Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Bakancs, por és dübörgés

A Szigetre az edzettek, a Voltra a tömegkerülők, Dunakilitire főleg a motoros rockerek járnak – derül ki fesztivál-összehasonlító írásunkból.
 A nyári zenei fesztiválok ugyanis megyénket sem kerülik el: a soproni Volt Fesztivál után hamarosan a szigetközi településen dübörögnek a hangszórók és a kétkerekű járgányok.
Az idei zenei fesztiválok méreteikben, áraikban és szolgáltatásaikban is különbözőek, bár a fellépő hazai zenekarok legtöbbje mindenütt megtalálható. Nyár közepén a koncertlátogatók összetekerik a hálózsákot, elteszik a túlélőfelszerelést – sör- és konzervnyitó, bakancs – és elindulnak otthonról. Mi is ezt tettük: körképünkben összehasonlítjuk a ma este befejeződő Sziget, a júliusi soproni Volt és a csütörtökön kezdődő Motoros-Sokk Fesztivált.

Hol Volt, hol nem Volt...

Az idei háromnapos soproni Volt Fesztivál azt adta, amit vártunk: elviselhető tömeget, a magyar zenekarok krémjét, s kellemes meglepetéseket. A Volt most érte el a tíz évvel ezelőtti Sziget-szintet: közel egy tucat sátor, néhány tízezer ember. Főleg azoknak ajánlott, akik nem szeretik a hatalmas tömeget, mégis minden elit hazai zenekarra kíváncsiak. A Lövér kempingben nyolcezer-ötszáz forint volt a hetijegy. Sátorozni ingyen lehetett – faházakat is lehetett bérelni –, de ez csak annak ajánlott, aki mélyen alszik: a hajnalig tartó dübörgést nem könnyű megszokni.

Az időjárás nem volt kegyes a szervezőkhöz. Bár idén kevesebb eső esett, az esti 13 fokot a nagyszínpadnál csak intenzív tánccal lehetett elviselni. Prültségből nem volt hiány: megszavazhattuk a Volt arcát, lehettünk élő tekegolyók, vagy leugorhattunk a darus kocsi tetejéről. Nem volt olcsó az élet, s az italmérők sem voltak szívbajosak: egy korsó sör háromszáz, két deci capuccino négyszáz forintba került. Bár elvileg a nagyszínpadon léptek fel a legnagyobb sztárok, a hangulat általában jobb volt a fedett pódiumok előtt. Hajós András refrénjei után például több százan követelték Zazie-t az ágyba. A szervezők legnagyobb „durranása" kétségtelenül Ákos és a három szám erejéig visszatérő Bonanza Banzai volt.

Por, sör – meggyötör

A tizenkettedik Sziget Fesztivál ma ér véget. A hírek szerint rekordközönség, közel négyszázezer ember előtt zajlott az egyhetes rendezvény, mely évről évre csúcsokat dönt. Idén majd ötven színpad, huszonnégyezer forintos heti belépő, napi 7–8 külföldi zenekar jellemezte. Az elmúlt évben az első nap hatalmas zápor zúdult a „szigetelőkre", jó néhányan pocsolyákban tartották meg a gyerekkorukból elmaradt sárterápiát. Idén a hatalmas porral kellett megküzdeni – ebben a locsolóautók is segítettek. Az árak egyre konszolidáltabbak: egy ebéd már 700–800 forintból „elintézhető", a legolcsóbb sör 250 forint. Mellékhelyiségekből sem volt hiány, de jó tanács: este csak a legbátrabbak használják azokat.

Zuhanyzó és víz a tömeghez képest kevés, így az egész hetes program csak a harcedzettebbeknek ajánlott. A nagyszínpadra idén is hoztak néhány ismert külföldi zenekart, de igazán nagy név most sem látogatott a Hajógyári-szigetre. Emiatt rajongói a legnagyobb pódiumra, majd a Népstadionba követelték Uhrin Benedeket, a nyugdíjas krizantémtermesztőt. Talán jövőre.

Motor- és gitárzaj

A tavaly új néven újjáéledt Dunakiliti Motoros-Sokk Fesztivál idén négynaposra bővült. Hagyományait megőrizve főleg az igazi, motoros rockerek találják meg itt a számításukat. Az állandó fellépő vendégek – Deák Bill Blues Band, Beatrice, Auróra – mellett idén a már legendának számító Lord együttes is zenél a Duna partján. A hetijegy 4800 forintba kerül (elővételben 4000), a háromnapos 3800, a kétnapos 2800, az egynapos 1800 forintot kóstál. A gitárszólók mellett a motorzajok is hangosak lehetnek.

A gyorsulási és Mad Max-versenyek minden évben sikeresek, akárcsak a motorszépségverseny s a fesztiválzáró felvonulás. Új kezdeményezés, hogy idén amatőr zenekarok egy tehetségkutató vetélkedő keretében mérettetnek meg Dunakilitin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kelendő a kastély

A napokban járt le az elővásárlási joga annak az ingatlanforgalmazással foglalkozó társaságnak,… Tovább olvasom