Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Bejárósokra segítség kellene

A mosonmagyaróvári önkormányzatnak gyermekenként havi 36 ezer forint kiegészítő támogatást kell hozzátennie az állami normatívához.
„ A kistérség segítségét szeretném kérni a mosonmagyaróvári bölcsődék ügyében" – mondta Nagy István alpolgármester a napokban a kistérségi tanácsülésen. A városban százötven férőhelyes a bölcsődei ellátás, mely rendkívül költséges alapintézmény. Az elmúlt években ráadásul nőtt a szolgáltatást igénybe vevő családok száma. Ennek oka, hogy az anyák szülés után hamarabb visszamennek a munkahelyükre, hisz szükség van az ő fizetésükre is.

Nagy István elmondta: a városi óvodákba jó néhány környező településen élő gyermeket is beíratnak. 2006-ban negyvenkilenc kistérségi gyermek járt ide bölcsődébe, idén pedig harminchét. „Megfontolandó, hogy a szolgáltatást bővíteni kellene a kistérséggel közösen."

A mosonmagyaróvári önkormányzatnak gyermekenként havi 36 ezer forint kiegészítő támogatást kell hozzátennie az állami normatívához. „A kistérséggel való együttműködés a pályázatokon is előnyt élvezne: több állami normatívához juthatnánk."

Négymilliós teher

Az alpolgármester hozzátette: ha a kistérség elveti ezt a javaslatot, akkor az önkormányzat elsősorban a városi gyermekeket részesíti előnyben a bölcsődei felvételnél. „Csak akkor tudjuk felvenni a vidékieket, ha marad még hely."

Idén a legtöbben – kilencen – Máriakálnokról járnak mosonmagyaróvári bölcsődébe (tavaly tizenegyen). Gáspár Emma máriakálnoki alpolgármester úgy fogalmazott: ha a havi 36 ezer forintos kiegészítő normatívát nekik kellene fizetniük „bejáró" gyermekeik után, az évi négymilliós terhet jelentene, amit nem tudnának vállalni. Az alpolgármester javaslata az volt: ha ennyire sokba kerül a kiegészítő támogatás, akkor „ne vegyék fel a tőlük érkező gyermekeket. Aki szociálisan rászorult, az Máriakálnokon támogatáshoz jut."
Kurunczi Károly jánossomorjai településvezető is megerősítette, sokba kerül a bölcsőde. „A huszonkét gyermekes intézményünkhöz az önkormányzatnak 7,2 milliót kell hozzátennie."

Indításon gondolkodnak

„ Több település is gondolkodik bölcsőde beindításán, így Mosonszolnok is" – mondta Török Sándor polgármester. Főleg igaz ez azokban a községekben, ahová nagyobb cégek települtek, s sok női alkalmazottat foglalkoztatnak. „Kistérségi bölcsődék indulhatnának, bővülhetne a kör más településekkel is. A fiatalokat hozzá kell segíteni a gyors visszatéréshez, fel kell vállalni ezt a feladatot" – mondta. A kistérségi ülésen végül megállapodtak: a mosonmagyaróvári egyesített bölcsőde vezetője felveszi a kapcsolatot a huszonhat községgel, s ősszel visszatérnek erre a témára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencszázmilliós hiánnyal fogadták el a költségvetést

Több mint 900 millió forintos hiánnyal számol Mosonmagyaróvár idén. Ennek orvoslását 547,1 milliós… Tovább olvasom