Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Az óvári koncepcióra vár a kormány

Sólyom László tavalyi szigetközi látogatásakor egységes dunai koncepció megalkotására biztatta a helyieket.
Az 1995-ben alapított Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány három éve már részletesen megvizsgálta a Szigetköz–Csallóköz Nemzeti Park létrehozásának gyakorlati lehetőségeit és feltételeit. Kiderült: a közös nemzeti park kialakításának alapvető akadálya az, hogy a Duna szigetközi ártéri mellékágrendszerének rehabilitációja máig megoldatlan, még koncepció- szinten sem kidolgozott a két fél egyetértését tükröző megoldás.

„A természeti értékek közös védelmére létrehozandó közös nemzeti park működésének, védelmi zónainak, stratégiájának előfeltétele a közös koncepcionális alapokon álló megoldás kidolgozása" – állítja Hujber Zoltán, a közalapítvány természetvédelmi szakmérnöke. 2006 februárjában a közalapítvány a Duna Településszövetséggel és a szlovák Pro Naturával partnerségben beadta a közös Interreg-pályázatot, mely „A szigetköz–csallóközi Duna-ártér mellékágrendszere rehabilitációjának közös megalapozása" címet kapta, s ötszázalékos önrésszel együtt közel százmillió forintot nyert.

A kormányközi tárgyalások alapja lehet

A mostani program megvalósításával, valamint annak a tükörprojektjével – melyet egyelőre nem részesítettek támogatásban a szlovák hatóságok – kidolgozzák a Szigetköz–Csallóköz ártéri mellékágrendszer ökológiai, hidrológiai rehabilitációjának közös, a szlovák és a magyar fél által elfogadható megoldási elemeit. Ezek a kompromisszumos megoldások kiindulásként szolgálhatnak a szlovák–magyar kormányközi tárgyalásokon a közös környezeti hatástanulmányok megindításához, így megnyitják az utat a közös nemzeti park kialakítását célzó egyeztetésekhez. A dunai megoldási lehetőségekkel kapcsolatban mindkét részről számos dokumentált, bemutatott, részben egyeztetett megoldási változat, tanulmány, vitaanyag készült, amelyek kellő alapot adnak arra, hogy részletes összehasonlító elemzésük és közös kiértékelésük készüljön el. A szlovák tükörprojekt a szlovák oldali, a magyar a hazai oldali problémakörökre koncentrál és azonos értékelési struktúrát használ, az eredményeket pedig az összes partner bevonásával egyezteti.

Finanszírozható megoldás kell

A koncepció kidolgozása januárban elkezdődött, s jövő februárig tart. Hujber Zoltán a projektben végzett kutatásokról és tevékenységekről is beszélt. Eszerint szükség lesz „az eddig legközelebb álló" szlovák és magyar javaslatok ökológiai hatásainak vizsgálatára, valamint tájhasználati és természetvédelmi elemzésre. Kulcskérdés a hidrológiai elemzés, mely során fizikai kismintakísérleteket végeznek. Az árvízvédelmi elemzést is helyi szakemberek bevonásával végzik. A koncepció nem számol a fele vízhozam „kiharcolásával" a szlovák féltől, szerintük az ötvenszázaléknyi víz önmagában nem jelent megoldást. Természetközeli vízépítési létesítményekben gondolkodnak, melyek az árvizet is levezetik. Ökológiai kapcsolat esetén hajózsilipre is szükség lehet. Minősített helyi szakembereket vonnának be a munkába, s lényeges, hogy a koncepciónak finanszírozhatónak kell lennie. Fontos feladat lesz még a társadalmi igények elemzése, valamint a projekt kommunikációja. Hat egyeztető szakmai találkozót és két konferenciát szerveznek, s beindítják a www.szigetkozosen.hu internetes portált is.

Egy hetet késik a magyar válasz

Nagymaros kérdésében december közepén a szlovákok megállapodástervezetet nyújtottak be: eszerint arról egyeznének meg, hogy a vitás kérdések lezártáig maradjon a mostani állapot. A magyar delegáció február 15-ig ígért erre a felvetésre választ. Kovács György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakmai főtanácsadója elmondta: még nem küldték el ezt a levelet, Kocinger szlovák kormánybiztostól egy hét haladékot kértek. „A magyar reagálás tartalmáról még korai lenne beszélni. A két kormányküldöttség várhatóan március elején Pozsonyban tárgyal, remélem, akkor már a megoldási javaslatokról érdemben tudunk beszélni" – mondta.
A közalapítvány február 22-én, csütörtökön délután öt órakor a dunaszigeti általános iskolában lakossági fórumot tart. Ezen Láng István vetítéses előadást tart a rehabilitációs megoldások lehetséges irányairól. A fórumsorozat a későbbiekben több szigetközi településen is folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körforgalom a távlati tervben

Még az elmúlt évben kezdődött el a leendő bevásárlóközpont területének kialakítása Mosonmagyaróváron a Régi vámház téren. Ehhez az önkormányzat eladta a volt kórházi gazdasági épületet, továbbá a Bolyai-iskola sportpályájából mintegy ezer négyzetméter területet. A beruházó megvásárolt további három lakóházat a Diófa utcai oldalon. Tovább olvasom