Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Az utolsó mecséri kovács

Hetvenötödik születésnapját ünnepelte idén Bedő Lajos, az utolsó mecséri kovács.

Az idős férfi 1956-ban menekült el az országból és Hollandiában telepedett le, de évente kétszer hazalátogat a kardkovácsok falujába.

Kalandos életet tudhat maga mögött a jelenleg Hollandiában élő Bedő Lajos. A 75 éves férfi Ásványrárón született, ám árva gyerekként Héderváron nevelkedett. Győrben kezdte el ipari tanulóként a továbbtanulást a szerszámgépgyárban.

– Esztergályosnak tanultam a megyeszékhelyen, azonban így nem tudtam eltartani egyedül magamat. Károlymajorban vállaltam munkát, az 1954-es árvíz után telepedtem le Mecséren. Itt a helyi kovácsműhelyben tanultam meg a szakma alapjait – magyarázza Lajos bácsi. A lóvasalástól az ekevasnyújtásig akadt bőven feladat. Mint mondja, a sorsnak és a szerencsének köszönheti, hogy a mesterség alapjait elleshette. Mecséren egyébként több évszázados hagyománya van a kovácsmesterségnek, a falu nevét is a szláv kardkovács szóból eredeztetik.

Bedő Lajos fiatalkori fényképét mutatja, mely huszonévesen a mecséri kovácsműhely előtt készült.
Bedő Lajos fiatalkori fényképét mutatja, mely huszonévesen a mecséri kovácsműhely előtt készült.

Bedő Lajos 1955-ben önként állt be a katonaságba: a honvédségben a páncélosoknál szolgált. 1956-ban, 21 évesen döntött úgy, hogy szerencsét próbál a nagyvilágban.

– Miklóshalmon keresztül menekültem Bécsbe, innen Hollandiába. Nem akartam a tengeren túlmenni, csak éppen annyira, ha kedvem támad hazajönni, akár gyalog is elindulhassak – emlékezik ma már mosolyogva az 54 évvel ezelőtti eseményekre. A hollandoknál hamar beilleszkedett, helyi feleséget talált magának, két fia és egy lánya is született.

– A kovácsszakma kitanulása később hasznosnak bizonyult, ugyanis Hollandiában először kályhakovácsként tudtam elhelyezkedni. Aztán kazánszerelőként hasznosítottam a tudásomat – vallja a mester, aki dísztárgyakat, gyertyatartókat is örömmel kovácsolt.

Bedő Lajos 1969-ben tért vissza először Magyarországra, mostanra minden évben két-három alkalommal Mecséren tölti idejét. Ingatlant vásárolt, akárcsak lánya, aki barátait gyakran invitálja országunkba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ivóvízkutak a kerékpárutak mellé

Mosonmagyaróvár - A kerékpárutak pihenőhelyei mellett ivókutakat helyez el az Aqua Szolgáltató Kft. Tovább olvasom