Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Az új parkolási engedély az EU-ban is érvényes

Újfajta parkolási igazolványokat vezettek be a fogyatékossággal élőknek júliustól. A régi engedélyeket év végéig kell lecserélni. A fényképes, hologramos igazolványokat nem lehet hamisítani és azt is könnyebb lesz ellenőrizni, hogy valóban az arra jogosult használja-e.
Az elmúlt években számos esetben visszaéltek a mozgássérültek számára kiállított, ingyenes parkolást biztosító igazolványokkal. Eddig ugyanis könnyen lehetett hamisítani az engedélyeket, akár egy színes fénymásoló segítségével is. Ráadásul azt sem lehetett a helyszínen ellenőrizni, hogy a jogosult vagy az őt szállító rokon használja-e az igazolványt. A rendszert egyrészt a hamisítások visszaszorítása, másrészt az uniós követelményekhez való igazodás miatt alakították át.

Az okmányirodák állítják ki az új papírt

Dr. Thiesz József, a Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesületének elnöke szerint örvendetes, hogy a kedvezményeket biztosító igazolványt kiterjesztették minden olyan fogyatékossággal élőre, akinek erre valóban szüksége van. Az új igazolványokat az okmányirodákban állítják ki. Mindenkinek új okmányt kell kérnie. Az elnök hangsúlyozta: a régi igazolványok év végéig érvényesek, így felesleges mindenkinek egyszerre megrohamoznia az okmányirodákat. Az igényt formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a jogosultsághoz szükséges orvosi szakvéleményt, valamint egy igazolványképet is.

Fényképpel és érvényességi idővel

Az elnök szerint valószínűleg kevesebb lesz a visszaélés, mivel az új igazolvány fényképes. Emellett a dokumentum érvényességi idejét is feltüntetik, így gyakorlatilag nem lehet visszaélni azzal. A papír valódiságát a jogszabály szerint a parkolóőrök nem, csak a közterület-felügyelők és a rendőrök ellenőrizhetik.

Mivel az új rendszer az EU-s szabványhoz igazodik, a magyar mozgássérültek és fogyatékossággal élők az unió tagállamaiban is használhatják az engedélyeket.

Az igazolvány tulajdonosa a KRESZ-ben meghatározottak alapján egyes behajtást tiltó jelzőtáblánál a tilalom ellenére behajthat, ha úti célja csak ezen az úton közelíthető meg. A járdán a járművével akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg, illetve olyan helyen is várakozhat, ahol azt tábla tiltja, továbbá ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is parkolhat.

Javult a közlekedési morál

Dr. Thiesz József szerint sajnos városszerte gyakorta foglalják el illetéktelenek a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolóhelyet, megnehezítve ezzel a fogyatékossággal élők mozgását. A közlekedési morál azonban jelentősen javult az elmúlt években. A kerekes székkel közlekedőkkel szemben sokkal előzékenyebbek az autósok, mint korábban.

Segítenek a kerekes székeseknek

Az elnök kiemelte továbbá, hogy a közgyógyellátás változása megkönnyítette az elektromos kerekes székhez jutást az arra jogosultaknak. Ezek az eszközök azonban rendkívül veszélyesek lehetnek rutintalan használóik számára. Az egyesület ezért felajánlja segítségét mindazoknak, akik ilyen járműhöz jutottak, ám használatát nem ismerik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranymosás – kis csalással

A kitartóbbaknak sikerült néhány aranyszemcsét összegyűjteniük a hétvégén Halászin, az idei… Tovább olvasom