Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Befedik a múzeum udvarát

Több mint 40 milliós pályázati támogatásból fedik be a Hansági Múzeum belső udvarát és alakítanak ki abból egy foglalkoztató teret. A munkák már elkezdődtek és várhatóan az év közepére fejeződnek be.

Gőzerővel zajlik a munka a Hansági Múzeumban. A kivitelezők a belső udvar átalakításán dolgoznak. Régi terv volt már a múzeum belső udvarának lefedése, amire most 40,8 milliós uniós támogatást kapott a város. Ez az összeg a beruházás kiadásait teljes egészében fedezi.

A múzeum épületének kiállítási szárnyai egy több mint száz négyzetméteres udvart fognak közre. A területnek soha nem találtak igazi funkciót. Ezért már évtizedekkel ezelőtt felmerült a beépítésének gondolata. Most itt egyrészt foglalkoztató teret alakítanak ki, ahol a kiállításokhoz kapcsolódó programokat tarthatnak majd a múzeum szakemberei. Emellett előadóteremként is használhatják, kiállítótérként is működhet, hiszen közvetlenül kapcsolódik a jelenlegi időszaki kiállítási térbe.

A több mint 40 milliós támogatásból elkészítik az udvarpadló kialakítását, egy szintbe emelik az épületével. Megépítik a lapos tetőt és a mennyezetet, valamint kialakítják az ehhez szükséges gépészetet is. Az építkezésen túl informatikai fejlesztést is elvégeznek. Úgynevezett infokommunikációs pontot alakítanak ki. Az érintőképernyős konzolokra olyan digitális tartalmakat töltenek, amik segítik értelmezni az ott látottakat. A munkálatokkal várhatóan az év közepére végeznek a szakemberek. A kivitelezést helyi vállalkozások végzik.

A beruházás révén erősödik a múzeum oktatási szerepe, hiszen a foglalkoztató térben a korábbiaknál több iskoláscsoportot fogadhat az intézmény. A tanulókon túl nagyobb tér nyílik nyugdíjas-foglalkozások rendezésére, illetve fogyatékkal élők fogadására is.

A múzeum száz évvel ezelőtti megépítése, majd a Cselley-ház műemléki rekonstrukciója után a mostani a harmadik nagy léptékű beruházás a Hansági Múzeum fennállása óta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolidaritási alapot képez a kistérség

Szolidaritási alapot hoz létre katasztrófahelyzetekre a kistérség. Ülésükön döntöttek a társulás… Tovább olvasom