Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Be kell építeni a Magyar utcai foghíjtelket

A mosoni városrész után most a magyaróvári belvárosban is kötelezést írt elő az önkormányzat a leromlott állapotú ingatlanokra. A város egy évek óta üresen álló telek beépítését rendelte el a Magyar utcán.
Még márciusban adott ki településrendezési kötelezéseket az önkormányzat a mosoni városrészben, a Szent István király úton lévő romos épületekre. Akkor három lerobbant állapotú ingatlanra írtak elő beépítési, illetve helyrehozatali kötelezettséget. Ezután a múlt hónapban tovább folytatta az önkormányzat a Futura környékének rendbetételét és a templomtól a körforgalomig valamennyi, a településképet rontó épület tulajdonosát is kötelezte a helyreállításra. Akkor összesen hat ilyen határozatot hozott a testület.

Az önkormányzat kötelezte a Magyar utcai telek tulajdonosát a foghíj megszüntetésére.
Az önkormányzat kötelezte a Magyar utcai telek tulajdonosát a foghíj megszüntetésére.

A város most ismét élt a törvény adta lehetőségével és ezúttal a magyaróvári belvárosban írt elő beépítési kötelezettséget egy ingatlanra. A Magyar utca 12. szám alatti telken korábban állt, helyi védett épületet a statikus-szakvélemény alapján – életveszélyes állapota miatt – 2006-ban elbontották. Ezután az üres telket a Magyar utca felől palánkkal eltakarták, azóta viszont érdemi előrelépés nem történt. Ez a foghíj évek óta csúfítja a város legfrekventáltabb idegenforgalmi területét. Évek óta a vakolatlan tűzfalak adják a hátteret minden Szent László téri rendezvényhez. A városképrontó állapoton túl a foghíj a szomszédos épületekre is hatással van, a vakolatlan falak hőhidat okoznak, a bejutó csapadék pedig az épületek szerkezeti károsodáshoz vezet.

Mindezek miatt tartja fontosnak az önkormányzat, hogy az ingatlan mielőbb beépüljön. Hagytak időt a tervezésre és engedélyezésre is, ezért írtak elő a beépítésre kétéves határidőt a tulajdonos, Goldmed Egészségügyi Szolgáltató Kft.-nek.

Változtatott emellett a testület egy előzőleg előírt kötelezésen is. A Szent István király út 150. szám alatti épület tulajdonosát kötelezték az épület helyrehozatalára. A tulajdonos készíttette statikusi szakvélemény szerint az épület rendkívül rossz állapotú. Közvetlen életveszély nem áll fenn, de a lakatlan épület gazdaságosan nem újítható fel, ezért az elbontását javasolja. A tulajdonos már egyeztetett az önkormányzattal ennek lehetséges módjáról és az ingatlan további sorsáról. Az épület helyi építészeti védelem alatt áll, ezt a védettséget a bontást követően lehet törölni. Az építési osztály viszont nem adhat ki bontási engedélyt, ha a testületi határozat kizárólag helyrehozatalról szól. Mindezek miatt a testület úgy módosította a határozatot, hogy ugyan az építmény helyrehozatali kötelezettségét írták elő, de indokolt esetben lehetőség van az elbontásra is.

Olvasóink írták

 • 7. Contar 2012. július 12. 08:42
  „És a Szent Flórián szálló?”
 • 6. kexmatyi 2012. július 09. 10:20
  „Emberek! Mi van a volt Korona szállóval Mosonban?Leponyvázták mintás textillel és kész?!”
 • 5. Contar 2012. július 09. 09:30
  „3. kocsoggorog !
  A volt olajos dolgát már évekkel ezelőtt el kellett volna rendezni, de legkésőbb akkor, amikor a Futura átépítésének nekikezdtek.

  4. kotorék!
  Jó példát hoztál, már hozzátartozik a városképhez, mint Pisa-hoz a ferde torony!”
 • 4. kotorék 2012. július 08. 12:49
  „Nehéz lehet itt bármit elintézni. Városunk legforgalmasabb lámpás kereszteződésében az Erkel útnál ,augusztusban lesz egy éve , hogy egy karambolnál a kandellábert megrongálták , még mindig ferdén árválkodik a banki saroknál.
  A Városvédő Egyesület rendelheti a jubileumi koszorút.Pedig ez nem egy foghíjbeépítés.”
 • 3. kocsoggorog 2012. július 05. 11:36
  „Embertelen, legalább tájékozódj, mielőtt a hülyeségeket írod...
  pl a Futura mellett a volt olajost már árverezik, mellette meg pont most indul a telken a rozoga ház bontása, hogy beépíthető legyen...”
 • 2. embertelen 2012. július 04. 20:44
  „Ez a fideszes vezetés hasonló ügyekben Mosonban sem ért el semmit, Óváron is így lesz! Gyengék, mint a harmat!”
 • 1. Ambar 2012. július 03. 15:07
  „Végre talán valami történik !Persze lehet hogy még sokat kell várni mert a hivatallal lehet egyeseknek packázni.Persze nem tudom valójában a Kft miben spekulál de hogy ennyi ideig semmit nem tett annak biztos oka van .Szigorúbb fellépés kellene akár ki is a háttér!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A városközpontban minden bejegyzési eljárást felfüggesztettek

Az önkormányzat idei költségvetésében több ingatlan eladását tervezi. Hogy e remélt bevételi tervet… Tovább olvasom