Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az utolsó polgárisok

57. évfordulóját tartotta a magyaróvári polgári leányiskola 1948-ban végzett utolsó évfolyama.
Nemrégiben tartotta 57. évfordulós rendezvényét a magyaróvári polgári leányiskola 1948-ban végzett utolsó évfolyama. 1998 óta minden évben találkoznak. Idén huszonöten gyűltek össze.

Kattintson a képre >>
Horváth Lászlóné és Tóth Jenőné, az utolsó polgárisok évek óta szervezik az 1948-ban végzettek találkozóját. Elmondták: a Magyaróvári Királyi Polgári Leányiskola 1897-ben alakult két osztállyal a mai levéltár épületében. 1910-ben befejeződött az új iskolaépület építése a mai szolgáltatóházzal szemben. Jelenleg a Bolyai-iskola néhány osztályának ad otthont.

A leányiskolába az elemi 6. osztályát követően, sikeres különbözeti vizsgával kerülhettek be a lányok, és egy 1900-as rendelet értelmében szüleiknek a tanításért 12 korona tandíjat kellett fizetni. A beíratás további két, a könyvtárhasználat pedig évi három koronába került. Az iskola elsődleges feladata az általános műveltség megalapozása volt, de emellett rengeteg gyakorlati ismeretet is kaptak: többek között megtanulták a kézimunkázást és a háztartásvezetést is.

Sőt, a második világháború alatt elsősegély-nyújtási és sebkötözési ismereteket is kaptak. A hivatástudattal rendelkező, szigorú és következetes, ám a lányokat tisztelő (és magázó) tanárok, akikre ma is csak a legnagyobb megbecsüléssel emlékeznek egykori tanítványaik, tiszteletre, haza- és felebaráti szeretetre és takarékosságra nevelték a polgárisokat. A növendékek egyenruhát – nemzetiszínű magyar ruha, Bocskai-ruha, sötétkék rakott szoknya fehér blúzzal – viseltek az intézményben.

A leányiskola utolsó évfolyamát 1944 szeptemberében indították, ugyanis a vallás- és közoktatási miniszter rendelete szerint az intézmény a következő tanévtől általános iskolaként működött tovább.

Horváth Lászlóné és Tóth Jenőné társaikkal utolsó polgáristaként koptatták a tanoda padjait. A polgári leányiskolához számos élményük fűződik, de különösen emlékezetes számukra az 1947-ben, az intézmény fennállása 50. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepség. Évfolyamukon 53 diák és 6 magántanuló végzett. Tizenhárom társuk már elhunyt, hatan pedig külföldön (Kanadában, Ausztriában, Ausztráliában, Németországban és Új-Zélandon) élnek. Az ötvenedik osztálytalálkozó óta minden évben találkoznak és felelevenítik élményeiket. A legutóbbi összejövetelen a ma már hetvenes éveikben járó egykori polgáristák közül huszonöten tudtak részt venni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz múltja képekben

Szigetköz vallási, szellemi és tárgyi kincsei hamarosan minden régióbeli iskolába eljuthatnak. Tovább olvasom