Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Befellegzett a guberálóknak

Véget ér a guberálók aranykora a városi lomtalanítások idején. Mostantól ugyanis ellenőrzött körülmények között, gyűjtőpontokon lehet csak lerakni a lomokat. Innen a lomizókat kizárják. A városban összesen négy ilyen pont lesz.
Hamarosan ismét felbolydul a város, megkezdődik ugyanis a szokásos őszi lomtalanítás. Évről évre mindig több ezer köbméternyi limlom halmozódik fel a garázsokban, pincékben, sufnikban, amitől aztán ezen alkalmakkor szabadulnak meg gazdáik. Évről évre egyre több embert mozgat meg az esemény. A város egyik fele visz valamit a konténerekbe, míg a másik része „menti" azokból az értékeket.

Az elmúlt néhány évben már szervezetten, íratlan szabályok szerint zajlott a guberálás. Már a lomtalanítás előtt hetekkel „elfogytak" a legjobb helyek. Egy-egy oszlophoz kötözött műanyag szék jelezte, hogy az adott placc már foglalt. A lomtalanítás után azonban mindig a Rekultív munkatársai- ra maradt a feladat, hogy felszámolják a konténerek körüli áldatlan állapotokat, a guberálók ugyanis a válogatás közben rendre szétszórták a lomokat.

Nem lesz több túrás a konténerek mélyén, ezzel megszűnnek a korábbi, lomtalanítást követő áldatlan állapotok is. fotók: Kisalföld-archívum
Nem lesz több túrás a konténerek mélyén, ezzel megszűnnek a korábbi, lomtalanítást követő áldatlan állapotok is. fotók: Kisalföld-archívum

Éppen emiatt most az eddigiektől eltérő módon, ellenőrzött körülmények között szervezi meg az önkormányzat és a szolgáltató az őszi lomtalanítást. Az új rendszerben csak hozni lehet a konténerekbe, azokból elvinni viszont semmit nem tudnak majd a guberálók. A módszer lényege, hogy a városban bekerített gyűjtőpontokat alakítanak ki, ahová a hulladékszállítási díjat rendesen fizető helybéliek vihetnek ki lomokat. Ezeket már helyben külön konténerekbe válogatják.

A mosoni városrészben két gyűjtőpont lesz. Az egyik az Iskola utcai beépítetlen önkormányzati területen, míg a másik a mosoni temető, illetve szabad strand mögött. Az itt lerakott konténerekbe november 21-én, csütörtökön és 22-én, pénteken déltől délután 5 óráig, november 23-án, szombaton pedig reggel 8-tól délután 4 óráig lehet holmit letenni.

Az óvári városrészben ugyancsak két gyűjtőpont lesz. Az egyik a Kapucinus utcában, a sóház mögötti parkolóban, a másik pedig a Flesch Károly Kulturális Központ parkolójában. Ezek a gyűjtőkonténerek november 28-án, csütörtökön és 29-én, pénteken déltől délután 5 óráig, illetve november 30-án, szombaton reggel 8-tól délután 4 óráig várják a lomokat.

Fotók: Kisalföld-archívum
Fotók: Kisalföld-archívum

A szolgáltató arra figyelmeztet, hogy a már újra nem hasznosítható vegyes szemét – mint például a bútorok vagy egyéb háztartási eszközök – összegyűjtésére szolgál a lomtalanítás. Tilos a konténerekbe rakni veszélyes hulladékot – akkumulátort, vegyszer- és gyógyszermaradványokat, festékesdobozt, olajosflakont, galvánelemeket –, zöldhulladékot és építési törmeléket.

A még értékes összetevőket, felhasználható alapanyagot jelentő hulladék – papír, műanyag, fém – elhelyezésére egyébként egész évben lehetőség van a szelektív gyűjtőszigeteken. Továbbá a megnyitás után a hulladékudvarban is lehet majd újrahasznosítható hulladékokat és lomot elhelyezni díjmentesen. A veszélyes hulladék és építési törmelék ártalmatlanításáért viszont fizetni kell.
Az új rendszerben csak hozni lehet a konténerekbe, azokból elvinni viszont semmit nem tudnak majd a guberálók.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. kotorék 2013. november 16. 09:13
  „24. kotorék 2013.11.14. 17:57
  Pancser!

  Konkrétan képzeletedbe ajánlom és másokéba is a következőt. Laksz egy társasházban valahol Mosonmagyaróváron.Körbe vagy hatalmas fákkal hála az ültetőknek. A lakásodhoz társas házadhoz tartozik még telekkönyvileg körben 1 m.Eleddig a többi területet szívesen gondoztuk , nyírtuk, a nyiradékot és a lehulló leveleket összegyűjtöttük a város elvitte, rend volt.
  Mi van ma a rezsicsökkentéssel?Összeszedjük,a nem miénket ( forintos kérdés, hogy kiét), aztán vehetünk 280 Ft.-ért zsákot ( vettünk,teleraktuk, de még mindig a placcon van,nem vitték el).Tehertaxival szállíthatjuk a gyűjtőbe ? Ezt a mennyiséget ( Pancsernak és a papagájkórus többi tagjának is ajánlva) nem lehet sem talicskával sem kerékpárral elvinni a gyűjtőbe.”
 • 23. Citizen 2013. november 10. 09:54
  „22. 01010 2013.11.09. 15:20
  A fene tudja ,talicskást csak olyat láttam aki a kerti hulladékát tolta ki a folyóba de kiskocsival közlekedőt akik valószínűleg nem sétáltatni vitte a dolgait este az erdő irányába , na olyat többet.”
 • 22. 01010 2013. november 09. 15:20
  „"kiskocsival ,talicskával " gondolom ezekkel az eszközökkel csak a szomszédba tolják át a szemetet”
 • 21. Citizen 2013. november 09. 13:43
  „20. 01010 2013.11.08. 20:57 ???”
 • 20. 01010 2013. november 08. 20:57
  „Saját házához rondít ezek szerint 16. Citizen”
 • 19. pancser 2013. november 08. 09:02
  „18. abszurdisztán 2013.11.08. 06:56
  Ha valaki csak azért gyűjti össze a faleveleket háza előtt mert kényszerítik rá azok hasonlítanak rád. Csak nem gondolod, hogy ezért még fizetnek neked a köz pénzéből?
  A bútort valamikor azok is haza tudták vinni akinek nem volt kocsija, visszafelé is működik a dolog akinek útban van a régi holmi. Csak hogy tudd a zsákok milyensége nem számít ha kiüríted a lomb gyűjtőhelyen, hazaviszed és töltheted újra a leveleiddel.
  Tudom nehezen mozog egy "lord" egy olyan helyen, mint a szeméttelep, ezért most megírtam, hogy tudd!”
 • 18. abszurdisztán 2013. november 08. 06:56
  „Ezzel a rendelkezéssel sikerült tönkretenni a botrányos zöldhulladék szállítás mellett a lomtalanítást is. A konténerek után valóban össze kellett takarítani a lomisok miatt, de legalább a szemét így megfelelő helyre került és mindenkihez volt aránylag közel lehetőség a szemét elhelyezésére. Most , akinek nincs kocsija,esetleg utánfutója, az kimarad a gyűjtésből. Ezt érti a helyi fityesz rezsicsökkentésen, meg azt, hogy az utcai faleveleket necsak összegyűjtsük ingyen, de vegyünk zsákokat is a tárolásukra. Köszike..... ennyire hülyének nézitek a zembereket ??”
 • 17. Citizen 2013. november 07. 18:55
  „És még mielőtt még valaki elkezd itt nekem észt osztani előre írom: Nem az elen ágálok hogy ezt a rendszert akarják hanem hogy van akinek a szájába teszik a lerakó helyet míg másnak több km kell utaztatni a szemetét mert valaki ésszerűen kigondolta a lerakó helyeket.”
 • 16. Citizen 2013. november 07. 18:48
  „5. 01010 Hogy neked is válaszoljak pl kiskocsival ,talicskával stb.”
 • 15. Citizen 2013. november 07. 18:46
  „12. oxana Ha rám gondoltál akkor tévedsz mert eddig mg nem vittem szemetet ,lomot árokszélre de ha megadod a címedet szívesen oda hordom eléd amim van ha már vetted magadnak a bátorságot arra hogy meg gyanúsítsál . Az eszedet gondolkodásra használd ,bár ahogy olvasgatom a hsz-eidet te inkább egy agyatlan vagy .”
 • 14. pancser 2013. november 07. 18:05
  „Eddig minden lomgyűjtő edény körül hatalmas rendetlenség volt, a város összes rendőre, meg polgárőre nem lett volna elég. Költség viszont lett belőle. A koncentrált gyűjtés mindenképpen ellenőrizhetővé teszi a folyamatot.
  Ami a zöld hulladékot illeti: sokkal kevesebb az erdők alá hordott lomb, falevél, mint korábban amely nem tévesztendő össze a háztartási szeméttel, a legkevésbé káros a környezetre, viszont az erdőben landoló tévék, hűtők annál inkább. Ma is voltam a lerakónál, az emberek zöme becsületes és hordják is rendesen a lombot, még biciklivel is. "abszurdisztán" azt tudjuk, hogy lordságodnak ez nem derogál, majd átszórod a szomszédnak, hátha nem veszi észre és helyetted is elviszi főúri minőségű hulló faleveleidet a gyűjtőhelyre.
  10. nagyjancsi 2013.11.07. 10:26
  Mielőtt nyilatkoznál, jó lenne megnézni a lerakóhelyet, semmilyen botrányt nem látok!”
 • 13. kocsoggorog 2013. november 07. 15:38
  „Griffin, elég gyorsan elfelejted, hogy eddig volt így, ahogy leírod.
  Pont most változik a rendszer.”
 • 12. oxana 2013. november 07. 13:53
  „4. Citizen

  Akkor most tudjuk, ki szórja többek között a szemetet, lomot az árokszélre.”
 • 11. Griffin 2013. november 07. 11:34
  „"Éppen emiatt most az eddigiektől eltérő módon, ellenőrzött körülmények között .."
  ki fogja ellenőrizni?
  rendőr? közterületes? folyamatosan, vagy csak arra járna egyszer egy nap?
  éjszaka is?
  választ várok az illetékesektől, mert félő, káosz uralja, és szemét borítja majd a Városközpontot, "alig" 10ezer ember lakókörnyezetét, és utólagos sajnálkozással az ott lakók semmire sem mennek
  tehát: ki ellenőrzi, ki őrzi a lomtalanító helyeket?
  nem a guberálással van baj, hasznosítsák, amit lehet, de szétdobálás, az üvöltözés, zörgés, a kistraktorral, fejszével érkező guberálók csapataitól elfogadhatatlan, és kötelessége az illetékeseknek ez megelőzni, nem utólag tellegetni, hogy "nem tehetünk róla"”
 • 10. nagyjancsi 2013. november 07. 10:26
  „Azt is meg lehetett volna említeni, hogy mégis kizárólag kik voltak a műanyagszékes csapatok. Igen, a polgármesteri hivatal kegyeltjei..
  Ami a zöldhulladék lerakása és elszállítása körül kialakult az egész egyszerűen botrányos...”
 • 9. Ferke 2013. november 07. 09:50
  „Zárt helyen én engedném őket guberálni.”
 • 8. kocsoggorog 2013. november 07. 09:09
  „Japo, eddig a guberálás volt a bajod, megszüntetik. Most ez a baj? Azért nyilván nem lehet minden utca sarkára konténert tenni, őrizni, stb.
  A te bajod inkább az, hogy nincs egy hobbid, így itt éled ki magad.
  Tudod mit? Csinálj inkább egy tv-t!
  Abszurd Tamás, vigyél már haza egy komposztálót, ingyen van! Vagy nincs az A8-ason vonóhorog?”
 • 7. Japo 2013. november 07. 08:34
  „Hm.. és tessék mondani,az Ipartelepiek mit csináljanak egyék meg a hulladékot? Mert ahogy elnézem a leosztást,Moson részben lefedve bár,nem hiszem,hogy ekkora köröket fognak leírni az emberek. A városközpont kapott egy helyet és egyet a Mofémtelep. De az Ipartelep egyet sem,vagy nem olvastam jól? Aki pl a Fertősoron,vagy az Alkotmány úton lakik az mit csináljon?Nincs mindenkinek autója+utánfutója,hívjon fuvarost jópénzért? Ne vicceljünk már. Elhiszem,hogy így egyszerübb mint a falevelekkel is. Ipartelepen közölték a lakókkal,hogy vegyenek erre a célra gyártott zsákokat és abba szedjék össze a közterületekről a faleveleket. Hm... fityesz tévére van pénz, közterület fenntartására meg nincs?”
 • 6. abszurdisztán 2013. november 07. 05:28
  „Csak nehogy ezzel a rendelkezéssel is úgy járjunk, mint az új zöldhulladék gyűjtéssel. Majd az árokpartra meg az erdő aljára kerül a szemét... tegyen egy sétát Árvay úr, nézze meg a lakóhelye környékén mennyi zöldhulladékot vittek a lakosok a közeli erdő alá, miközben a hivatalos szállítási napon alig van barnakuka kitéve. Magyarázat : a lakók, ha már úgyis kiviszik a hulladékot, nem tesznek félre egy maroknyit belőle a barnakukába, inkább nem is használják. Félő, hogy a fotel és a mosdókagyló nem fog utazni a gyűjtőhelyre ....”
 • 5. 01010 2013. november 06. 22:00
  „"Aztán meg csodálkoznak hogy sokan kiszórják az árokszélre a szemetüket "
  Az árokpartra hogyan kerül a szemét ???
  HA KOCSIVAL AKKOR IDE IS ELLEHET SZÁLLÍTANI !”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrőnapok nőknek Mosonmagyaróváron

Hatodszor szervez női szűrőnapokat a Moson Megyei Nők Egyesülete csütörtök és péntek délután a… Tovább olvasom