Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Az öt alkalmazott felmondása már folyamatban van

Bizakodik az intézmény megmaradásában a Hansági Múzeum igazgatója, ám a jelen állás szerint – a megyei közgyűlés döntése nyomán – négy kollégájával együtt áprilistól megszűnik a munkájuk. Szentkuti Károly úgy véli, a döntéshozók keresik a megoldást.
Lapunkban többször foglalkoztunk már a Hansági Múzeum sorsával, a széles körű civil összefogással, ami az intézmény megmentése érdekében alakult az elmúlt hónapokban. A megyei önkormányzat ugyanis gazdasági okokra hivatkozva – több intézményével együtt – a Hansági Múzeumban csökkentette a létszámot. Ez azonban a mosonmagyaróvári intézmény esetében – szakemberek szerint – gyakorlatilag a bezárást jelentené, területi múzeumból kiállítóhellyé minősülne vissza. Ennek megakadályozására a mosonmagyaróvári önkormányzat és kistérségi társulás vállalta, hogy az idei évben finanszírozzák az érintett öt szakember bérét. Ezzel időt nyerne a múzeum, amíg sikerül „kijárni" az illetékes minisztériumnál, hogy a kistérség átvegye az intézmény működtetését. A megyei közgyűlés legutóbbi ülésén azonban döntött az öt alkalmazott elbocsátásáról. Azt látják célszerűnek, ha az öt szakalkalmazott a megyei múzeumok igazgatóságától áthelyezéssel Mosonmagyaróvár, illetve a többcélú kistérségi társulás alkalmazásába kerül. Ezt a javaslatot viszont a város aggályosnak tartja, mivel számos munkajogi problémát vetne fel. Az elmúlt hónapok történései tükrében kérdeztük Szentkuti Károlyt, a Hansági Múzeum igazgatóját, miként látja az intézmény jövőjét.

– Először is a múzeum dolgozói nevében köszönetünket fejezzük ki a civil szervezeteknek, a környékbelieknek, a döntéshozóknak és Mosonmagyaróvár polgármesterének, hogy ráéreztek arra, miért is fontos a múzeum fennmaradása. Arra, hogy a történeti emlékek szakszerű gyűjtése, megőrzése, feldolgozása és bemutatása nélkül a térség ezeréves múltja tűnne el. Ezt a feladatot egy területi intézmény tudja ellátni, ezért fontos, hogy a Hansági Múzeum eredeti formájában megmaradjon. Szakmailag ugyanis múzeum az az intézmény, ami a múlt emlékeinek gyűjtését, feldolgozását és bemutatását végzi. Nevében például a helyi tűzoltómúzeum is „múzeum", ám valójában egy kiállítóhely, ahol a lelkes amatőrök által összegyűjtött emlékeket bemutatják. Fontos az is, hogy a Hansági Múzeum és a Cselley-ház nem különálló intézmények, hanem egységet alkotnak. A két épület együtt biztosítja a szakmai feltételeket, ami a területi múzeumi státushoz szükséges.

– A jelenlegi fenntartó megyei önkormányzatban, a város polgármesterében, valamint Mosonmagyaróvár és a kistérségi társulás testületeiben egyaránt megvan a szándék arra, hogy a múzeum hosszú távú működését megoldják. Az eddigi nyilatkozatok szerint a kistérségi társulás lenne az intézmény fenntartója. Ez számunkra elfogadható és valóban a hosszú távú megoldást jelentené. Ennek véghezvitelére vannak már biztató jelek: a politikusok keresik a megoldást, és ez számunkra megnyugtató. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a megyei közgyűlés érvényes határozata öt múzeumi státust szüntet meg április 1-jétől. Ez pedig a területi múzeumi működés feltételeit lehetetlenné teszi. A felmondással kapcsolatos előkészítő jogi folyamatok már elindultak.

– Ebben a helyzetben rendkívül nehéz tervezni, ugyanakkor minden munkatársamat arra kértem, amíg lehetőség van rá, mindenki teljes energiával lássa el a szakmai feladatát. Ennek bizonyítéka, hogy már ebben a hónapban is több sikeres rendezvényünk volt, így például az érmekiállítás vagy „A kötélgyártás Mosonban és Magyaróváron" című tárlat – tudatta Szentkuti Károly.

A jelenleg még bizonytalan helyzetben is teszik a dolgukat a Hansági Múzeum szakemberei, ennek nyomán nyílt meg a napokban A kötélgyártás Mosonban és Magyaróváron című tárlat is.
A jelenleg még bizonytalan helyzetben is teszik a dolgukat a Hansági Múzeum szakemberei, ennek nyomán nyílt meg a napokban A kötélgyártás Mosonban és Magyaróváron című tárlat is.


Olvasóink írták

 • 11. megabrutál 2011. március 24. 19:14
  „Persze, hogy kell a múzeum!
  De az életfogytiglanig tartó szanatóriumi állások korának vége!
  Sz.K. sínen van - ez itt a lényeg(!) - vagy ez csak egy vakvágány?...”
 • 10. dompici 2011. március 23. 13:42
  „9. Szia pancser. Egyszer az életben egyetértünk! Nem is kívánják véleményem szerint a másképp gondolkodást személyes sorsukról ezek az alkalmazottak, a gond "csupán" csak az, hogy esetükben van munkabér, amit a kistérség felajánlott. A megye pedig ennek ellenére nem tartja statuszukban őket, hanem azt akarja, hogy a város tegye meg. De mégis hogyan, milyen jogi alapon? Ez innen kezdve nem pénzkérdés, mint ahogy eddig kommunikálták felénk, így józan ésszel egyre nehezebben érthető.”
 • 9. pancser 2011. március 23. 09:28
  „7."dompici" bizony nehéz úgy dolgozni ha ez embernek a feje fölött a felmondás réme fenyeget. Különösen nehéz a feleségnek, a családnak. Nagyon naív az, aki hiszi az elbocsátások az illető rossz munkája miatt vannak. erről ezrek tudnának beszélni, most aktuálisan a városban a Kaiser Food 99 dolgozója. A Múzeum alkalmazottai sincsenek másképpen kezelve, a körülmények hozták így. Azt nem állítom, hogy jól van ez így, de az érintettek a lefegyverző és depesszióba döntő kesergés helyett, hajtsanak új munkahelyekre.”
 • 8. Pofátlan 2011. március 22. 19:37
  „A múzeumot kár megszüntetni. Megint az egyszerű alkalmazottak járnak rosszul, Szentkúti szadeszos igazgató biztos megszedte magát az antimagyar pártja regnálása idején.”
 • 7. dompici 2011. március 20. 22:46
  „6. Persze. Átalakítás. Egy várat putrivá alakítunk.”
 • 6. dorombolok 2011. március 20. 19:50
  „Ez nem megszorítás , ez átalakítás , tetszik érteni ??”
 • 5. Csipetke 2011. március 20. 13:48
  „Szégyenletes dolog, a múzeumra szükség van! Miféle a városunk múzeum nélkül???
  Kevesebbet kellene elfecsérelni hasztalan dolgokra.”
 • 4. dompici 2011. március 20. 10:22
  „csambo! bár nem engem szólítottál meg, de engedd meg, hogy jelezzem, a téma továbbra sem az ornitológiai központ, hanem Moson vármegye múzeuma, amelyben nincs és nem volt helye a politikának. Ha az egész ügy az általad említett Sz. Károlyról szólna, akkor miért kell romba dönteni 130 év felhalmozott kulturális javait? Vajon melyik párt meri azt mondani, hogy Sz. Károly "eltüntetése" olyan szintű városi-, megyei- vagy akár nemzeti érdek, hogy nem érdekes, ha vele együtt eltűnik minden, pótolhatatlan közös kincsünk? Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy Sz. Károly a múzeumban mint múzeumigazgató dolgozott, nem pedig, mint akármilyen párttitkár, és ezen funkcióján mindeddig senki nem talált támadható felületet - ezért az a minimum (legalábbis kulturális intézményről lévén szó, minimális kulturális elvárás a támadókkal szemben is), hogy a személyi és intézményi kérdések elválasztassanak. Pénzügyi hiányról volt szó mindeddig, és az megoldódott. Minden más hazug, megalapozatlan, légből kapott kreálmány. Legalábbis az elmúlt fórumokon én még nem olvastam a rágalmazásokon túlmenően konkrét érveket.”
 • 3. csambo 2011. március 19. 22:19
  „Kedves Sz Károly!Hol vannak a korábbi kék madaras cimbik?Miért nem segítenek?”
 • 2. Boli 2011. március 19. 18:36
  „Ugyan már! Kell a pénz máshová. Ennyi. Pl. városi médiacentrumba 20 misi. Azután a sok ecceri lelket, az elején 200.000 forinttal vakították. Azok meg még be is szopták. Evégre az fontosabb.”
 • 1. dompici 2011. március 19. 17:54
  „A megye eddig pénzhiányra hivatkozott, most vajon, hogy a kistérség letette a hiányzó munkabér-keretet, vajon milyen okot vagy inkább ürügyet talál arra, hogy tönkretegyen egy 130 éves - tőle teljesen függetlenül létrejött kulturális közintézményt.? A jelen helyzettel elérték, hogy a szakmuzeológusok és a segédmuzeológusok szétválasztattak, és ahogy a fej nem él törzs nélkül, ez viszont is áll. Ez már rég nem pénzkérdés, legalábbis nem azon a szinten, ahogyan az év elején a probléma megfogalmazódott.
  Ugyanakkor minden elismerés a Hansági Múzeum dolgozóinak, legyenek akár megyei, akár kistérségi alkalmazottak, akárkicsodák is személyükben, hogy méltó utódként szolgálják tovább a sőtéri eszmét, a város és Moson megye pénzben megfogalmazhatatlan örök hasznára - példát mutatva mindazoknak, akik csak nevükben vagy beosztásukban hívek akár a megyéhez, akár a kultúrához.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaklármának bizonyult a kórházi bombariadó

Mosonmagyaróváron pénteken délután átkutatták a Karolina Kórházat, mivel ismeretlen telefonon azt… Tovább olvasom