Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Befektetőket keresnek

Úgy tűnik, hosszas előkészítés után végre elindulhat a mosonmagyaróvári sportcsarnok építése.

Kattintson a látványtervekre >>

Bár a polgármester korábban nyilvános fórumon tett ígéretet arra, hogy az új városi sportcsarnokban rendezik majd a mosonmagyaróvári erőemelő Európa-bajnokságot, a hétvégén mégis a Flesch Károly Kulturális Központ adott otthont a rangos sporteseménynek. A már évek óta „ígért" csarnoknak még az alapkövét sem tették le.

Többcélú beruházás 1,2 milliárdért

Amint arról lapunkban már többször beszámoltunk, a mosonmagyaróvári önkormányzat úgynevezett koordinált városfejlesztési programjának egyik legfőbb eleme a minőségi turizmus fejlesztése és a városlakók színvonalas szabadidő-eltöltésének biztosítása. Ezért döntöttek egy többfunkciós, korszerű sportcsarnok megépítéséről a Mosoni-Duna és a Lajta torkolatában.

Az elmúlt évek előkészítő munkája eredményeként a tervezési szakasz már lezárult. Elkészült a terület fejlesztési koncepciója, a beépítést meghatározó rendezési terv, a csarnok tanulmányterve, az engedélyezési és kiviteli terv, illetve megtörtént ezek engedélyeztetése is. A képviselő-testület az elmúlt év közepén tárgyalt a csarnok megvalósításának és működtetésének módjáról, illetve a beruházási programról. A város szűkös költségvetése miatt az önkormányzat saját forrásból nem tudja és nem is akarja megvalósítani a létesítményt, ezért állami t ámogatásra számít, és a magántőkét is be kívánja vonni a beruházásba. A tervezet mintegy nettó 1,2 milliárd forintos megvalósítási költséggel számol.

A kormány az elmúlt év júniusában döntött egy hosszú távú sportlétesítmény-fejlesztési program megvalósításáról. Ennek keretében egyebek mellett minden megye egy-egy településén sportcsarnokot építenének. A kormányhatározatnak része az úgynevezett PPP – Public Privat Partnership: köz- és magánszféra együttműködésével megvalósuló fejlesztés – konstrukció is, miszerint az állam és az önkormányzat a magántőkét is bevonja a megvalósításba és az üzemeltetésbe. A konstrukció lényege, hogy a közbeszerzéssel kiválasztott befektető megépíti a létesítményt és 15 éven keresztül üzemelteti azt. Az önkormányzat ez idő alatt a szerződési feltételek szerint a beruházótól szolgáltatást vásárol, amihez az állam támogatást nyújt.

Mosonmagyaróvárnak a terheket csak a csarnok elkészülte után kellene viselnie szolgáltatásvásárlással. Ennek ára nem csupán a megvalósítást, hanem az üzemeltetést is tartalmazza. Ez lenne az országban az első ilyen beruházás.

Opció három hektárra

A PPP-konstrukciós megvalósításhoz szükséges kormánydöntés már 2005 első felében megszületett, ám a Nemzeti Sporthivatalnak csak mostanra sikerült kidolgoznia a közbeszerzési eljárás részleteit, mivel Magyarországon ez egy teljesen új konstrukció. A mosonmagyaróvári önkormányzat a jövő héten rendkívüli – zárt – képviselő-testületi ülésen határoz a közbeszerzési pályázat kiírásáról.

Szentkuti Károly alpolgármester elmondta: a pályázat meghirdetésével olyan befektetőt keresnek, aki a csarnok megépítése mellett az üzemeltetést is vállalja. A kiírásban szerepeltetik továbbá, hogy a nyertes beruházó opciós jogot kap a sportcsarnok melletti mintegy háromhektáros területre is. Az önkormányzat ezzel kívánja még vonzóbbá tenni az elképzelést.
A sportlétesítmény elkészülte után az önkormányzat a nyitvatartási idő hetven százalékát közhasznú szolgáltatási díjként megvásárolja a beruházótól.

Ez 15 éven keresztül várhatóan mintegy 100 millió forintot jelent évente. Ezt követően az önkormányzat tulajdonába kerül a sportcsarnok. A 15 éven át fizetett szolgáltatási díj kétharmadát finanszírozza az önkormányzat, a fennmaradó részt pedig – mintegy 500 millió forintot – állami támogatásból fedezik. A határozati javaslat szerint a beruházónak legkésőbb jövő év decemberéig be kell fejeznie a sportcsarnok építését. Arról még nincs konkrét tervezet, hogy az önkormányzat a megvásárolt időben miként fogja hasznosítani a csarnokot, ám az alpolgármester szerint elsősorban a város iskolái használhatják, illetve egyéb sport- és kulturális rendezvényeknek is helyet ad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb iparűzési adó várható

Mosonmagyaróváron az iparűzési adó várhatóan mintegy 100 millió forinttal kevesebb lesz. Részletek… Tovább olvasom