Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Azé a szemét, aki lerakta

Hiába találtak személyes iratokat is egy erdősávban elhelyezett szemétkupacban, a jelenlegi szabályozás értelmében nem volt bizonyítható, hogy ki vitte oda. Az ügyben feljelentést tett a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület elnöke, aki szerint olyan törvényre lenne szükség, amely szerint minden magánszemély felel saját hulladékának sorsáért is.
A napokban kapta meg a határozatot a nyomozás felfüggesztéséről a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület elnöke abban az ügyben, ami még júniusban indult illegális hulladéklerakás miatt. Dr. Tóásó Gyula azt követően tett feljelentést a rendőrségen, miután lapunkkal együtt végigjárta az egyesület által közel három éve felszámolt illegális hulladéklerakókat a környéken.

Ezen a bejáráson az egyik korábban is kritikusnak számító területen sajnos három év elteltével ismét lesújtó volt a kép. Mosonmagyaróvár külterületén, az 1-es főút mellett, az úgynevezett Fehér híd környéki erdősávokról van szó.

A sűrű aljnövényzetben több helyen is gyűlik a szemét. Az egyik kupacban számos személyes iratot találtunk. A számlák, dokumentumok, adóbevallások mindegyike ugyanarra a győri lakcímre volt kiállítva. A kidobott iratok közül az elnök néhányat magával vitt, amiket mellékelve feljelentést tett a rendőrségen.

A feljelentés nyomán eljárás indult ismeretlen tettes ellen – a hivatalos megfogalmazás szerint – „elhelyezéssel elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése" bűntett megalapozott gyanúja miatt. A felfüggesztésről kapott határozat indoklása szerint a nyomozás során nem volt lehetséges olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, amelyek alapján az elkövető kilétét sikerült volna megállapítani.

Hiába voltak személyes iratok a szemétben, nem volt bizonyítható, hogy ki rakta az erdősávba.
Hiába voltak személyes iratok a szemétben, nem volt bizonyítható, hogy ki rakta az erdősávba.

A hulladék között talált hivatalos iratokon szereplő személyt – és annak albérlőjét – az ügyben elszámoltatták a rendőrök. Ennek során viszont nem tudtak nyilatkozni arról, hogy a hulladék mikor és miként került az erdősávba. A bűncselekményről és az elkövetőről nem rendelkeztek információval. Velük szemben nem merült fel megalapozott gyanú a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban, ezért tanúként hallgatták ki őket.

A helyszínen és a környékén visszatérően végrehajtott tanúkutatás, illetve adatgyűjtés sem vezetett eredményre. Nem sikerült olyan személyt találni, aki érdemi információval rendelkezett volna az elkövetőről. Így, mivel a nyomozás során a tettes kiléte nem volt megállapítható, az eljárást felfüggesztette a rendőrség. Ám amennyiben az elévülési határidőn belül – 2016 augusztusáig – az elkövető kiléte megállapítást nyerne, úgy az eljárást tovább folytatják.

Dr. Tóásó Gyula szerint a törvényeken kellene változtatni ahhoz, hogy hasonló esetekben számon kérhető legyen a szemetelő. „Reménytelen a helyzet, és valószínűleg addig nem is lesz változás, amíg egy olyan törvény nem fogalmazódik meg, mely szerint minden magánszemély felel saját hulladékának sorsáért is" – fogalmazott az elnök.

Olvasóink írták

 • 13. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 06. 07:33
  „12. pancser 2013.09.05. 23:07
  Ha ott maradsz kis magányodban ,nem kellene máshol ~"szemetet"~takarítanom.Magyarul ~"féreg"~irtást végezni.
  A féreg mint puhatestű és főleg gerinctelen, bevált pedagógiai módszerek hatástalanok,más eszközt kell használni.”
 • 12. pancser 2013. szeptember 05. 23:07
  „11. WeiseÖdenburg 2013.09.05. 15:36
  Otthon barátocskám, otthon!”
 • 11. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 05. 15:36
  „10. pancser 2013.09.04. 21:55
  Mi eltakarítjuk a~ "szemetet"~ azon vagyok ! és még sokan mások.”
 • 10. pancser 2013. szeptember 04. 21:55
  „9. WeiseÖdenburg 2013.09.01. 15:13
  Nem kéne neked inkább a Sopron környéki erdősávok hasonló jelenségeivel foglalkoznod? Vagy ott nem fordul elő ilyesmi? Nem tagadom szerény eszközeimmel azon vagyok, hogy mindenki vigyázzon a környezetére, ez nem politikai kérdés!”
 • 9. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 01. 15:13
  „8. pancser 2013.08.29. 11:08
  A személyiségedhez való feladat. Mint szemét szakértő !”
 • 8. pancser 2013. augusztus 29. 11:08
  „Megerősíthetem, hogy így van. Magam is találtam egy ismert szórakozóhelyre utaló nyomokat, reklámokat, néhány céges papírt tartalmazó jó nagy zsákot az egyik erdősávban, de találtam egy másik helyen magánszemélyre utaló borítékokat amit neki címeztek. Megtárgyaltam hozzáértővel mit lehetne tenni. Ugyanaz jött le mint amit Tóásó úr mondott, úgyhogy felhagytam az egésszel.
  Lehet ezen mérgelődni, de a jogszabály kell egy intézkedés mögé, indulattal még ha jogos is, nem lehet elintézni.
  Azok aggodalmát is osztom, aki azt mondják mi van akkor, ha az esedékes lomtalanítás során a lomisok "gyűjteménye" az erdősávban landol és ártatatlanul hurcolnak meg valakit.”
 • 7. zöldike 2013. augusztus 29. 08:55
  „"Az embernek kél káromkodni kedve"!
  A szemétben találtak egy halom iratot, ami bizonyítja, kié a szemét (mert ugye az kicsit sem életszerű, hogy valaki a tulajdonos tudta nélkül ingyen és bérmentve, pusztán szívességből szállítaná el másét).
  Mi a gond?!”
 • 6. nagyjancsi 2013. augusztus 29. 08:42
  „Sajnos eljutottunk oda, hogy nem érdeke a mindenkori hatalomnak az olyan ügyek felderítése, amelyektől nem várhat bevételt és amelyeknek nincs nagy nyilvánossága.. Ezért is hívom a rendőrséget már jó ideje sebességmérő szolgálatnak. Tudom, hogy ebben a szemetes ügyben a jogszabály is rossz, de sokszor a lehetőségeket messze nem használják ki egy-egy ügy felderítésénél.”
 • 5. Japo 2013. augusztus 29. 07:31
  „Ez szinte nevetséges! Mi az,hogy nem tudják megállapítani a felelős kilétét? Előfordulhat,hogy az ember "jóakarója" Bejön hozzám,ellop egy levelemet majd az saját szemetét elhelyezve egy illegális lerakón,a tetejére az én borítékomat teszi. Az már kevésbé lehetséges,hogy több mint sok a személyre,vagy cégre utaló iratokkal valaki más szemetét címkézi fel.Erre mondják azt a bíróságon,hogy nem életszerű! Teljesen világos mindenféle törvénymódosítás nélkül is,hogy a szemétért az felel akié. Kinek az érdeke lenne,hogy a normális kukában elhelyezhető szemetemet kiszedné és elvinné egy illegális helyre csak azért,hogy engem bajba keverjen.Én ilyet még nem láttam. Olyat már igen,hogy éppen az említett helyen a lomisok,és azok a csodapókok,akik arra vállalkoznak,hogy bizonyos helyiségeket vagy akár komplett ingatlant kitakarítanak szemétszállítással együtt,ott az erdősávban megállnak és átválogatják a dzsuvát. Ami használható elviszik,ami nem szépen ott hagyják mint eb a szaharát. Találni ilyeneket Hegyeshalom,levél környékén is. De az csak meg van,hogy kit bíztak meg a takarítással nem? Kinek az érdeke az,hogy fizetés nélkül lerakja valahová a szemetet?Első sorban a tulajdonosnak,másodsorban a vállalkozónak aki vállalta a takarítást,de ezen egy kis plusz pénzhez jut mások kárára. Az ilyenért minimum 100.000 Ft bünti+ 5 évig köteles közmunkában szemetet szedni. Ennyi!”
 • 4. Alex64 2013. augusztus 28. 20:16
  „A jól szervezett hulladék gazdálkodásnak köszönhetően ez csak több lesz újra.”
 • 3. Flamo 2013. augusztus 28. 14:31
  „"A környékünkön is gyakran előfordul, hogy a Jótündér kiszúrásból elviszi a szemetet, oszt ki tudja hol rakja le...."
  A kocsiknál meg objektív felelőssége van a tulajnak.....”
 • 2. Csiripiszli 2013. augusztus 28. 11:46
  „A tulajdonos csak tudta, kinek pakolta az autójára a szemetet!”
 • 1. ISU 2013. augusztus 28. 11:00
  „Magyarország ebben is jobban teljesít...........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos versenyre indulnak a tűzoltók

A Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya képviseli a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot a IX. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőn. Tovább olvasom