Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Az új szabályozás a munkába állást ösztönzi

Az önkormányzat jelentős terhet vállal szociális ellátórendszere meg- felelő működtetéséhez – jelentette ki Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter.
Mosonmagyaróvár és a kistérség szociális ágazatával ismerkedett tegnap és tartott szakmai megbeszéléseket Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter. A tárcavezető szerint rendkívül jól kiépült a város ellátórendszere. Az önkormányzat jelentős terhet vállal e téren, az állami normatívát lehetőségeihez mérten nagymértékben kiegészítve.

A miniszter a Kisalföldnek elmondta: az ország más területeihez képest e térség előnye, hogy itt lényegesen több a munkalehetőség. Ez az érintetteknek – akár szociális munkás segítségével – reményt ad a kitöréshez. Mindemellett az önkormányzat felelősen gondoskodik mindazokról, akiknek szüksége van segítségre.
– Milyen változásokat hozott az új szociális törvény? – kérdeztük elsőként a minisztertől.

– Főként a pénzbeli ellátásokra vonatkozó változások történtek, amelyek megfelelnek az uniós irányelveknek, azaz érje meg dolgozni. A támogatásoknak azt kell elősegíteniük, hogy mindenki vállaljon munkát, aki teheti. Ez egyrészt a segélyezési rendszer átalakításával valósult meg. A segély az alkalmi munkavállalás idejére is adható, illetve hosszabb munkanélküliséget követően a segély még három hónapig ötven, majd huszonöt százalékban jár. A családtámogatási rendszer átalakításánál is fontos szempont volt a korábbi „munkaellenes" hatás megváltoztatása. Ennek az alapelvnek felelnek meg a szolgáltatásokban megjelenő változások is. Az intézményeknek segíteniük kell a munkavállalást.

„ Az államnak csak ott kell segítenie, ahol valóban szükség van helyettesítésre. E tekintetben a Mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthonának nagyon jók az eredményei. Az intézmény lakóinak láthatóan vannak terveik és a dolgozók erősen ösztönzik is őket ez irányba."
– A mostanában folyósított „dupla családi pótlék" nyomán többen úgy érzik, rosszabbul jártak, mint korábban...

– Azt egészen pontosan lehet tudni, hogy a 88 ezer forintot kereső, kétgyermekes családok járnak ezzel rosszabbul, ahol az anya már nincs gyesen és nem kap semmiféle juttatást. Ez a családoknak kevesebb mint egy százalékát érinti. A korábbi szabályozásnál ennél a jövedelemnél még megkapták a rendszeres gyermekvédelmi támogatást és már valamennyire igénybe tudták venni az adókedvezményt is. Ám ez igazságtalan volt, mivel többet kaptak a szegényebbeknél, ám ha a jövedelmük akár csak ezer forinttal is nőtt, már sokkal rosszabbul jártak, mert elestek a támogatásoktól – hangsúlyozta Göncz Kinga.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a kistérségi költségvetést

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás szerdai ülésén elfogadták az idei költségvetést, bár… Tovább olvasom