Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

˝Becsomagolták˝ a Szent Jakab-templomot

Az északi torony befejezése után jövő héten kezdődhetnek a lébényi Szent Jakab-templom déli tornyának felújítási munkálatai. A mintegy háromszázmillió forintos beruházás során a barokk plébániaépületet is korszerűsítik.


Magyarország egyik legrégebbi építészeti emléke, a lébényi Szent Jakab-templom és az egykori plébánia közel háromszázmillió forintból újulhat meg, ehhez európai uniós támogatást nyert el a Győri Egyházmegyei Hivatal.
– A munkálatokkal az ütemterv szerint haladunk. A templom északi tornyának ácsmunkáival, tetőfedésével és bádogozásával már végeztünk, jövő héten kezdődnek a déli torony ácsmunkái – magyarázza Király Zsolt, a műemlékek felújítását vállaló Laki Zrt. fő-építésvezetője. Egyébként ugyanez a vállalkozás végezte korábban a budapesti Szépművészeti Múzeum s a Keleti pályaudvar felújítását, de a lébényi munkálatokkal párhuzamosan az egyházmegye nyertes pályázatának részeként a győri Káptalandombon is dolgoznak.

Jövő év elejére szépül meg a Szent Jakab-plébániatemplom (balra).
Jövő év elejére szépül meg a Szent Jakab-plébániatemplom.


A szakember elmondása szerint főszezonban naponta nyolcvan munkás – többen környékbeli alvállalkozók alkalmazottaiként – tevékenykedik az istenháza és a hozzá tartozó plébánia megszépüléséért. A déli toronnyal várhatóan másfél-két hónapon belül végeznek, de addig a főhajó ácsmunkáit is elkezdik majd a hónap közepétől.

A barokk plébánia épületét bővítik és korszerűsítik.
A barokk plébánia épületét bővítik és korszerűsítik.


A templom közel kétszázmillió forintos beruházása során szigetelik a falakat, megoldják a vízelvezetést, cserélik a tetőfedést és kőrestaurálás is történik. A nyolcszáz éves műemlék épület külső felújítása, tetőszerkezetének rekonstrukciója s teljes szigetelése mellett a szomszédos, rossz állapotú műemlék plébániát is modernizálják, valamint további nyolcvan négyzetméterrel bővítik. Az egykori barokk plébániaépület több éve nem lakott, hiányos az infrastruktúrája, szerkezeti károsodások is rontják állapotát. Itt a mintegy százmillió forintos korszerűsítés nyomán turisztikai fogadót hoznak létre s a templom történetét bemutató kiállítás nyílik, az udvaron pedig turistapihenő létesül.

Főszezonban naponta nyolcvanan dolgoznak a műemlék épületek felújításán. A felvételen éppen kőfaragványokat restaurálnak
Főszezonban naponta nyolcvanan dolgoznak a műemlék épületek felújításán. A felvételen éppen kőfaragványokat restaurálnak


Az egyházmegye a támogatási szerződésben a turistaforgalom növekedését vállalta. Arra számítanak, hogy 2017-re a templomot ötödével többen tekintik meg, az átalakított egykori plébánián pedig évi huszonnégyezer látogatót remélnek.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2011. június 02. 21:04
    „Van itt pénz! Dől a lé! a befektetőknek garantált a Mennyország!”
  • 1. btl 2011. június 02. 12:46
    „Sok sikert a nagy munkához!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniusban döntenek a kamerarendszerről

Májusi ülésén tárgyalt volna a képviselő-testület a rendszámfelismerő és térfigyelő kamerarendszer… Tovább olvasom