Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Begyógyítják a tájsebeket 24 helyszínen megyénkben

Huszonnégy, felhagyott szilárd hulladéklerakó rekultivációját hajtják végre jövő év végéig Mosonmagyaróvár és Csorna térségében, európai uniós és magyar állami forrásból - közölte a Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke pénteken.

A beruházás nyomán "begyógyulnak" a szeméttelepek okozta tájsebek, és jelentős mértékben csökken a környezetszennyezettség - mondta Árvay István. Ismertetése szerint a munkálatokat teljes egészében a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében elnyert összegből végzik el, a projekt önrészt nem követelt az érintettektől. Minden helyszínen a környezetvédelmi hatóság által előírt módon teszik rendbe a már bezárt lerakókat.

Kiemelt cél, hogy elhárítsák az esetleges veszélyt, amit a szeméttelepek a felszín alatti vizekre jelenthetnek. A lerakók nem illegálisan működtek, az önkormányzatok használták ezeket önkormányzati vagy állami területeken, viszont a korábbiaknál szigorúbb jelenlegi üzemeltetési feltételeknek már nem feleltek meg.

Árvay István kitért arra is, hogy a társulás korszerű hulladékgazdálkodási rendszert tervez a térségben. A 4,5-5 milliárd forintos beruházáshoz a társuláshoz tartozó 70 önkormányzatnak 30 százalékos önrészt kell előteremtenie.

A nagyobb hányadra pályáznak, döntés a nyár közepére várható a pályázatról - mondta az elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi jótékonysági műsor Mosonmagyaróváron

Tavaszi jótékonysági műsort szerveznek a Fehér Ló Közösségi Házban szombaton délután 4 órától az… Tovább olvasom