Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Befektetőket keresnek a sportcsarnokhoz

Fele arányban vállal részt a sportminisztérium a leendő mosonmagyaróvári sportcsarnok megépítésének költségeiből. A szaktárca és az önkormányzat a magánszféra együttműködésével akarja megvalósítani a beruházást.
A mosonmagyaróvári önkormányzat három éve kezdte el az úgynevezett koordinált városfejlesztési tevékenységét, aminek egyik legfontosabb eleme a minőségi turizmus fejlesztése és a városlakók színvonalas szabadidő-eltöltésének biztosítása. Ezért döntött az önkormányzat egy többfunkciós, korszerű sportcsarnok megépítéséről a Mosoni-Duna és a Lajta torkolatánál lévő területen.

Az elmúlt évek előkészítő munkája eredményeként a tervezési szakasz mára lezárult. Elkészült a terület fejlesztési koncepciója, a beépítést meghatározó rendezési terv, a csarnok tanulmányterve, illetve megtörtént a tervek engedélyeztetése is, így már jogerős építési engedéllyel bír a sportcsarnok.

A magas szintű, sokrétű hasznosíthatóság mellett a tervezés során elsődleges szempont volt a gazdaságos megvalósíthatóság és az üzemeltethetőség. Az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén döntött a csarnok megvalósításának és működtetésének módjáról, illetve a beruházási programról.

A város feszített költségvetése miatt az önkormányzat teljes egészében saját forrásból nem tudja és nem is akarja megvalósítani a létesítményt, így a magánszférát is bevonja a beruházásba. A tervezet mintegy 1,2 milliárd forintos költséggel számol a csarnok megvalósítását illetően. A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium a „sporttal a közösségekért" programja keretében támogatja a beruházást. A projekt egyik legfontosabb célja, hogy a létesítmények a piaci igényeknek is megfeleljenek.

Ennek érdekében az úgynevezett PPP – Public Privat Partnership: köz- és magánszféra együttműködésével megvalósuló fejlesztés – konstrukcióval akarják a magánszférát is bevonni a megvalósításba és üzemeltetésbe. A beruházás teljes költségének a fele terheli az önkormányzatot, a másik ötven százalékot az állam vállalja. Az önkormányzatnak legalább 15 százalék önrészt kell biztosítania a beruházáshoz. Az ezenfelüli terheket a városnak csak a csarnok elkészülte után kell viselnie szolgáltatásvásárlással, így a teljes költséget 2022-ig kell kifizetnie.

Az elképzelések szerint még idén ősszel megindul a pályáztatás a kivitelezőre, majd jövő tavasszal a csarnok építése és 2006 májusára tervezik az ünnepélyes átadást.

A sportcsarnok lehetséges működtetési formái közül a szakemberek azt tartják a legcélszerűbbnek, ha az önkormányzat által megépített és tulajdonában álló létesítményt bérleti szerződés keretében egy pályázat útján kiválasztott vállalkozás üzemelteti. Ennek egyik legfőbb előnye, hogy az üzemeltető is érdekelt a létesítmény folyamatos működésében és hogy minél több rendezvény legyen a csarnokban. Hátránya ennek a formának, hogy az önkormányzat korlátozottan szólhat csak bele a működtetésbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák szigor, kilométeres sorok

Európai uniós tagságunk ellenére a kamionok határátlépésének ideje semmit sem változott. A… Tovább olvasom