Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Az utolsó bognárok között

Míg a múlt század harmincas éveiben nyolc-tíz bognárnak is munkát tudtak adni a lébényiek, addig mára alig találni kerékgyártót a megyében.
Nátz Miklós mégis a bognárság csínját-bínját tanulta ki, míg fia az asztalosszakma mellett maradt.

A bognár, kerekes a szekerek, kocsik, szánok fa alkatrészeit készítő kisiparos. Kerékgyártó az elmúlt évtizedekig majd minden településen tevékenykedett, a kovácsmesterrel együttműködve készítette a kocsikat és a szekereket, hintókat.

Három évszázada élnek Nátzok Lébényben. Ezt az 1700-as évek elejéről származó katolikus keresztlevelek igazolják. A család Dél-Tirolból költözött a vidékre.

A lébényi Nátz Miklós nagybátyja, Pál 1937-ben indította vállalkozását. Bognárként lovas kocsik, szekerek kerekének hajtott sárvédők százai kerültek ki műhelyéből. Akkor több száz lovat tartottak a településen, a szekerek kerekei is állandó javításra, felújításra szorultak, így a falu vagy tíz kerékgyártót is el tudott tartani.

Az idősebb Nátz Miklós gyerekként nagybátyja és Szabó Imre bognármester mellett tanulta ki a szakmát, az elméleti alapokat a mai Hunyadi-iskola elődjében szerezte meg – fiához hasonlóan. 1969-től vágott bele maga is az iparba. A bognárszakmát nem tanítják már a szakmunkásképző iskolákban, így úgy tűnik, a kihalás fenyegeti ezt az ősrégi foglalkozást. A téeszek megszűnésével, a technika fejlődésével még kevesebb a feladat.

– Régi hintók javítását vállalom, legutóbb egy osztrák megrendelőnek végeztem egy munkát – meséli a szakember, majd szomorúan sóhajt fel, hogy talán ő az utolsó bognár a megyében.
A fa illatától, tapintásától fia sem tudott szabadulni, és kitanulta az asztalosszakmát. Asztalos-parkettásként faburkolást, parkettázást, kerítések, kapuk, kerti hidak, pagodák, erkélyek, lépcsők „kiszabását" vállalja.

Nátzék a lébényi román kori templom padjainak renoválásában, újak faragásában is tevékenykedtek. A torony padlózatát, lépcsőzetét Horváth József ácsmesterrel közösen cserélték újra.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz dolgozó a bérére vár

Április közepe óta „szellemgyár" lett a mosonmagyaróvári G&W Fashion Textil Kft. üzeme. Száz dolgozó a bérére vár, munkájuk megszűnt, az igazgató számukra elérhetetlen. A végkielégítés és munkabértartozás harminc, az adótartozás tíz, a kifizetetlen számlák összege hétmillió forint. Tovább olvasom