Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Az összes utat átépíttetnék

Április közepén kezdődhet Jánossomorján a 86-os főúttól a határátkelőig vezető út két szakaszának felújítása.
Lapunkban korábban beszámoltunk arról, hogy a 86-os főút és az országhatár közötti összekötő út második és negyedik szakaszának felújítására 1 millió 731 ezer 585 euró (mintegy 430 millió forint) támogatást nyert a megyei közútkezelő kht. a Phare-CBC-

nél. Az időközben lefolytatott közbeszerzési pályázaton a győztes kivitelező a csornai székhelyű Swietelsky Kft. lett. A pályázók közül ők vállalták a legkedvezőbb áron – 270 millió forintért – a két útszakasz felújítását. Az alacsonyabb ár azonban nem megy a minőség rovására, mert a minősítést a cégtől független labor végzi. Az elnyert összegből a városközpontban a Szabadság utca, valamint a település határától az andaui határátkelőhelyig húzódó szakasz kap új burkolatot.

Múlt héten hivatalosan is átadták a kivitelezőknek a két útszakaszt. Itt elhangzott: a munkálatokat április közepén kezdené a kivitelező, addigra várható ugyanis a talaj csapadékszintjének megfelelő mértékű csökkenése. A két szakaszon – félpályás útlezárás mellett – egyszerre folynak majd a munkálatok. A buszöblök átépítésének idejére, ami várhatóan három hetet vesz igénybe, módosítani kell a buszforgalmat. Kurunczi Károly polgármester azt kérte a kivitelezőtől, hogy amennyiben lehetőség van rá, helyi cégeket is vonjanak be a munkálatokba.

Az országhatártól a pusztasomorjai településrész határáig tartó szakaszon az útépítés az osztrák határsorompótól indul. A jánossomorjai önkormányzat szeretné elérni, hogy a megnyert 430 millió forintos pályázati keretet teljes egészében felhasználhassák a város útjainak felújítására. A kivitelező ugyanis lényegesen olcsóbban vállalta a két útszakasz elkészítését.

A pályázati kiírás szerint viszont a fennmaradó összeg – 160 millió forint – nem használható fel. Ezért a polgármester a közelmúltban levélben kérte Stipkovits Pál és Papp József országgyűlési képviselőket, járjanak közben azért, hogy az elnyert pénz fennmaradó részéből elvégezhessék a másik két szakasz felújítását is.

Ha az önkormányzat e terve nem sikerül, akkor a fennmaradó két szakasz felújítására külön kell pályázni. A kiviteli tervek már e két útszakaszra is elkészültek. Ha engedélyezik a 160 millió forint felhasználását, akkor az önkormányzat a megfelelő önrészt biztosítaná a felújításhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis csallóközi kiszorítósdi

Három magyarok lakta szlovákiai falu áll harcban egymással évek óta a Kis-Csallóközbe tervezett vízi erőmű miatt. Vajka és Nagybodak a galántai beruházót favorizálja, míg Doborgaz a túrócszentmártoni céget választaná. Előbbi két község most közös társulásukon keresztül szorítaná ki „vetély- társát”, s már gazdaságossági hatástanulmányt is készíttettek szakértőkkel. Tovább olvasom