Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Behajtói csoportot alakít az Aqua

Mosonmagyaróváron kétezren tartoznak vízdíjjal az Aqua Kft.-nek, ezért behajtói csoportot alakít a cég.
A tapasztalatok szerint az esetek többségében nem használ a felszólítás azoknál, akik nem fizetik be vízdíjukat. Az egyre növekvő kintlévőségei behajtása érdekében a mosonmagyaróvári Aqua Kft. egy évvel ezelőtt vezette be a vízkorlátozást a „renitenseknél".

Haász Edit, a társaság gazdasági vezetője a Kisalföldnek elmondta: kormányrendelet alapján a közületi fogyasztóknál már évek óta eredményesen alkalmazzák a vízelzárást, amennyiben többszöri felszólítás után sem fizetnek. A lakossági fogyasztók esetében korábban egy behajtó cég segítette a többéves kintlévőségek kezelését. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban ez nem bizonyult kellően hatékonynak, így a társaság tavaly év végén vezette be a vízkorlátozást. A cégekkel ellentétben a lakosoknál a társaságnak nincs lehetősége a teljes vízelzárásra, mivel a szociális vízmennyiséget bizonyos feltételek mellett biztosítaniuk kell. Az előírások szerint személyenként napi ötven litert kell szolgáltatniuk.

A tartozóknak csupán kis hányada szociálisan hátrányos helyzetű, a többség sajnos hanyagságból nem egyenlíti ki a számlát. A nem fizetők először értesítést kapnak a tartozásról. Amennyiben továbbra sem fizetnek, ismételt felhívást küldenek nekik, amiben már a vízkorlátozás lehetőségéről is tájékoztatják. Majd ha ez sem jár sikerrel, egy előre meghatározott időpontban végrehajtják a vízkorlátozást. Ezután azonban már nem elég csupán a számlatartozást kiegyenlíteni, emellett a szűkítés és az ismételt megnyitás díja több tízezer forintra rúg.

A társaság eddigi tapasztalatai szerint a felszólítások szinte semmit sem használnak. Az érintettek általában csak akkor látják be, hogy tényleg ki kellett volna egyenlíteni a számlát, amikor az Aqua Kft. munkatársai már a vízóraaknában szerelik a szűkítőt. Sokan ilyenkor próbálkoznak a befizetéssel, ám ekkor már késő.

A városban az elmúlt év végén összesen mintegy negyven ilyen beavatkozást végzett a vízszolgáltató. Ezeknek a fele máig nem egyenlítette ki a tartozását, így náluk továbbra is korlátozott a vízellátás.
A társaság a napokban kezdi meg a társasházakban a nem fizetők felszólítását. A városban összesen négyezer-ötszáz egyéni mellékvízmérő működik a társasházakban. Közülük mintegy kétezren tartoznak hosszabb-rövidebb ideje a vízdíjjal. Vannak, akiknek csak néhány hónapos a hátralékuk, de akad olyan lakó is, akitől már három éve várja a vízszolgáltató a pénzét. A tartozások általában 10 és 100 ezer forint közöttiek, ám néhányan több százezres tételt halmoztak fel.

A társasházi lakásoknál egyenként nem tudják a szűkítést elvégezni, mivel a vízóra az ajtón belül van. Ez esetben a felszólítást követően, a határidő lejártával felmondják a mellékvízmérős szolgáltatási szerződést, a tartozást pedig ráterhelik az ingatlanra. A renitensek vízdíját ezután már a társasháznak, lakóközösségnek kell fizetnie, ami ha elmarad, az egész házban korlátozzák a vízszolgáltatást.

A társaság kintlévőségei már mintegy 35 millió forintra rúgnak. Ennek hatékonyabb csökkentése érdekében az Aqua Kft. egy behajtási csoportot is munkába állít a közeljövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsztárok a Csallóközben

Felpezsdült az élet az elmúlt napokban a szlovákiai Nagybodakon. A csallóközi falut három napon át filmesek szállták meg, ugyanis itt forgatták „Az utolsó légió” című amerikai–brit–francia mozit. A film főszereplője – aki a Nagybodakon felvett jelenetekben is szerepelt – az Oscar-díjas Ben Kingsley, és a Bridget Jones naplójából ismert Colin Firth is. Tovább olvasom