Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Az utolsó négy év volt a legnehezebb

Tegnap hivatalosan is átvette Mosonmagyaróvár vezetését a város új polgármestere, Szabó Miklós.
Értekezletet hívtak össze tegnap reggel a mosonmagyaróvári városházán, ahol Stipkovits Pál leköszönő polgármester búcsúzott el és köszönte meg az elmúlt évek munkáját a hivatal dolgozóinak. Itt adta át jelképesen utódjának, Szabó Miklósnak a város kulcsát. Ezt követte a hivatalos átadás-átvétel, ahol a közigazgatási hivatal munkatársai jelenlétében az új polgármester áttekintette a folyamatban lévő ügyeket és átvette a hivatalos iratokat.

Stipkovits Pál tizenkét éven keresztül irányította Mosonmagyaróvárt. A leköszönő polgármester szerint az elmúlt három ciklus alatt jelentős fejlődésen ment át a város és tiszta lelkiismerettel adja át a stafétabotot utódjának. Stipkovits Pál a Kisalföldnek kijelentette: egy időre teljesen kivonul a helyi közéletből.

Az utolsó volt a legnehezebb

– Hogyan értékeli az elmúlt tizenkét évet Mosonmagyaróvár életében?
– Ha felidézzük a kilencvenes évek közállapotait Mosonmagyaróváron, jóleső érzéssel készítek mérleget az elmúlt tizenkét évről. Ez idő alatt európai értelemben is korszerű város alapjait raktuk le. Az első polgármesteri ciklusom elején még alig harmincszázalékos volt a város csatornázottsága. Óriási energiát és forrást igényelt a közműfejlesztés, de ma már elmondhatjuk, hogy utolértük magunkat ezen a területen is. Annak ellenére, hogy az önkormányzatok működése egyre nehezebb a szűkös anyagi lehetőségek miatt, a kötelező feladatokat jó színvonalon tudtuk ellátni. Emellett számos, nem kötelezően ellátandó feladatot is felvállaltunk és a mai napig megtartottunk. Ezek évente mintegy 150 millió forintos többletkiadást jelentettek az önkormányzatnak. Az utolsó négy év volt a legnehezebb. Ekkor valósult meg a kórház rekonstrukciójának első üteme, ami a tervezettnél lényegesen nagyobb többletforrást igényelt. Rendkívül feszes é s szigorú gazdálkodás mellett tudtuk csak finanszírozni a város működését és a fejlesztéseket. Az elmúlt tizenkét év alatt összességében 15 milliárd forintos fejlesztést hajtottunk végre.

„ Az adott körülmények között a legjobb döntéseket hoztam"

– Az eredmények mellett vannak olyan dolgok is, amiket nem sikerült megvalósítani?

– A sikereken túl természetesen vannak olyan dolgok is, amikre nem vagyok büszke, amikben nem a kívánt mértékben tudtunk előrelépni. Mindemellett tiszta lelkiismerettel számolok el az elmúlt tizenkét évvel. Úgy vélem, az adott körülmények között mindig a lehető legjobb döntést hoztam. Amikor a városlakók megítélik a munkámat, döntéseimet, nem minden esetben látják azokat az összefüggéseket, amelyek adott esetben meghatározták a polgármester mozgásterét.

– A testületi munka során a város érdekében mindig arra törekedtem, hogy konszenzust teremtsek. Ezért igyekeztem az ellenzéket is konstruktív részvételre biztatni. Ez az első két ciklusban jól működött, ám az utolsó négy évben az országos pártpolitika egyre többször rátelepedett a helyi ügyekre. Utódomat is arra biztattam, hogy a város érdekében azt a szemléletet próbálja érvényesíteni a képviselő-testületben, ami a polgármesterségem első két ciklusában jellemző volt.

– Milyen „örökséget" hagyott hátra?

– A város anyagi helyzetéhez viszonyítva kezelhető adósságállománnyal adtam át a stafétabotot. A város jelenleg 450 millió forint készpénzállománnyal, 910 millió forint hitellel és 940 millió hitelkerettel rendelkezik. Mosonmagyaróvár gazdasági erejét figyelembe véve ez kezelhető, nem jelent elviselhetetlen terheket az adósságszolgálat.

– Jó érzéssel gondolok vissza az elmúlt tizenkét évre, szerettem ezt a munkát, élveztem az emberekkel a kapcsolatok kialakítását és éreztem a mosonmagyaróváriak megbecsülését. Nem esett jól, amikor negyedik alkalommal nem kaptam bizalmat, de nem keresem az okokat. Viszonylag gyorsan túltettem magam a történteken és megtaláltam a belső békémet, ebben jelentős szerepet játszott a családom. Tiszta a lelkiismeretem és biztos vagyok abban, hogy az idő múlásával a polgármesteri munkámat reálisan ítélik majd meg.

„ Még a választási kampány kezdetén – amikor kiderült, hogy a jobboldal Szabó Miklóst indítja polgármesterjelöltnek – dr. Nagy Lajos, az MSZP helyi elnöke egy fórumon azt mondta: Szabó Miklós az MDF »Stipkovitsa«, ezért számolni kell vele. Akkor mosolyogtunk rajta, a választási eredmények láttán aztán arcunkra fagyott a mosoly. Lehet, hogy van valami az elnök kijelentésében? Ha így van, úgy vélem, jó polgármestere lesz Mosonmagyaróvárnak."

Kivonul a helyi közéletből


– Hogyan tovább?

– Úgy gondolom, az az elegáns, ha a helyi politikától hátrébb vonulok, ezért legalább féléves moratóriumot rendeltem el magamnak. Ez nem sértődöttség, csak úgy vélem, ennyi idő kell, hogy minden a helyére kerüljön. Politikai, közéleti tapasztalataimat a megyei közgyűlés tagjaként fogom kamatoztatni. A három ciklus után olyan korban vagyok, hogy kezdeményezhetem nyugdíjaztatásomat. Emellett valószínűleg visszatérek a „kaptafához", úgy vélem, az elmúlt tizenkét évben szerzett tapasztalataimat jól kamatoztathatom a gazdasági életben is. Jó érzéssel tölt el, hogy többen megkerestek már állásajánlatokkal, amiről kellő mérlegelés után döntök majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélheti a bolha a telet

A helyfoglalások, parkolások kapcsán viszont gyakoriak a veszekedések: információink szerint néhány… Tovább olvasom