Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Becsületnapi megemlékezés Mosonmagyaróváron - fotók

Becsületnapi megemlékezést szervezett a Jobbik helyi szervezete szombat este Mosonmagyaróváron a Kápolna téren.

A mintegy ötven résztvevő előtt Vargyas Tibor történész idézte fel a hatvanhét évvel ezelőtt történteket, amikor 1945. november 11-én Budapest ostromakor a magyar és német csapatok a kitörést választották a szovjetek gyűrűjéből.


Becsületnapi megemlékezés Mosonmagyaróváron - fotók: Méhes Ákos.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. pancser 2012. február 15. 15:47
  „41. szabo1936 Szép napot Önnek is!”
 • 41. szabo1936 2012. február 15. 15:33
  „38.pancser
  Tisztelt uram eben a kerdesben,azt gondolom,hogy soha az eletben nem fogunk egyet ertemi,De atol fugetlenul en tisztelem a maga velemenyet.Azt persze se maga sem en nem fogjuk megelni,hogy a tortenelem mikent fogja elitelni Budapest osrtomat.De etol fugetlenul a maga hozzaszolasai sokszor haza vagnak,ha elkeruli a joboldali partok kritizalasat.Sajnos sok magyar politikusok nem ertik meg,hogy egy lejart lemezt nem lehet ujra eltetni.Maganak nem kel felni az ugynevezet Jobik part sohasem fogja Magyarorszgot kormanyozni,Mar regen nem elek Magyarorszagban de azert anyit meg tudok,hogy a magyar embernek akirmilyen naiv is nem konyu sz@rt borotva kremnek eladni.
  You have a nice day!”
 • 40. pancser 2012. február 14. 20:55
  „"háté" Én hazudnék meg azok a becsületes bátor katonák, akik menteni akarták hazájukat a pusztulástól, Horthy Miklós áruló lett volna meg mindazok a akik tartották magukat a neki tett esküjükhöz? Azt hisze magyar történelemből az egész banda megbukott, megbuktak a kopaszok. Persze az is lehet Szálasi testvér kapatos hívei csupán!”
 • 39. háté 2012. február 14. 17:51
  „32. pancser
  Nekem személyes élményeim vannak, hallottam téli estéken sokszor a történeteket. - itt hősökre emlékezetek,-em hallomásból szerzett mesékre-
  - úgy hazudsz ahogy tanították a szemináriumon, -- az apám még nekem is úgy mesélt, hogy még a barátaimnak sem mondhatom el!
  -neked meg csak úgy meséltek az őrmesterek vállalva, hogy a AVH- viszi is el őket, életfogytiglanra, kivégzézre! Miért kell az embereket félrevezetni, hazudni, hülyének nézni? - --griffin,- ellehet menni!
  Ez a föld magyar, magyar volt és magyar lesz, aki a hazájukat védő keresztény magyarokat becsméreli, halálukat-emléküket ócsárolja, -nem magyar!-bőrönd kézbe oszt jó napot!”
 • 38. pancser 2012. február 14. 16:24
  „36.kedves "szabó1936" Kik szegtek esküt? Azok biztosan nem akik a Kormányzóra tettek esküt és nem voltak hajlandók tovább harcolni. Akiket pedig kényszerítettek erővel a harc folytatására azok áldozatok. A meggyőződéses nyilas katonák nem hősök hanem egészen másnak nevezném őket! Abban a nyugat dunántúli faluban ahol gyermekkoromat éltem igen sötét emlékek maradtak a nyilasokról, azok nem emberek voltak, csak ember formájuk volt.
  Senki nem vitatja az orosz katonák által elkövetett atrocitásokat, ami egyáltalán nem menti a nyilasokat, ezzel a rájuk rakódott szennyt még csak kicsit sem lehet levakarni. A nyilasok a saját népük, magyar állampolgárok ellen követtek el rémtetteket. Amit a nyilasok tettek az nem a szokványos háborús esetek kategóriája. Nekik ezért nincsen bocsánat.
  Hogyne lett volna megkönnyebbülés BP többségének február 13. Megszűnt a lövöldözés, a nyilasok razziái, a Dunába lövések, a katonák felkoncolása. Másfél millió ember igenis megkönnyebbült, elindult újra az élet.”
 • 37. szabo1936 2012. február 14. 16:02
  „Megkonyelbules.
  Jaj de jol handzik ez!
  Visza emlekezek az egyik nagybatyamra Sanyi batyamara akit 1945 utan 1953 ban engedtek haza Magyaroszagra az orosz fogsagbol es amikor meglatuk ot azt hitu,hogy Mahatna Gandi al elotun "megkonyebult"minden hustol es zsirtol ugy nezet ki a szegeny nagybatyam mint egy csontvaz,csak az volt a bune,hogy levente volt es a parancsnoka (lehet ,hogy az is egy vitez volt}megadta magat es az alakulatat minden loves nelkul a ruszkiknak}Ha harcolt volna es engedte volna a csapatot visza vonulni Austria fele akor minden maskep tortenhetet volna.Igen a hos volt Vitezek ok ilyen katonak voltak.
  Tisztelet a kivetelnek akik igazan vitezek voltak a magyar katonai tradicio alapjan,Ha valalki elatogat Marselilben a Francia Idegen Legio muzeumaban azok meglathasak azoknak a magyar legionariusk kepeit is kitunteteseit amit ok megkaptak Magyar vitezk voltak es nem sarga gyomru gyava emberek;
  Petofi Sandor:Kinek dragab a rongy elete,mint a haza becsulete!”
 • 36. szabo1936 2012. február 14. 15:45
  „Vanak emberek akik nem ertik,hogy it mirol van szo meg akor is ha igen sok eveket toltotek az iskolakban{mit tanultak?]
  "Akik itt unnepeltek azok nem a Horthy rendszer hivei,hannem annal aljasab hatalom bukasat probaljak nemesiteni"
  Tisztelt uraim maguk nem ertik it nem a Horhty renszerol es a Szalasi dictaturarol vam szo hanem azokrol a becsuletes katonakrol akik nem szegtek meg az eskujuket es harcoltak a hazajukert!
  "Februar 13 a az unnep amikor Budapesten elultek a harcok es szazezreknek hozzot megkonnyebulest"
  MEGKONNYEBULEST:Fiatal lanyokat idos aszonyokat 15-20 reszeg orosz katona megeroszakolta.nem csak az kezi orakat de ami megmozdithato volt mindent elptak tob mint 50,000 ezer artatalan magyar allampolgart deportaltak a Szovjet Unioba egy kis malinki robotra akikbol tob mint fele soha nem lata utana a hazajat mert halalra dolgoztatak oket a Sziberiai banyakban.
  Hat igen valakik szerint ez nekik nam volt mas mint egy "MEGKONYEBULES"
  Sajnolom az ilyen embereket akik illyen naivok,hogy enyi marhasagot meg tudtak veluk etetni a kommunizmus alat!”
 • 35. pancser 2012. február 14. 14:52
  „34.höz! "Griffin" Amint írtam a két világháború közti rendszer elkötelezett hívei mélyen megvetették a végjáték irányítóit, magát a rendszert. Most az a szomorú helyzet állt elő, hogy a Kormányzó híveit egyesek szökevénynek meg árulónak titulálják. Akik itt ünnepeltek azok nem a Horthy rendszer hívei, hanem annál sokkal aljasabb hatalom bukását próbáljál nemesíteni. Február 13-a az ünnep, amikor Budapesten elültek a harcok és ez százezreknek hozott megkönnyebbülést, nem csak a zsidóknak, hanem a többi fővárosinak is. Illő lett volna megemlékezni róla. Ha Horthy kiugrás sikerül és nincsenek az aljas nyilasok akik hátba támadták, nem lövik szét Budapestet, megmaradt volna viszonylag épen mint Bukarest!”
 • 34. Griffin 2012. február 14. 12:44
  „legalább tucatnyi szabálysértésért fel kellett volna oszlatni a megmozdulást, és feljelentést tenni - önkényuralmi jelképektől kezdve a gyűlöletbeszédig - na, de amíg a regnáló rezsim is egy követ fúj velük, erre vajmi kevés van
  a szólásszabadság ugyanis minden, csak nem ez, igaz, minek is nekünk jogállam, ha úgyis kilépünk az Unióból, Brüsszel nekünk nem parancsol, a nyilas tömeggyilkosok hősökké válnak, a nagy turulmadár pedig aranyeső képébe boldogságot szór kicsiny hazánkra, amely a japán-magyar határig osztogat kokikat - lesz itt jóvilág, újmagyar feltámadás -csak bírjuk ki addig valahogyan :-)”
 • 33. szabo1936 2012. február 13. 23:28
  „A Vietnami haboru alat Amerikaban is voltak olyan emberek akik elmentek Canadaban vagy Svedorszagban es azt az indokot hasznaltak,hogy ok a haboru elen vanak es nem akarnak harcolni vagy valasi okokbol vagy pedig mert ok pacifistak.De a legtobjuk nem az volt amit alitotak hanem gyava hoszu haju grosos hippik.Sajnos president Carter pardont adot nekik es ok buntetes nelkul visza terhetek a USAban.
  Azt sem szabd elfelejteni,hogy az a katona aki megtagadja a frontszolgalatot es szokeveny lesz anak a helyet egy masik becsuletel szolgalo katonanak kel helyetesiteni.Mert ok uhy gondolkodnak,hogy "miert en dogoljon meg a masik"
  A politikusok nem szokjak a katonakat megkerdezni,hogy melyik haboruban akarnak meni ok ugy sem lesznek ot.
  Orok nyugodalamat azoknak akik elestek Budapest ostromanal legyen az magyar baka,vagy egy nemet soldat vagy egy SS sturmer!”
 • 32. pancser 2012. február 13. 19:17
  „Nekem személyes élményeim vannak, hallottam téli estéken sokszor a történeteket. az én környezetemben Horthy őrmesterek voltak, Jutassy is meg egyéb. Ők váltig állították utólag, hogy ők a kormányzóra esküdtek fel. Szálasit megvetették nem azonosultak a harc folytatásával, hűséggel a Legfőbb Hadúrhoz mert értelmetlennek tartották, felesleges véráldozatnak. Nem is harcoltak a Kormányzó rádióbeszéde után csak kényszerből. Azt állítani, hogy Budapesten és másutt a legénység meg az altisztek BP-et védték badarság. Mielőbb le akarták tenni a fegyvert ez az igazság. Akiről írtam, hogy vitéz volt nem véletlenül vonta ki magát a harcokból és egy nőnél bújt meg. Mindent lehet rá mondani csak azt nem, hogy gyáva volt. A vitézségi érmet a doni hídfőcsatákért kapta. A hadsereg nem akart már harcolni, persze voltak kb. a mostani jobbik arányaihoz méretekben hasonló begőzöltek, idióták, őrültek.
  Párizs, Prága, Bécs, Brüsszel, nem lett szétlőve, csak Pest-Buda. Azt csak őrültek hihették, hogy a Duna-hidak felrobbantása útját állja az oroszoknak. Egyáltalán a háború elveszett, menteni kellett volna ami még menthető, emberéleteket, értékeket. De nem, eszelős módjára cselekedtek a németek és a nyilasok, akikkel a Kormányzóra felesküdött tiszti és legénységi állomány nem azonosult, csak egy kisebbség.”
 • 31. szabo1936 2012. február 13. 16:26
  „Holgyei es uraim.
  Kerem tesek elolvasi a Kiraly Belea eletrajzat amit o maga irt.O is megadta magat es nem csak magat hanem az egesz alakulatat.Es mit csinaltak vele a ruszkik utana.Kiraly Bele csak a szazadosi rangot erte el a Kiralyi Magyar hadseregben,A haboru utan pedig azonal jelentkezet a Nephadseregben es a Magyar Komunista Partban ahol rovid idon belul o vezer-ornagy let,Ok kepeztek es alapitotak meg az ugynevezet Magyar Nepkoztarsasago.(kopenyeg forgato hazaarulok}Persze kesob amikor mar nem volt ra szukseg akor bortonbe zartak oket ha szerencsejuk volt mert a legtobjuket felekasztotak a Marko utcaban,A foradalom alat jatszot valami szerepet de utana Amerikab szerinten nem volt mas mint egy opportunista ember {nem volt egyedul az emigracioban aki igy viselkedet}A rendszer valtas utan haza ment Mo ra es ot elolepteek vezerezredesnek,Szerimtem ot a hadbirosag ele kelet volna alitani es nem elo lepteni o nem volt egy vitez sajnos igen sokan igy viselkedtek.Az ilyen emberek miat mint a Pancser ur viteze es Kiraly B szazados ur miat van most ot Mo ha ezek az emberek nem adtak volna meg magukat akor nem let volna a komunistakanak olyan konyu dolguk a magyar nepet 1945 tol 1980 ig leigazni.Akik Budapestet vedtek azok hosok voltak es nem nyilasok Szallasi es a bandaja akor mar regen Sopronban iszogatak a sopronoi kek frankost.”
 • 30. hablaty 2012. február 13. 09:51
  „Nézd öregem!
  A délszláv háborúban minden fél iszonyatos tragédiákat okozott, és szenvedett el, mindegyik népcsoport elsősorban a saját veszteségeiről emlékezik meg, teljesen érthető módon.
  Had legyen már igaz ez ránk is, a magyar ember had emlékezzen a magyar és a vele együtt harcoló katonákra.”
 • 29. pancser 2012. február 13. 08:38
  „Hamarosan az emberevő tigrisek pusztulását is meg fogják ünnepelni. Hogy kicsodák? Hát az emberevő tigris jelöltek!”
 • 28. hablaty 2012. február 13. 07:58
  „"Akire emlékeztetek azok viszont nemzetvesztő megszállott őrültek voltak"
  Védték a hazát, neked ez nem jelent semmit?”
 • 27. hablaty 2012. február 13. 07:55
  „Kenderice!
  Ok, most már világos.”
 • 26. pancser 2012. február 12. 23:13
  „25-höz! Egy igazi horthysta, tiszt vagy katona lenézte, megvetette a nyilasokat, nem is állt közéjük. Tízezrével voltak ilyenek, sok vitézi címmel is bírt hiába próbálod őket árulózni. Akik még élnek kikérik maguknak!
  Akire emlékeztetek azok viszont nemzetvesztő megszállott őrültek voltak. azt nem vitatom, hogy voltak közöttük harcra kényszerírótett szerencsétlen áldozatok. Szégyellhetnétek magatokat, hogy embertelen eszmékkel azonosultok, olyannal amelyet minden nemzet megvet.”
 • 25. háté 2012. február 12. 22:38
  „Nagyon méltóságos, ahogy a mováriak emlékeznek a hősökre, halottakra! - csak az árulok, spionok, adták meg magukat az ellenségnek.
  24. pancser -a meséddel rossz helyen kapirgálsz, az emlékezők között nincs hülye, azokat egy másik cikkben keresd!”
 • 24. pancser 2012. február 12. 21:23
  „Egy embertelen rendszert védtek, egy gyilkos rendszert akik Budapesten ellenálltak. Fel kellett esküdniük Szálasira, de a bátrabbak meglógtak, bujkáltak. Egy ilyen bácsi ismerősöm nemrég halt meg, vitézzé avatták de nem Budapestért. Ő talált magának egy hölgyet aki elbujtatta. Azért nem harcolt mint mondotta a vitéz úr akit Horthy Miklós kardjával avattak vitézzé, mert értelmetlen vérontásnak tekintette, oktalan rombolásnak az ellenállást. Mint mondotta, bár muszáj lett volna nem esküdött Szálasira csak a száját mozgatta, az élete érdekében.”
 • 23. kenderice 2012. február 12. 19:53
  „22. hablaty
  Olvasd el a cikket, és akkor megtudod hogy ki nem tudja!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bohócbál Újrónafőn - sok-sok fotó

"Képzeljétek gyerekek, nálunk Újrónafőn igazi zenészekkel bohócbált rendeztek nekünk a szülői… Tovább olvasom