Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Bealkonyulhat a Felszabadulásoknak

Eltűnhet az utolsó Kun Béla, Marx, Lenin, Felszabadulás, Tanácsköztársaság vagy Népköztársaság utca és tér elnevezés is a hazai települések térképéről, ha a parlament elfogadja a kormánypártiak indítványát.


Mosonmagyaróvár környékén találni még Ságvári Endre, Április 4. vagy Felszabadulás utcákat.

A kormánypárti indítvány szerint nem viselheti közterület vagy közintézmény olyan személy nevét, aki a huszadik század önkényuralmi politikai rendszereinek megalapozásában, kiépítésében, fenntartásában részt vett vagy annak emlékét idézi. Amennyiben a parlament megszavazza a javaslatot, akkor jövő év júliusáig kötelező lesz lecserélni az önkényuralmi politikai rendszerekre utaló utcaneveket. A hivatalból elrendelt közterület-átnevezéseknél illetékmentes lehet az okiratcsere.
Térségünkben is találni még Felszabadulás, Április 4. vagy Ságvári Endre utcákat. A települések eddig a lakosok ellenállására hivatkoztak a névváltoztatás kapcsán, az érintett utcákban élőknek sokba került volna a „lakcímváltozás".

 Mosonmagyaróváron négy éve nevezték át a Marx Károly nevét viselő utcát, a régi tábla néhány helyen még megmaradt.
Mosonmagyaróváron négy éve nevezték át a Marx Károly nevét viselő utcát, a régi tábla néhány helyen még megmaradt.


Néhány éve még Mosonmagyaróváron is számos közterület neve őrizte az előző rendszer emlékét. A város képviselő-testülete 2006-ban állított fel egy munkacsoportot, hogy vizsgálják felül a város közterületeinek elnevezését. A bizottság végül tizennégy utca átnevezésére tett javaslatot. Ennek alapján két körben neveztek át utcákat a városban. A Marx Károly utca Károly utca, a Kállai Éva Szekeres Richárd, a Frankel Leó Gulyás Lajos utca lett. Második körben pedig a Hámán Kató utcát Kapucinus utcára, a Frankel Leó-lakótelepet Manninger János-lakótelepre, az Engels Frigyest Erkel Ferenc utcára, a Bardócz Béla utcát Sattler János, az Április 4. utcát Április utcára, a Mező Imre utcát Rókadombi utcára változtatták. A Petz György utcát pedig Dohy Jánosra. Sallai Imre helyett visszakapta régi nevét a Szent Imre utca, Ságvári Endre helyett Major Pál, Schönherz Zoltán helyett pedig Kaszás Miklós kapott utcát.

A városkörnyéki települések közül többet is érintene, ha a parlament megszavazná a kötelező átnevezésekről szóló javaslatot. Így például őrzi Ságvári Endre nevét utca Rajkán, Halászin és Kimlén is. Míg Felszabadulás utca szerepel a Halászihoz tartozó Arak, Püski, Kisbodak, Kimle, Mecsér, Mosonszentmiklós és Dunasziget térképén is. Ez utóbbi településnek ráadásul még Április 4. utcája is van.

Jövő nyárig Halászin is le kell cserélni a Ságvári Endre nevet és táblát, ha a parlament megszavazza a javaslatot.
Jövő nyárig Halászin is le kell cserélni a Ságvári Endre nevet és táblát, ha a parlament megszavazza a javaslatot.


– Szóba került már korábban is az érintett utcák átnevezése, ám az ezzel járó költségek és adminisztrációs terhek miatt végül csak a felvetés szintjén maradt a kezdeményezés – mondja Majthényi Tamás, Halászi polgármestere. A faluban a Felszabadulás, Fürst Sándor és Ságvári Endre utcákat érintené a változás. A polgármester mint mondja: egyetért a javaslattal, ám fontos, hogy az állam vállalja át az ezzel járó költségeket és gyorsított ügyintézést biztosítsanak az érintett lakóknak.

Korábban többször felvetődött már az itt lakók részéről, hogy más nevet kapjon a Ságvári Endre utca – mondja Kiss Vince, Rajka polgármestere. Szerinte elődei hibája, hogy még létezik ilyen közterület-elnevezés a faluban. A településvezető azt mondja: az elmúlt időszakban is több alkalommal volt napirenden ez a kérdés, ám olyan központi rendelkezésre vártak, amivel az érintett lakók mentesülhetnek az intézkedés költségei alól. Ugyancsak felmerült már ez a kérdés Mecséren is, ahol a Felszabadulás utcát kellene átnevezni. Ráadásul ebben az utcában működik a hivatal is. Már az új nevet is megtalálták, Fő utca lenne az átnevezést követően. Csaplár Zoltán polgármestertől megtudtuk: foglalkoztak már ezzel a kérdéssel, ám döntés végül nem született, mivel nagy kiadást jelentene a lakóknak.

Ha az Országgyűlés megszavazza, két utcát is át kellene neveznie Dunaszigetnek. Cseh Benjamin polgármester elmondta: többször megfogalmazódott már az igény a faluban élők között, hogy a Felszabadulás és Április 4. utcáknak más nevet találjanak. Legutóbb a közmeghallgatáson vetődött fel a kérdés. A parlamenti döntéstől függetlenül is foglalkozik az üggyel az önkormányzat. Azt tervezik, hogy a készülő rendezési tervhez kiküldendő kérdőívben javaslatokat várnak az új nevekre a helyiektől.

Olvasóink írták

 • 9. Lone_wolf.. 2011. december 11. 08:52
  „Erre van pénz hogy ilyen ökörségekkel foglakozzanak.Fityiszmoderálva”
 • 8. login 2011. december 08. 07:53
  „Ez a legnagyobb gondjuk? Külön "munkacsoport"? Normális? Kár, hogy nem ismerek egyet sem ezek közül az idióták közül. "Elmondanám" a véleményem. Miért kell ilyenekkel vacakolni, mikor vannak nagyobb gondok is? Egyébként meg a saját történelmünk. Tisztogatunk meg radírozunk? Ehhez nagyon értenek!”
 • 7. Alex64 2011. december 07. 21:23
  „Ez egy újabb ideológia aztán majd ez is megváltozik. Nincs is párja a növény és állatnevekkel fémjelzett utcáknak és tereknek”
 • 6. dohogó 2011. december 07. 20:41
  „... a németek még büszkék Marxra!”
 • 5. RickCartman 2011. december 07. 19:52
  „4. juhi 2011.12.07. 16:12
  örülök, hogy vannak emberek, akiknek ez a legnagyobb problémája”
 • 4. juhi 2011. december 07. 16:12
  „Az igaz, hogy Óváron a Marx Károly utca Károly út lett, ám még az átnevezés után évekkel is "büszkén" virít vagy 20 helyen a Móra F. utcáig a régi felirat!!!!!!!!!!!!! Úgy látszik, az illetékesek elfelejtették lecserélni és nem szúrja a szemüket.”
 • 3. dorombolok 2011. december 07. 14:25
  „Amiből rengeteg van az orbán kormánynak ,és nincs hiány az a KERESZTVÍZ!”
 • 2. embertelen 2011. december 06. 21:57
  „Miután 2012. január elsejével, az új "Alkotmány" szerint megszűnik a Magyar Köztársaság, mindenhol át kell nevezni a Köztársaság tereket is! Javaslom, hogy legyen az új nevük Orbán tér, de nekem speciel a Kerényi tér is megfelelne.”
 • 1. szószatyor 2011. december 06. 10:53
  „Győr belvárosában meg Szabadsajtó utca van. (Baross u. és Bécsi kapu tér közötti sikátor.) Ez annyira nem hordoz ideológiát de mégis abból a rendszerből maradt és azt juttatja eszünkbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat falu készül a jövőre új hivatali vezetővel

Egy hónapja Veilandics Eszter vette át hat szigetközi település körjegyzőségének vezetését.… Tovább olvasom