Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Az uniós csatlakozás vesztesei lesznek

Nyugtalan az álma a nyugati határállomások vámügyintézőinek. Hegyeshalomban nemcsak a magyar, de az osztrák speditőrök is azzal számolnak, hogy májusban elveszítik munkahelyüket.
A vámügyintézés ugyan nem szűnik meg, ám ez a munkáknak csak a töredéke lesz.
A közel 6500 fős hivatásos pénzügyőri állomány mellett a mintegy 15 ezer magyar vámügyintéző állását is veszélyeztetheti az európai uniós csatlakozás, hiszen a határok leépítésével nagy részüknek a munkájára nem lesz szükség. Magyarország külkereskedelmi forgalmának több mint 70 százalékát az unió országaival bonyolítja, és további jelentős részt képviselnek azok az országok, amelyek hazánkkal együtt csatlakoznak az unióhoz.

Belépéskor azonnal megszűnnek az ilyen gazdasági jellegű határok. A gazdasági jellegű határok leomlásával azok, akik ma még az unióba – illetve a csatlakozó országokba – irányuló export vagy az onnan jövő import lebonyolításával foglalkoznak, elveszíthetik állásukat. A vámügyintézés ugyan nem szűnik meg – a nem uniós országokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatban továbbra is szükség lesz rá –, ám ez a munkáknak csak a töredéke lesz.

A gazdaság szempontjából is jelentős változás várható, hiszen Magyarország vámbevételének nagy része eddig az unióval való kereskedelemből származott.

Az évtizedek óta megszokott ácsorgás megszűnik Hegyeshalomnál. Az árufuvarozók észrevétlen túljutnak az immár unióssá váló belső határon.
A jelentős adó- és vámbevételek – amikre az ország a nyugati határon át érkező áruk révén tett szert – nyolcvan százaléka az uniós forgalomból adódott. Ez a pénz most a közös kalapba, azaz Brüsszelbe vándorol és mindössze 25 százalék, melyet az egyes országok visszakaphatnak majd. Míg tavaly 150 milliárd forint volt Magyarország vámbevétele, addig idén mindössze 43 milliárdra számítanak.

Hegyeshalom a trianoni békeszerződést követően vette át a határszéli funkciókat Bécs-Újfalutól. A határállomás szereppel egyidejűleg jelentősen megnőtt a lakosság száma a településen. Vámhivatal, rendező-pályaudvar, vasutas- és pénzügyőrlakások épültek. A faluban élők jelentős hányadának a határok megszűnése egyben munkahelyük elvesztését is jelenti. Vincze Zoltán polgármester szerint a 3650 lélekszámú településen mintegy százhúsz ember válik munkanélkülivé az uniós csatlakozást követően. A település önkormányzata aggódva figyeli az eseményeket és lehetőségeihez mérten, sajátos eszközeivel – az állam és a jelenlegi foglalkoztató mellett – igyekszik munkahelyet biztosítani az állás nélkül maradóknak.

A polgármester szerint a fenyegető munkanélküliség mellett jelentős adóbevétel-kiesést is okoz majd a településnek az uniós csatlakozás. Az egyébként is szűkös költségvetést az elmúlt évben tovább csökkentette, hogy a térség országgyűlési képviselője kiharcolta Mosonmagyaróvár tehermentesítését. Az M1-es autópálya ezen szakaszának ingyenessé tételével mintegy 3,5 millió forint adóbevételtől esett el Hegyeshalom.

A csatlakozást követően a jelenleg a falu területén működő hét, vámügyintézéssel foglalkozó társaság forgalma várhatóan jelentősen visszaesik majd, így jóval kevesebb iparűzési adót fizetnek a településnek. A polgármester úgy véli, az előzetes számítások szerint mintegy egyharmadával csökken majd Hegyeshalom iparűzésiadó-bevétele. Az önkormányzat idei költségvetése összeállításakor nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az elkövetkezendő nehéz időszakot a legkevesebb problémával vészelje át a település.

Az IBUSZ hegyeshalmi és rajkai kirendeltsége összességében hatvan embert foglalkoztat mintegy tizenhárom munkahelyen, nagy részüket speditőrként. Az alkalmazottak jelentős hányada – összesen harmincöten – Hegyeshalomból járnak dolgozni. Molnár Sándor kirendeltségvezető amint azt lapunknak elmondta, egyelőre még tapogatóznak, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak a csatlakozás után.

A legnagyobb bizonytalanságot az okozza, hogy még maguk a hivatalos szervek sincsenek teljesen tisztában azzal, milyen lehetőségeik lesznek. Az osztrák és német speditőrökhöz hasonlóan dolgozóiknak is megpróbálnak majd további munkalehetőséget biztosítani. A forgalom drasztikus visszaesése miatt azonban az alkalmazottak mintegy egyharmadától kénytelenek lesznek megválni.

A Pannonsped Kft. hegyeshalmi kirendeltségén huszonnégy alkalmazottat foglalkoztat. Neumann Zoltán, a cég illetékese lapunknak elmondta: az uniós csatlakozást követően csökken majd a szerepe a spedícióknak, hiszen az effajta munkára nem lesz szükség a tagországokba tartó tranzitok esetén. A kirendeltség május után is belső vámterületként tovább működik, ám a forgalom alakulásáról konkrétumokat még nem tudnak, mivel az ehhez kapcsolódó jogszabá-

lyok is még csak részben születtek meg. A csatlakozást követő átmeneti időszakban figyelik és tesztelik majd a piacot és a tapasztalatok alapján hajtják végre a szükséges változtatásokat.

A Hungarocamion Rt. 1975 óta képviselteti magát a hegyeshalmi határátkelőn. Az egy fővel indult kirendeltség mára húsz embert foglalkoztat és bevételeik a megnyitás óta folyamatosan emelkedtek. Jenőffy Gábor kirendeltségvezető szerint az uniós csatlakozással merőben új helyzet áll elő.

A cég jelentős létszámcsökkentésre kényszerül, ám ennek mértékét egyelőre nem tudják. Ez annak függvénye, hogy milyen utómunkálatokra lesz szükség, valamint az uniós vámmunkában milyen mértékben tud részt venni a társaság.

A Hungarocamion Rt. vezetése ígéretet tett arra, hogy dolgozóit – a gazdasági racionalitás határain belül – a lehető legtovább alkalmazni fogja. Minden munkatársuk – akitől a cég megválni kényszerül – megkapja a törvényben előírt végkielégítést.

– Cégünk a Vámügynök Szövetséggel karöltve pályázatot nyújtott be a felszabaduló dolgozók átképzésére. Sajnos a költségvetés az erre szánt összegeket alaposan megnyirbálta, így a tervezettnél lényegesen kevesebb és rövidebb tanfolyamokra lesz csak lehetőség. Az önkormányzati választások hevében a település vezetője is jelentős munkahelyteremtő beruházásokra tett ígéretet. Ezek választási ígéretek maradtak csupán, így felszabaduló dolgozóink újrakezdési lehetőségei szinte a nullával egyenlőek – hangsúlyozta Jenőffy Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befektetést csábító arany háromszög

Bécs, Pozsony és Budapest közelsége uniós csatlakozásunk előtt különösen vonzza a Szigetközbe és… Tovább olvasom