Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Az unió jövője rajtunk áll

Mosonmagyaróvár - Használjuk ki a város kedvező adottságait címmel szerveztek konferenciát szombaton a mosonmagyaróvári egyetemen. A rendezvény része az Együtt 1957 óta – „50 év integráció 50 helyszínen" programsorozatnak.
Amint arról már korábban beszámoltunk, Mosonmagyaróvár is csatlakozott – Beleddel, Jánossomorjával, Kapuvárral és Lébénnyel karöltve – az Együtt 1957 óta – „50 év integráció 50 helyszínen" programsorozathoz.

– Célunk a lakosság körében népszerűsíteni az Európai Uniót – hangsúlyozta Sólyom Tibor, a program főkoordinátora. Elmondta: a rendezvény abból a gondolatból indul ki, hogy az EU ötven éve rajtunk is múlik, nem kész panelok léteznek, mindenki hozzáadhatja magát, ötleteit. Három célcsoportot szólítottak meg: a fiatalokat, akik már élvezhetik a mobilitás nyújtotta lehetőségeket a munkavállalás, tanulmányaik végzése terén, a vállalkozókat, akik ugyancsak megtapasztalhatták az unió előnyeit, de hátrányait is, valamint a civil szervezeteket, melyek egyre jobban éledeznek.

Az érintett három csoport stúdióbeszélgetés keretében vitatta meg, hogy hogyan látják helyzetüket, milyen megoldások és előrelépési lehetőségek léteznek.

– Igazából december 21-től válik véglegessé csatlakozásunk – nyilatkozta Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere, aki a rendezvény lényegét az oda-vissza csatolásban látja. Szerinte rajtunk múlik, hogy az EU által felkínált pályázati lehetőségekkel tudunk-e élni.

Vida István tanár, újságíró az Európai Unió történetét, kialakulását, mai értelmezését járta körül előadásában. Dr. Nagy Frigyes az EU agrár- és vidékpolitikájáról értekezett. Olajos Péter európai parlamenti képviselő az EU és Magyarország viszonyát boncolgatta.

– Az ókori görög játékok alatt tilos volt háborúzni. A Széchenyi Polgári Kör kezdeményezi, hogy ezt a hagyományt újjáélesztve, elsőként Pekingben, 2008-ban világszerte hallgassanak a fegyverek. Mottónk: Tizenhét nap béke – Sportolj, ne háborúzz! Aláírásgyűjtést kezdeményezünk, felhívásunkat eljuttatjuk a polgármesterekhez és megkérjük Olajos Pétert, tolmácsolja javaslatunkat az Európai Parlamentben – hangoztatta lapunknak Moldoványi Géza, a Széchenyi Polgári Kör elnöke.

A testvérvárosok (a szlovákiai Somorja és az ausztriai Stockerau) képviselői az EU-csatlakozás hatásairól számoltak be. „Ifjúság akcióban" címmel középiskolások és egyetemisták mérték össze tudásukat, és díjazták az esszéíró- és rajzpályázat nyerteseit is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álságos viszonyok az egészségügyben

Mosonmagyaróvár - Körülbelül kétszáz tüntető az utcán s ugyanennyi érdeklődő a teremben várta… Tovább olvasom