Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Az ötödik helyre költözik a nevelési tanácsadó Mosonmagyaróváron

Ötödik, várhatóan végleges ˝otthonába˝ költözik nyáron a nevelési tanácsadó. A Városi Kollégium hátsó szárnyát június közepére 12 millió forintból újítják fel.


A nyolc rendelő mellett az eddig hiányzó torna- és nevelői szoba is helyet kap.

Javában folyik a Városi Kollégium hátsó szárnyának felújítása. Augusztustól itt kezdik meg már munkájukat a nevelési tanácsadó munkatársai.

– A nevelési tanácsadót a jelenlegi otthonából, a Bartók-iskolából a gyermeklétszám-növekedés miatt kell elköltöztetnünk. Az önkormányzat meglévő intézményhálózatában kerestünk helyet, ami hosszú távú megoldást jelentene az intézménynek – hangsúlyozza Szabó Miklós polgármester, a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás elnöke.

Így jött az ötlet, hogy a Városi Kollégium megfelelő hely lenne a tanácsadónak, a megüresedett szárnyat 12 millió forintból alakítják át és újítják fel.

– A nevelési tanácsadó 1983-as fennállása óta ez lesz az ötödik épület, ahová költözünk – magyarázza már Domsichné dr. Mezzei Márta intézményvezető. Elmondta: az új helyszínen nyolc rendelőt alakítanak ki, újdonság lesz, hogy a tornaszoba is helyet kaphat. Emellett egy nevelői szobát és egy intézményvezetői irodát is létrehoznak.

A Városi Kollégium hátsó szárnyát június közepéig újítják fel, ide költözik a nevelési tanácsadó.
A Városi Kollégium hátsó szárnyát június közepéig újítják fel, ide költözik a nevelési tanácsadó.

– A gyermekek mentális állapota rosszabb, mint korábban, ezzel magyarázható, hogy egyre inkább emelkedik a pszichológiai és a fejlesztőpedagógiai szolgáltatásban ellátottak száma. A logopédusokra szorulók száma kezdetektől fogva magas: a gyerekek 15–20 százaléka küzd valamilyen beszédhibával – hívja fel a figyelmet az intézményvezető. Szerinte minden területen ˝elkelne˝ egy-egy új munkatárs. A legnagyobb hiány logopédusból van, a kistérségben minimálisan két és fél állásra lenne szükség. A kistérségi tanács legutóbbi ülésén egy új logopédiai állás meghirdetését javasolta. A társulás által engedélyezett három pszichológus-, három logopédus-, egy gyógytestnevelői álláshely mindegyike 2009 szeptemberétől főállású, teljes munkaidős formában betöltött, de emellett vállalkozásban is látnak el feladatokat a szakemberek. A kistérségi feladatellátásban részt vevő pedagógusok mellett a tanácsadóban további három pszichológus, három logopédus és két gyógypedagógus-fejlesztőpedagógus dolgozik.

– A pszichológiai és a fejlesztőpedagógiai rendeléseken megnövekedett az ellátásra szoruló gyermekek létszáma, mindezért a társadalmi körülmények, a családok szociális nehézségei, a szülők túlterheltsége, a nevelési hibák együttesen felelősek – tette hozzá Domsichné dr. Mezzei Márta.


Nevelési tanácsadó – számokban

Pszichológia és gyógypedagógia-fejlesztőpedagógia szakszolgáltatásban 2008/09-es tanévben Mosonmagyaróváron 1158-an, Hédervár körzetében 79-en, Hegyeshalom körzetében 168-an, Jánossomorja körzetében 106-an részesültek. Logopédushoz 2009-ben 896 gyerek járt összesen Mosonmagyaróváron és a kistérséghez tartozó településeken, a gyógytestnevelés ellátásban részt vevők összesített száma 445.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Süteményből játék a bölcsiseknek

A mosonmagyaróvári Nők a Városért Egyesület negyedszerre megrendezett tavaszköszöntő programján… Tovább olvasom