Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Barna kukákba kell gyűjteni a füvet

Július elsejétől szünetel a zöldhulladékgyűjtés Mosonmagyaróváron: az új rendszerhez szükséges barna kukákat a hónap végéig osztják ki a Lajta-parti városban.

A társasházak kivételével minden díjtartozásmentes ügyfél kap a biohulladék gyűjtésére alkalmas szemetesből, melyet ősztől – ennek pontos időpontjáról a későbbiekben kapunk tájékoztatást – kéthetente szállítanak majd el.

Két hete kezdte meg a Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft., mint Mosonmagyaróvár (és további hetven település) szilárdhulladék-szállítási közszolgáltatója a hatvanliteres, biohulladék gyűjtésére alkalmas barna kukák kiosztását. Mindezt annak a 3,2 milliárd forintos hulladékgazdálkodási beruházás egyik elemeként, melyről már többször is beszámoltunk napilapunk hasábjain. Legutóbb (2013. július 26., „Első között tettek eleget a törvénynek") arról írtunk, hogy az országban elsők között sikerült többségi tulajdont szereznie a 71 települést tömörítő Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak egy lakossági hulladékgazdálkodást végző cégben.

A gyakorlatban is kíváncsiak voltunk, mit jelentenek a fenti változások, és hogy hol tart az új rendszer bevezetése. Eddig elsősorban a mosonmagyaróváriak érzékelhették a változásokat. Ugyanis a Lajta-parti városban még a múlt hónap elejétől megszűnt az eddig szokásos zsákos zöldhulladékgyűjtés. Két hete pedig megkezdték az új, barna hulladékgyűjtők kiosztását. Ilyen 60 literes edényeket – a társasházakban élők kivételével – a díjtartozásmentes ügyfelek kaphatnak ingyenesen (a szállításért sem kell külön fizetni, hiszen azt a hulladékszállítás díja tartalmazza). Kampányszerűen, a város több pontján – iskolákban is – péntekenként, illetve a Rekultív Barátság utca 8. szám alatti telephelyén vehették-vehetik át a mosonmagyaróváriak az új zöldhulladékgyűjtő edényeket.

Mi a Kossuth-gimnáziumban érdeklődtünk a mosonmagyaróváriaktól: mit szólnak az új zöldhulladékgyűjtő rendszerhez? „Szép nagy kertet gondozunk, sok a füves terület, ezért viszonylag sok zöldhulladék gyűlik össze. A kuka alkalmasabb a gyűjtésre, mint a zsák, hiszen az utóbbi gyakran kihasadt" – osztotta meg véleményét a Gorkij utcában élő Angyal László. A Terv utcai Kaposi Lajosnak is egy kétszáz négyzetméteres területről kell begyűjtenie a faleveleket, kertben elszáradt virágokat, levágott füvet. Ő ugyanúgy értékelte a praktikusabb kukás gyűjtést, mint Kovács Lajos az Ifjúság utcából. Kiss Melindáék családi háza mellett hatszáz négyzetméteres a kert, így ők nemcsak barna kukát igényeltek, hanem komposztálót is (ez szintén ingyenes, ám ezt csak a Barátság utcában lehet átvenni). Kozma Győzőnek, mint mondta, komposztálóedényre nem lesz szüksége, ám a barna kukából kettőt is elvitt (egyet saját részre, másikat meghatalmazással ismerősének): – Évente kétszer vágom le a sövényt, ilyenkor kevés lehet a hatvanliteres barna kuka, ám az év többi részében ez bőven elég lesz. A komposztálónak nem lett volna helye, és nem is szokott annyi zöldhulladék összegyűlni, hogy érdemes lett volna a nagyobb edényt beszereznem – tette hozzá a férfi.

Tudnivalók a zöldhulladékgyűjtésről

A Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft. vezetőségét kérdeztük a zöldhulladékgyűjtésről: akiknek nem elég nagyok a kiosztott edények, vásárolhatnak mellé 80 literes zsákokat 280 forintért. Ennek ára tartalmazza a szállítás díját is. A rendezett városkép érdekében július 17-től egyszeri alkalommal begyűjtöttük a város összes utcájáról a már korábban kihelyezett zöldhulladékot. Hogy a zöldhulladék gyűjtése mikor kezdődik, erről hamarosan tájékoztatjuk a lakosságot.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 01. 15:33
  „51. pancser 2013.08.09. 18:19 Helyes csak a szakmánál!”
 • 58. Sikloernyos 2013. augusztus 17. 20:16
  „Ez a barna kuka hogy nez ki? en meg itt mosonban nem lattam egyet sem. Pedig kene nekunk is. Napi 14-16 ora munka utan (25-35 tonnat mozgatok meg kezi erovel) se idom, se erom, se kedvem nincs komposztalgatni, orulok, ha le tudom vagni a folosleges zoldet.”
 • 57. kotorék 2013. augusztus 17. 12:47
  „A pénzbehajtás folytatódik! Semmit sem hárítunk át?”
 • 56. Lomex 2013. augusztus 15. 09:35
  „Felesleges ragozni. Volt egy jól működő rendszer, most meg van egy nem működő, ránk kényszerített (komposztálós, barna kukás) rendszer. Lehet újra tüzelni, meg erdő aljára hordani a zöld hulladékot.”
 • 55. zöldke 2013. augusztus 09. 20:56
  „54. Az vitathatatlan tény, hogy nálunk az emberek nem érzik feladatuknak a környezet gondozását! Mint ahogy az is: a mindenkori önkormányzat sem, hogy a rendszerváltozás óta tűri az engedély nélküli farostlemez garázsokat.”
 • 54. Abrafax 2013. augusztus 09. 20:32
  „Tisztelt Zöldke, laktam életem folyamán panelban: nyírtuk a füvet, felástuk a homokozót és fát ültettünk. Nem reklamáltunk vagy vártunk arra, hogy az önkormányzat rendezze el. Az otthonunk volt, otthonossá tettük. Fiatalok voltunk, a legtöbben kicsi gyerekekkel, és mindenki dolgozott napi 8-10-12 órában, ki-hogy.
  Egy négyemeletes panelházban három lépcsőházban 45 lakás van. Az legalább 90 ember. Ha mindegyik idős, magatehetetlen vagy ágyrajáró, akkor az egy ápolóotthon, annak meg van gondnoka.
  Az Ipartelepen annó golfpályaszerű gyep volt, amire még rálépni sem lehetett, díszfákkal. A nagy, boldog szocializmusban azután senki nem érezte feladatának a környezet gondozását, akkor nőtt ki a mostani, ápolatlan dzsungel az engedély nélkül épült farostlemez garázsok köré.”
 • 53. zöldke 2013. augusztus 09. 19:25
  „51-52
  A gazdagokon kívül van: sok-sok egyedül maradt idős a házban, alacsony nyugdíjjal, aki a kora miatt sem bírja a munkát (gyerekei Londonban), van rokkant, aki nem azon gondolkodik, hogy zsákot vegyen vagy komposztáljon, mert mindkettőre képtelen, van Ausztriába ingázó, aki idővel nem bírja, hogy a komposzttal foglalkozzon, stb! Van az embereknek ezer fajtája, de úgy látom, a Ti gondolataitokban csak a gazdag létezik.
  Mivel a panelosoknak nincs kertjük, nem vonatkozik rájuk a környezetük rendben tartásának kötelezettsége? Ha nem, akkor az Ipartelepen lakókra sem? Pedig ott bőven lesz falevél!
  Isten adja, legyen Nektek igazatok! De ha mégsem, és elkoszosodik a város? Lesz felelős a rossz döntésért? Mert olyan Hegyeshalmon túl nincs, hogy felelős, az sohasem találtatik!”
 • 52. Abrafax 2013. augusztus 09. 18:19
  „Olyan pedig a világon Hegyeshalmon túl nincs, hogy egy társasház a saját telkék, környezetét ne gondozza! A legegyszerűbb dolog azt szajkózni, hogy nekem jogom van rá, nekem jár, hogy az önkormányzat mások adójából tartsa rendben az én környezetemet, vagy - másik véglet - az osztalékból vett félhektáros telkemről ingyen elvigye a lenyírt füvet...
  Azért rohadt le ennyire ez a szerencsétlen ország, mert senki nem érzett semmit a maga feladatának, csak elvárásai voltak, csak a jogait szajkózta...”
 • 51. pancser 2013. augusztus 09. 18:19
  „48. zöldke 2013.08.09. 17:56
  A panelosoknak nincsen kertjük. Azt válaszoltam a panelos ügyre, "Majd kitalálja akire tartozik, ez a felvetés legyen a város legnagyobb gondja."
  A társasházak zöld felülete annyira minimális, hogy azzal nem lehet gond.
  Van akinek nagy háza nagy kertje van sok fával, fűvel ők többnyire gazdagok, eszembe sem jut, hogy náluk problémát okozna a zöld hulladék, ők bármelyik megoldást gond nélkül választhatják. Van bőséges hely a kert valamelyik távoli zugában a komposztnak, vagy éppen pénz az elszállításra.
  A legtöbb érintettnek, nekem is 500-800 nm telke van amiből lejön a ház és a kövezett rész. Simán még a nagy melegben is szagmentes a komposztáló és elég is. Van aki mindent lekövezett, neki nyilván nem kell komposztáló, semmi nem tiltja, hogy valamelyik szomszéd el ne kérje tőle.”
 • 50. abszurdisztán 2013. augusztus 09. 18:17
  „Nem tudom, milyen docensről beszélsz, de a lényeg nem is ez , ez legyen a te titkod. Itt különben sem egy emberről van szó. A lakók 90 %-a nem komposztál. Tessék ezt már tudomásul venni. Rettentően drága a városban a hulladékszállítás, elvárható, hogy ennyi pénzért elvigyék. Hogy korábban hová tették a hulladékot ? Én magam láttam : erdő alá, városszélére, üres telkekre. Ez szűnt meg a gyűjtéssel. Most majd visszaáll a régi "rend" - ami egyébként nem rend, hanem kényszer. Akinek a háza előtt van 3-4 nagy fa, kizárt dolog azt mind komposztálja. Csak ésszel uraim ! Mikor kezdik újra a zöldhulladék gyűjtést, erről makogjanak már valamit. Tavaly még 5-6 zsákot is elvittek, idén már csak 2-t, most éppen semmit. A számla ugyanolyan magas. Hát ez ám a rezsicsökkentés. No meg parasztvakítás.”
 • 49. Abrafax 2013. augusztus 09. 18:08
  „A barkácsáruházakban a legolcsóbb, lecekből összeállítható, kis méretű komposztáló alaphangon 5000,- forint. A szemeteskukámat 10.000,- ért vettem a Rekultívtól, talán 2005-ben (vagy 6-ban), Stipi alatt. Most mindenkinek jutott egy ingyen kuka és egy spéci (nem léc!) komposztáló. Persze egyeseknek ez sem jó.
  Egy ideig nem viszik el? Tavalyig azt sem tudtam, hogy elviszik a zöldhulladékot - amióta kertes házban lakom, komposztálok (350 négyszögöl, tuja helyett fák-bokrok tömkelege). Egyáltalán, hová tűnt azelőtt a lomb és a fű, mert ez csak egy néhány éves szolgáltás? Mi értelme van egyáltalán drága gázolajjal, környezetszennyező teherautókkal keresztbe-kasul hurcolászni a helyben komposztálható anyagot? Csak mert a docens úr lusta egy kézmozdulattal többet megtenni naponta?”
 • 48. zöldke 2013. augusztus 09. 17:56
  „45.
  Bocsánat, írás közben megzavartak! Becsülöm a természettudományos ismereteidet, de én bizony már láttam rothadó avart, vagy nevezzük rothadó faleveleknek!
  Még lenne kérdésem: először jön a törvény/rendelet, és utána kell kitalálni, mi legyen, ha mégsem úgy van, ahogy tervezték? Csak a gazdagokra gondolva terveznek? És ha az idős panelesek és egyéb társasháziak nem győzik munkával vagy pénzzel a komposztálást és a 300 Ft-os zacskókat, kinek a pénzéből történik a rendteremtés és a szállítás?
  Nem lenne diszkriminatív, hogy a háztulajdonosoknak fizetni kell, a lakótelepieknek nem, mert nem tudnak?”
 • 47. zöldke 2013. augusztus 09. 17:37
  „45.
  Gondolod, hogy csak gazdagok léteznek a városban? ? Mindenki tud drága díszburkolatot építtetni???”
 • 46. zöldke 2013. augusztus 09. 17:34
  „45. pancser
  Nem minősítelek, mint Te szoktál, csak újra megkérdezem: a panelekben laknak a gazdagok?? Mert én a panelek környékéről érdeklődtem!”
 • 45. pancser 2013. augusztus 09. 17:04
  „43. zöldke 2013.08.09. 16:52
  Majd kitalálja akire tartozik, ez a felvetés legyen a város legnagyobb gondja.
  Mikor jártál és hol combközépig az avarban? Még az erdőben sem, a természet néhány hónap alatt lebontja. A természet örök körfogását ismerned kéne, ezen alapul a házi komposztkészítés. Aki drága pénzen díszburkolatot tud építtetni annak nem lehet gond akkora komposztdoboz beszerzése, készítése az ingyenes mellé, hogy mindent elnyeljen. De vannak olyan gépek is az ilyen gazdagabbaknak, amelyek szinte porrá zúzzák az avart, úgy aztán tényleg nem foglal sok helyet.”
 • 44. pancser 2013. augusztus 09. 16:56
  „A komposztáló egy jól megkonstruált műanyag doboz. Ebben a nagy melegben tanúsíthatom, hogy nincsen semmilyen szaga, a nyári zöld hulladékot, füvet, krumplihéjat, dinnyehéjat, tojáshéjat, sárgarépa zöldjét káposztalevelet stb. hullott gyümölcsöt simán elnyeli. Arra biztatok mindenkit ne hallgasson az itt kárálókra, hanem vegye fel a neki ingyenesen járó dobozt.”
 • 43. zöldke 2013. augusztus 09. 16:52
  „42. pancser
  Mi lesz a panelok környékén?
  41.
  Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy titkos provokációja az egész! Hogy aki eddig nem tudta és megszavazta, most combközépig az avarban járva hadd tapasztalja, mit jelent a rezsicsökkentés!”
 • 42. pancser 2013. augusztus 09. 16:31
  „41. abszurdisztán 2013.08.09. 16:02
  Ott van a komposztáló....... Te egyszerűen nem akarsz megérteni semmit, nem akarsz és ez a lényeg. Mások megértik azt, hogy a legjobb ingyenes megoldás a komposztálás. Meg is teszik sok ezren, sőt többen eddig is komposztáltak ebben a városba, pedig szép kertjük van, mi több az őseim is, meg más ősei is.
  Milyen tehetetlen ember az ki 200 nm fűnyesedék miatt jajong! Mit gondolsz mit csinál legalább 5 millió állampolgár a kertjében keletkező zöldhulladékkal? Azt amit te nem akarsz, a te kényeskedő kertedbe ez nem jó.
  De akár akarod akár nem a többség ezt az utat választja. te meg növeled a bevételeket a barna zsákokkal. Szépen mutatnak majd a házad előtt.”
 • 41. abszurdisztán 2013. augusztus 09. 16:02
  „Egész nyáron rajtunk rothad a melegben a zöldhulladék, miközben kifizetjük az elszállítását. Az ilyen rezsicsökkentés parasztvakítás. Mikor kezdik a barna befőttesek ürítését ? A lényegről hallgatnak a nagyokosok.”
 • 40. kotorék 2013. augusztus 09. 15:27
  „39. pancser 2013.08.09. 14:55
  Mint eddig amikor mindenre megtalálták a legjobb megoldást?”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ákos és a Balkan Fanatik is fellép Mosonmagyaróváron

A Nyári Fesztivál Szent István Napokon augusztus 19-én a szuperprodukció este 9 órától a… Tovább olvasom