Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Barna kukákba gyűjtik Jánossomorján is a zöldhulladékot

Májustól, a mosonmagyaróvári rendszerhez hasonlóan, Jánossomorján is barna kukákban gyűjthető a zöldhulladék. Korábban a helyi önkormányzat szállította el a lakóknál bezsákolt gallyakat, lenyírt füvet.
Évente mintegy tízmillió forintot fordított a korábbi években Jánossomorja önkormányzata a lakóssági zöldhulladék összegyűjtésére. A városgondnokság munkatársai szedték össze a házak elé kitett zsákokat, s a lerakási díjat is a város költségvetéséből biztosították. Most új - a mosonmagyaróvárihoz hasonló - rendszer szerint gyűjtik a zöldhulladékot.

- A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás hárommilliárd forintos projektje keretében Mosonmagyaróvár mellett Jánossomorja is vállalta, még egy előző önkormányzati ciklusban, hogy kísérleti jelleggel a zöldhulladék gyűjtésre alkalmas barna edényeket osztunk ki. Most ennek a vállalásnak teszünk eleget, amellett, hogy a hulladékról szóló törvény szelektív gyűjtésre vonatkozó előírásainak is eleget teszünk ezáltal - magyarázza Lőrincz György jánossomorjai polgármester, akit amiatt is kerestünk a témában, hogy egy korábbi képviselő testületi ülésen nem kis vitát szült ez az ügy a régi rendszerhez ragaszkodók körében.

Mint megtudtuk, 2014-ig a korábbi szemétszállító vállalat földhasználati díjat fizetett a kisváros határában kialakított regionális hulladéklerakó után. Ez évente 14 millió forintot jelentett, amiből biztosítani tudták a zöldhulladék gyűjtésre a mintegy 10 millió forintot. "A korábbi egy drága, és kevésbé környezetbarát rendszer volt. Most az új kötelezettségeket igyekeztünk a lakosság számára legkedvezőbb módon megvalósítani, sok lehetőséget felkínálva a környezetbarátabb zöldhulladék-kezelésre. " - fűzte hozzá az új városvezető.


- Tudjuk, hogy Mosonmagyaróváron számos problémát eredményezett a barna kukákra való áttérés. Tudjuk azt is, hogy a hatvan literes edény valóban kicsi. Viszont emellett számos lehetőséget ajánlunk a zöldhulladék gyűjtésére - emeli ki Lőrincz György. Ilyen a komposztálásra alkalmas zöld edény, de akár maguk is készíthetnek komposztáló teret. A zöldhulladék nem szemét, hanem komposztálva értékes tápanyag, humusz lesz belőle. Nemrég a komposztálásról egy kis színes kiadványt is összeállítottak és kiküldtek a helyieknek.

A szolgáltató emblémájával ellátott zsákot a barna kuka mellé téve elszállítja a szolgáltató. Ugyanakkor egy éve nyílt egy hulladékudvar is a Fehérkereszt utcában, ahol a 16 hulladékféle mellett a füvet, gallyakat is el lehet helyezni. Ennek egyébként, a lakossági igényekhez igazodva változott a nyitva tartása (kedden 12-18 óra, pénteken 10-18 óra, szombaton pedig 8-14 óra között).

Egy helyi rendelet értelmében ugyanakkor februártól április végéig, valamint októberben és novemberben el is égethetik a száraz faleveleket, ágakat. Tavasszal az önkormányzat egy alkalommal összeszedte a gallyakat, kivágott fákat, és hasonló akciót őszre is terveznek. Ugyanakkor vizsgálják egy közösségi komposztálótér kialakításának a lehetőségét is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öltözőszekrényekből lopott Mosonmagyaróváron

A rendőrök a helyszínen elfogták azt a 29 éves férfit, aki egy mosonmagyaróvári edzőteremben feltört… Tovább olvasom