Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Az udvaron keresztül futna az út?

Jász Tibor Ásványráró egyik zsákutcájában lakik, Ásvány és Ráró határától nem messze. Telke mellett a Zsejkei-csatorna fut.
Jász Tibor Ásványráró egyik zsákutcájában lakik, Ásvány és Ráró határától nem messze. Telke mellett a Zsejkei-csatorna fut. Az ötgyermekes családapának nemrégiben a helyi önkormányzattal támadt vitája: kiderült, hogy házától néhány méterre, az udvarán keresztül vezethet egy út a hivatal tervdokumentációja szerint.

Összekötné Ásványt és Rárót

– Nem ismertem pontosan a telekhatáraimat: korábban szerettem volna a kanálisig tartó szakaszt megvásárolni és feltölteni – kezdte. – Kiderült: a víztől számított három méterig a vízügyé a terület, a következő rész az önkormányzaté. Ekkor beszéltem a polgármesterrel: azt mondta, hogy az önkormányzat nem tudja eladni ezt a megsüllyedt részt, mert ott egy „jelentéktelen utat" terveztek. Mindenesetre Böősy Imre azt mondta: ha tudom, nyugodtan töltessem fel azt a területet. Nem is gondoltam semmi rosszra egészen idáig: fel szerettem volna méretni a telkemet, amikor kiderült, a kész tervdokumentáció szerint az udvaromon is keresztülvezet ez az út, mely egy kis híddal kiegészítve összekötné Ásványt és Rárót. Emiatt építési engedélyt sem kaphatok a telkemre. Pedig bővíteni szerettem volna a házamat, hisz öt gyermekem van. A tervezett út az udvaromban mindössze néhány méterre futna a házam falától. Kérdőre vontam a polgármestert, aki annyit mondott: lehet, hogy az út csak húsz év múlva épül meg, s lehet, hogy nem is lesz addigra polgármester. Cserébe szóban egy forintért telket ajánlott „valahol", majd azt mondta, hogy ha a terven változtatni akarok, akkor annak egymilliós költségét fizessem ki. Így azonban nem tudok tervezni: a telkemet nem lehet beépíteni, eladni sem tudom. Ezzel a gonddal nemcsak én küzdök: a szomszédom is hasonlóképp járt – mondta Jász Tibor.

Távlati elképzelések: fontos gyűjtőút lesz

Böősy Imre ásványrárói polgármester elmondta: az önkormányzatnak nincsenek kész tervei az útépítésre.

– Az érvényben levő rendezési terv nem engedélyezési terv, ilyet nem készíttettünk – kezdte. – Jász úr állításával ellentétben kaphat építési engedélyt házának bővítésére (ezt most is közöltük vele) a meglévő lakóház mögött, annak folytatásában, nem pedig a ház tengelyére merőlegesen. Jász Tibor a rendezési terv készítésének több évig is eltartó folyamatáról ugyanúgy értesítést kapott, mint minden helybeli: egyrészt a hirdetőtáblákra e tárgyban többször kifüggesztett meghívókról, másrészt a minden háztartáshoz eljuttatott szórólapunkról. Ilyen módon küldtünk értesítést és meghívót a 2005. június 9-i lakossági fórumra is, ahol a készülő rendezési tervről adtunk tájékoztatást. Az itt elhangzott (ellen)véleményeket a tervezés során figyelembe vettük. Ezután indult egy 30 napos kifüggesztési időszak, amikor bárki megtekinthette a tervlapokat, véleményt, javaslatot tehetett és ezeket szintén figyelembe vette a tervező. Jász Tiborék ezen lehetőséggel nem éltek. Az említett elkerülőút a település t ávlati fejlesztési elképzelései miatt fontos gyűjtőút is lesz. Nyomvonalát tekintve nem „vezet keresztül" Jászék telkén, annak hosszanti oldala mentén venne igénybe területet. Egyébként azért kellett a szóban forgó utat a telkük mellett vezetni, mert a másik alternatíva a telkük előtti utca kiszélesítése lett volna. Ez a megoldás azonban a házzal szemben levő volt zsidó temető területét jelentősen igénybe venné. Az út engedélyezési eljárása során Jász Tibornak mint érintettnek lesz módja esetleges kompromisszumos megoldás keresésére, s ennek „megtaláltatására".

A másik gond a Zsejkei-csatorna

– Egy település rendezési terve általában sosem tartalmaz időbeli megvalósítási korlátot, sem kötelezettséget, csupán a jövőbeni fejlesztési elképzeléseket tükrözi. Amíg érvényben van, figyelembevétele a hatósági eljárásokban kötelező. Jász Tiborral közöltük, hogy jelenleg útépítésről, belátható időn belüli elkezdéséről konkrét információval nem rendelkezünk. Jászék telkének azonban más problémája is van: a hosszanti vonala mellett jelenleg is intenzíven folyik a Zsejkei-csatorna, az altalajból a homok a folyóvíz irányába elmozdult, házának teraszán hosszanti irányú repedések keletkeztek. Ezt magától a tulajdonostól hallottam, aki feltöltéssel akarja megállítani lakóházuk csatorna felé történő elmozdulását. Már ekkor közöltem vele, hogy a rendezési tervünk mit tartalmaz, és azt is, a házmozgást felszíni feltöltéssel úgysem tudná megállítani. Javasoltam Jászéknak, hogy keressenek meg egy szakembert. Meggyőző désem tehát, hogy telkük esetleges értékvesztése nem a tervezett út miatt következik be, hanem az altalajmozgásból adódó házfalrepedéstől. Ha az út megvalósul, ez csak jótékony hatással lesz a házmozgás megállítására – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vándorkiállítás archív fotókkal

„ Együttélés – ember és táj együttélése a Szigetközben és a Csallóközben” címmel… Tovább olvasom