Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Baktériumok szűrik meg a vizet

Aláírták a hédervári szennyvíztelep kapacitásbővítésére fordítható egymillió eurós Phare-támogatásról szóló szerződést. Az előgépes rendszer jövő nyártól a beültetett növények gyökerén lévő baktériumok révén tisztítja majd a vizet.
A környezetvédelmi infrastrukturális beruházásokra fordítható Phare-pályázaton egymillió eurót (csaknem 250 millió forintot) nyert Hédervár szennyvíztelepének kapacitásbővítésére, melyből tízszázalékos önrészt vállalt. Az üzemeltető Szigetközi Vízszolgáltató Kht.-hoz csatlakozó települések korábban közösen döntöttek a projekt elkészítéséről. Tamás Zoltán, a Szigetköz Vízszolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója szerint a tervezett kapacitásbővítést nem a hidraulikai terhelés növekedése, hanem a tisztítótelepre érkező szennyvizek rendkívül magas szennyezettsége indokolja.

Kefék és felmosórongyok a vízben

– A telepet 1994-ben bővítették utoljára, s jelenleg 30–50 százalékkal túlterhelt a beérkező erős koncentrátum miatt – állítja az igazgató. – Kilenc települést érint a működése: a Mosoni-Duna fogadja be a tőlünk kivezetett vizet. A nyári időszakban a vízi sportok és a strandolók igényei is megkövetelik, hogy megfelelő minőségű víz kerüljön a folyóba. Ennek sajnos többször nem tudtunk megfelelni, ezért szinte minden évben büntetést kell fizetnünk. Sajnos a fogyasztói szokás sem éppen környezetbarát: az állatólak tartalma is a szennyvízbe kerül, de találtunk már felmosórongyokat, keféket is a telepre beérkező anyagok között. Egyébként az itteni rákötések aránya nyolcvanszázalékos, ami országos viszonylatban is jónak mondható.

Másfél évvel ezelőtt kezdtünk el foglalkozni a Phare osztrák–magyar határ menti pályázat elkészítésével. Egy ’94-es egyezményben, mely a Duna védelmére és fenntartható használatára irányuló együttműködésről szól, a vállalt kötelezettségek között szerepel a kommunális szennyvizek által okozott szennyezések csökkentése. A most elnyert több mint egymillió euróból – melynek tízszázalékos önrészét a hédervári önkormányzat vállalta magára – korszerű szennyvíztisztítót szeretnének megvalósítani.

Látványos és hatékony

telepet szeretnének


– Az előgépes technológia során a medencék tetejére növényeket ültetünk – folytatja Juhász József hédervári polgármester. – A gyökereken lévő baktériumok tisztítják meg majd a szennyvizet. Az utolsó fázisban kagylók és halak kerülnek a vízbe, s rajtuk keresztül mérjük majd a tisztítás hatásfokát. A látványos telepet szeretnénk bemutatni a környékbelieknek.
„ Az energiaellátás is újszerű lesz: a tisztított szennyvizet, mely télen is 8–10 fokos, hőszivattyún keresztül egy fokkal lehűtjük. Az eljárással 70 kilowatt energiát lehet nyerni, mely megoldja a telep melegvíz-ellátását és fűtését."
– Hamarosan tendert írunk ki: a kivitelezési munka ősszel kezdődhet el, jövő nyárra pedig már teljes kapacitással működhet a létesítmény – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márkák, lóerők, évjáratok találkozója

Eredeti szépségükben pompázó veterán autók és motorok sorakoztak fel az elmúlt hétvégén a rajkai… Tovább olvasom