lakást minősítették át költségelvűvé. A lakások – kettő kivételével – mostanra ürültek ki, a benne lakók a város más részein, szociális bérlakásokban kaptak helyet. Így lesz ez a jelenleg még lakott két bérlemény gazdáival is.

A teljes felújítás több tízmilliós költségét az önkormányzat finanszírozza, a munkát a Movinnov Kft. koordinálja.

Áldatlan állapotok uralkodtak a házban.
Áldatlan állapotok uralkodtak a házban.

„Az épület rekonstrukciója már évekkel ezelőtt megkezdődött. Először a tetőszerkezetet cserélték ki, négy éve pedig a homlokzatot újították fel" – tudtuk meg Kocsis Attilától, a Movinnov Kft. munkatársától. Elmondta: a szakemberek az elmúlt hetekben láttak neki a belső felújításnak. Lakásról lakásra haladnak a teljes átépítéssel. A tizennégy bérleményből tizenkettő összkomfortos, gázfűtéses lesz, kettő pedig marad cserépkályhás. Igény van ugyanis az ilyen jellegű lakásokra is.

A szakemberek elsőként elvégezték a vezetékes gáz bekötését az ingatlanba. Ezután láttak neki a lakások teljes felújításának. A tervek szerint az év végére befejeződik az összes otthon korszerűsítése. Ezzel együtt jelenleg zajlik az épület mellett a Kapucinus utcában a járda kialakítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Csikágó˝ Mosonban - A megoldás kulcsa a hatóságoknál van

A a Mosoni Polgári Kör elnöke szerint a megoldás kulcsát nem a lakóknál kell keresni, de még csak nem is a városrészi egyesületnél, hanem a különféle hatóságoknál. Tovább olvasom