Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Az utolsó vízi határnyitás

Kedden másodszor, egyben utoljára nyitott ki a dunaremetei vízi határátkelő. A szerdai csónakos bejárás a csallóközi oldalig tartott. Januártól – a schengeni csatlakozás után – a magyar–szlovák szakaszon bárhol kiköthetünk.

Metsző dunai szélben, „vízügyes segítséggel" tartott motorcsónakos bejárást tegnap Marovics Géza dunaremetei polgármester a vízi határátkelő megnyitásán. Az út mindössze negyed óráig tartott, csallóközi oldalon Lelkes Ilona, Nádasd településvezetője üdvözölte magyarországi „kollégáját".

Az Öreg-Duna szlovákiai szakaszán eléggé elhanyagolt a folyópart: kikötési lehetőség alig akad, mindössze Doborgaz és Vajka között üzemel egy kemping. Dunaremetén viszont az egykori hajóállomás területe kedvelt turisztikai célpont, az önkormányzat a vízüggyel közösen rendben tartja ezt a részt. Jelenleg ez Szigetköz egyetlen kapcsolata Csallóközzel. A vízi állomáson túrázóknak ugyanolyan úti okmányok szükségesek, mint a többi átkelőn: személyi igazolvány vagy útlevél kell.

Itt nincs folyamatos ellenőrzés, a zöldhatár vizsgálatát összekötik a szúrópróbaszerű bejárásokkal. Az átkelőt világosodástól szürkületig lehet igénybe venni, s a szezon október végéig tart. Úgy tűnik, a keddi határnyitás, s a tegnapi bejárás az utolsó volt a sorban: bár a kijelölt átkelő a schengeni csatlakozás után is megmarad, januártól a határszakaszon bárhol kiköthetnek majd a kisebb vízi járművek.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzgyűjtés Eurovegasra

A The Daily Telegraph értesülése szerint a Crédit Suisse 137,5 millió eurót kíván felhajtani a fedezetialap-kezelőktől és egyéb intézményi befektetőktől a Bezenye közelében készülő kaszinó- és vendéglátó-együttes finanszírozására. Az ismertetés szerint a tervek között szerepel az „öt szuperkaszinó" mellett egy szállodasor és egy szórakoztató-központ felépítése is. Tovább olvasom