Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Az utakkal elégedettek a biciklisek, de sok a konfliktus az autósokkal

Az Európai Unióba lépés óta hazánkban jelentősen fejlődött a kerékpárutak hálózata mind városi, mind városközi méretekben. Utánajártunk, mi a helyzet a mosonmagyaróvári bicikliutakkal. Használóik véleményét tudakoltuk.
A város fő útvonalai mellett vezet kerékpárút, valamint itt halad el a Duna menti kerékpárút is, amely része a nemzetközi EuroVelo 6 nevű útvonalnak: ez Franciaországtól egészen a Fekete-tengerig húzódik. Mosonmagyaróváron rengeteg külföldi is átutazik, ezért kialakult kerékpáros turizmusról beszélhetünk, de a város fekvése és méretei miatt a helyiek közül is nagyon sokan közlekednek biciklivel.

A fentiekből következően a városban kerékpárkölcsönzők és -szervizek is megtalálhatók. A magyaróvári belvárost átszelő Magyar utcán a felfestések nagyrészt láthatóak, azonban egy-két helyen már javításra szorulnak. A város kevésbé forgalmas részein pedig vagy hiányzik a külön kijelölt kerékpárút, vagy nincs jó állapotban a burkolat. Ám az utak többsége jól használható.

A Magyar utcán a felfestések nagyrészt láthatóak, azonban egy-két helyen már javításra szorulnak.
A Magyar utcán a felfestések nagyrészt láthatóak, azonban egy-két helyen már javításra szorulnak.


Ághné Pecz Margit nyugdíjasként gyakran jár a városban kerékpárral. Véleménye szerint a bicikliutak jó állapotúak és elegendő is van belőlük, bár az autósok néha előzékenyebbek is lehetnének: „Mindent összevetve elégedett vagyok a városi kerékpárutakkal, amikor csak egészségem engedi, azzal közlekedem" – teszi hozzá.

Kránitz Tamás hasonlóan vélekedik, az utak elhelyezésével, állapotával nagyon elégedett, bár szerinte az autósok közlekedési morálján kellene leginkább változtatni. Gyakori, hogy nem adják meg az elsőbbséget a kerékpárosnak, vagy nem ügyelnek a biztonságukra ott, ahol nincs külön kerékpárút.

Belovitz Károly Dunaszigetről jár át Mosonmagyaróvárra kerékpárral. Elmondása alapján bár nem ismeri túl jól a várost, mindenhova eljuthat biztonságosan és gyorsan, ezért ezt a közlekedési eszközt választja, ha itt van dolga. Ráadásul nem kell a parkolással sem bajlódnia.

Kritikusabb véleményt fogalmaz meg Németh Attila, aki szerint lenne mit fejleszteni e téren. „A városon belül még jó a helyzet, de a városon kívül már egészen más. A határ felé rendben vannak az utak, de a Szigetközbe vezetőket benövi a gaz. Van, hogy méteres repedések tarkítják a burkolatot. Mindenképp javításra szorulnak ezek a részek, mert különben ahogy telik az idő, el fognak tűnni a kerékpárutak" – mondja Attila.

Kérdésünkre hozzáteszi: az autós-biciklis mindig is megmaradó ellentét lesz. Ilyen szempontból nincs különbség más településekhez képest.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy volt a forgalom, pénzt kért a parkolásért a benzinkút Mosonmagyaróváron

Ötszáz forintot kellett fizetni a parkolásért a Shell benzinkúton. De válhat-e egy kút fizetős… Tovább olvasom