Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Beépítik a galériaszintet

A pályázati és más támogatásokkal együtt legkorábban 2007 végére a Hanság Múzeum belső udvarát lefednék.
Elkészült a tanulmányterv, és a remények szerint a pályázati és más támogatásokkal együtt legkorábban 2007 végére a Hanság Múzeum belső udvarát lefednék és ott jól hasznosítható kiállítási és közösségi teret alakítanának ki.

A mosonmagyaróvári Hanság Múzeum épülete 1910–12-ben épült klasszicista stílusban. Az intézményen azóta több felújítást végeztek, de ezek külső megjelenését nem változtatták meg.

Díszudvar helyett

Az eredeti terv szerint az udvar a belső terekkel vizuálisan összekapcsolódott volna, illetve díszudvarként működhetett volna. A jelenlegi állandó kiállítás azonban nem használja ki az udvart, a belső berendezés miatt ide gyakorlatilag még kilátni sem lehet.

Önálló zárt tér

Szentkuti Károly múzeumigazgató a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: a belső udvar mintegy 100 négyzetméterének hasznos térként való felhasználására már korábban is felmerült az igény. Egyrészt az intézmény bővítéseként, másrészt a város kulturális eseményeinek helyet adó térként. Kézenfekvő megoldásként az udvar lefedése, valamint a tér minél jobb kihasználása érdekében a galériaszint beépítése látszott a legmegfelelőbb megoldásnak. A múzeum állandó kiállításától könnyen leválasztható térbeli helyzete miatt, hiszen az előcsarnokból közvetlenül megközelíthető, de mégis zárt belső térként szerepel az épület alaprajzi szerkezetében.

Tárlattal ünnepelnének

Schopf Márton építész időközben elkészítette a bővítés tanulmánytervét, amit tegnap részletesen be is mutatott. Szentkuti Károly közölte: a beruházás költsége számításaik szerint 16 millió forint lenne. A megvalósításhoz szükséges összeg előteremtésére uniós és nemzeti pályázati forrásokra is számítanak, sőt, a helyi vállalkozók támogatására is. A múzeumigazgató elmondta: reményeik szerint legkorábban 2007 végére elkészülnek a munkálatokkal. Az átadást szeretnék ünnepélyessé tenni, így egy tárlat megnyitásával kötik majd egybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjazott családtörténet

A Halásziban élő Galgóczi Imréné első díjat nyert a Győr-Moson-Sopron Megyei Honismereti Egyesület… Tovább olvasom