Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Az Üvegtigris nem életem csúcsa - közönségtalálkozó Gáspár Sándorral

A mosonmagyaróvári FIÓK Ifjúsági Klubban Gáspár Sándor volt a vendég. Természetesen az Üvegtigrisről is szó esett.
A mosonmagyaróvári FIÓK Ifjúsági Klub Gáspár Sándort látta vendégül a Flesch Károly Kulturális Központban, aki gyermekkoráról, főiskolás éveiről és jövőbeli szerepeiről, terveiről is mesélt.

A pénteki közönségtalálkozón a színművésztől Segesvári Zsolt és Kurucz Rebeka kérdezett.

Gáspár Sándor 1956-ban született Szentesen, 1979-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Legkiemelkedőbb elismerései a Jászai Mari és a Kossuth-díj.
Gyermekkor és motiváció

Szentesi évei meghatározóak voltak színészi karrierjét tekintve. "Szentesen fantasztikus, országos hírű diákszínpadunk volt, számos versenyt megnyertünk. Életem első szavalóversenyét Debrecenben nyertem, ez egy Csokonai szavalóverseny volt. Csokonai Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz című versét szavaltam.

Ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy a zsűriben nagyon illusztris zsűritagok ültek, köztük Jancsó Adrienne. Nem számítottam semmi jóra - kiosztották a harmadik, második helyet- és legnagyobb meglepetésemre Jancsó Adrienne az én nevemet mondta, mint első helyezett. Miután összehúzták a függönyt odajött hozzám, és adott egy óriási pofont. Magyarázatul annyit fűzött hozzá, aki ilyen tehetséges, de a szöveget nem tanulja meg pontosan, az semmit nem ér. Azóta igyekszem mindent pontosan megtanulni."

Elmondta, gyermekkorában nem készült színésznek. "Tiszteltem és ismertem a színészeket, de én magam nem akartam az lenni. Az elhatározáshoz kellett a gimnázium, ahol zseniális magyar-történelemtanárom, Bácskai Miska bácsi kinyitotta előttem, előttünk a művészet iránti kíváncsiságot. Mondhatom -némi büszkeséggel-, hogy többek között a mi közös munkánknak köszönhető a szentesi dráma-tagozat."

Fotók


Főiskolás évek

"Eszembe jut egy főiskolás vizsga - Bodrogi Gyula volt a zenész-mesterség tanárunk, akkoriban nagyon elfoglalt színész, ritkán járt be. Katajev Bolond vasárnap című zenés színdarabján dolgoztunk vizsgaanyagként, abban volt egy jelenet, amikor megszólalt a falióra, én pedig kiléptem egy monoklival, és azt mondtam; "ütött az óra". Ez volt az a "hatalmas" poén, ami után Bodrogi Gyulát eltanácsolták a főiskoláról.

Első szerepem a diákszínapod a Makacs menyecske és a gyáva ördög című darabban volt - nem én voltam a makacs menyecske. Ezzel a darabbal jártuk az országot, és legalább 150-160 előadást játszottunk belőle.

Mázlim volt, mert kitűnő tanárok kezébe kerültem. Kapás Dezső és Morvai István voltak a tanáraim, Bodrogi Gyula másfél évig tanított. Nagyszerű osztályközösség alakult ki, mestereink hihetetlen nagy követelménnyel voltak felénk. Olyan kiváló osztály lettünk, hogy már az első féléves vizsgáinkat felsőbb évfolyamos társaink is nézték, legendás osztállyá váltunk. A vizsgaelőadásainkat nagyon sok híres színész is megnézte."

Az elismerésekről

Gáspár Sándor 1979-ben végzett a főiskolán, 1986-ban pedig már Jászai Mari díjat kapott - azaz hét év alatt az egyik legrangosabb elismerést. Elmondta, díjai fontosak neki, azonban semmilyen módon nem könnyítik meg a dolgát. "Több önbizalmam nem lesz tőle. Az elismerés és az aznap esti taps fantasztikus, energiát merítek belőlük. De a díjat úgymond, az embernek adják - miután megkaptam, nem tudok vele sokmindent kezdeni, hiszen magammal kell magamnak kezdenem."

Fotók


Az Üvegtigrisről

"Nem akarok senkit kiábrándítani, de az Üvegtigris nem életem csúcsa. Bármelyikünket meg lehet nézni színházban is, ahol mindenki jelentős, nagy horderejű szerepeket játszik, sőt olyan filmekben is, melyeket a közönség kevésbé ismer. Persze nem akarom alábecsülni az Üvegtigrist - ha később feltesszük a kérdést, hogy a 2000-es évek első 10-15 évében mi volt a trend film területén, elég pontosan kimutatható, hogy az Üvegtigris, és a Valami Amerika."

A felkészülésről

"Egy időben kialakult az a fajta rákészülés, amely sztereotípiákhoz kötött. Csak egy helységben tanultam, minden előadás előtt egy bizonyos időpontban egy bizonyos sarokban húztam meg a nyakkendőmet. Később ez teherré vált, ugyanis kezdtem megijedni a saját démonjiamtól - ha ezeket nem teszem meg, a színapod hülyeséget fogok csinálni. Eljutottam oda, hogy a színpad környékén nagyobb energiákkal dolgoztam, mint a színpadon. Ma már erre nincsenek módszereim, így nyitottabban tudok befogadni új gondolatot. Előadás után megkönnyebbülök, nem cipelem tovább a terhét."

Fotók


Kedvenc karakterek

Kedvenc karaktere mindig a legutóbbi. "Nem tudom eljátszani a szerepem, ha nem járom körbe alaposan - ezután pedig nem tudom nem szeretni. Kiemelném filmek közül a Kicsi, de nagyon erős című filmet, valamint a Tutajosokat, ami a tiszaeszlári pert dolgozza fel. Kedvencem volt még egy Illyés Gyula portréfilm, melyben én magam lehettem Illyés Gyula - erre büszke is vagyok. Szerepálmom nincs."

A közeljövő

Az új szerepről, új filmről legtöbbünkben felmerül a kérdés - lesz Üvegtigris 4? Gáspár Sándor nyitómondatában kitért a kérdésre - "Nem lesz.

Augusztus elsejétől, az új színházi évadtól a Nemzetiben fogok tagként játszani. Most volt új bemutatóm - Orborne Hazafit nekünk! című darabjában. Jövő évadomat vendégként kezdem a Belvárosi Színházban, Závada Pál Jadviga párnája című darabján dolgozunk. Utána Budaörsön játszom Székely Csaba, kortárs fiatal erdélyi drámaíró darabjában, majd feburár elsejétől a Nemzeti Színhában Shakespeare A velencei kalmár című darabjának leszek a velencei kalmárja. Az évad utolsó bemutatója, Alföldi Róbert rendezésében a Mephisto lesz."

Olvasóink írták

 • 4. INVEKTUS 2012. május 17. 19:42
  „ITT AZ A BAJ HOGY TAPASZTALANOK A RENDEZŐK VAGY UGY AKARNAK RENDEZNI MINT A NAGYOK
  !!

  BORZALOM

  VÉGIG NÉZTEM EGY SELEJT MAGYAR FILMET HÁT A VÉLEMÉNYEM A SZOMSZÉDOK AHHOZ KÉPEST
  EGY IZGALMAS TRILLER”
 • 3. nyuszipuszi 2012. május 15. 18:30
  „Persze hogy nem az élete csúcsszerepe. Egyébként meg zseni a "Pasi" színházban láttam nem egyszer és imádatos. :)
  Igazán jó SZÍNÉSZ így csupa nagy betűvel.”
 • 2. Primax 2012. május 15. 10:23
  „1. Hyppolit !
  Véleményeddel - szerintem - kisebbségben vagy...erősen, de nem is ez a lényeg.
  Ha ennyire nem tetszett az első, akkor miért nézted meg a másodikat ?
  Ezeknek a filmeknek nagy rajongótáboruk van. ( Gyalog-galopp, Bryan élete, Üvegtigris, Eszkimó asszony fázik, Indul a bakterház, Egészséges erotika, stb...)
  Igény - tehát - van rájuk.
  Akinek pedig nem ez a stílusa, hát nem nézi meg.
  Az általad említett filmek ( Egri csillagok, Pál utcai fiúk, Egy szoknya, egy nadrág...a néhai természetesen !) egészen más körbe tartoznak.”
 • 1. Hyppolit 2012. május 14. 21:53
  „Ekkora értelmetlen gagyi ripacsparádét még a földön nem forgattak. Se füle-se farka, tartalmatlan, értelmetlen, stílustalan, tipikusan magyar selejt! Az "Üvegtigris"-büfé neve lehetett volna Kánya-bánya is, vagy akár Faoroszlán, stb. Mint a néhai Eszkimó asszony fázik c. szintén magyar borzalom: hangzatosnak vélt cím, de benne se hideg, se eszkimó asszony. Vagy akár az Oroszlán ugrani készül, stb....és ebből hármat is forgattak, hol tart ez az ország Egri csillagok, Pál utcai fiúk, Egy szoknya, egy nadrág (a néhai természetesen!), -de lehetne sorolni bármilyen műfajban a fajsúlyosakat- filmek után?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karitatív csereraktár

Karitatív csereraktár működtetését kezdte meg a nagycsaládosok Életfa Egyesülete Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom