Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Az oroszok után az arabok is felfedezték már a régiónkat

Nemcsak egyszerűen befektetési célból vásároltak ingatlanokat, a táj szépsége, a nyugodt környezet, két főváros közelsége is vonzotta Feketeerdőre a jómódú arabokat.

Egyre többen érkezhetnek hozzánk az EU-n kívüli országokból, hogy ingatlant vásároljanak – jósolja Schopf Márton építész-beruházó, aki szerint a hármas határ környéke több szempontból is vonzó lehet: olcsók és Európa vagyunk, a szép táj, a nyugodt környezet mellett két főváros (és repülőterei) közelsége is előnyt jelent. Korábban oroszok, ukránok fedezték fel maguknak környékünket. Több ingatlant is megvásároltak Hegyeshalom környékén és határ menti településeken. A közelmúltban Közel- és Távol-Keletről érkeztek érdeklődők Feketeerdőre.

– Elsőként egy magyar származású hölgy vásárolt telket, családi házzal az Almáskert II. lakóparkban. A férje arab, aki Európában végzett egyetemi tanulmányokat. Terveik szerint a nyarakat töltenék Feketeerdőn, hiszen az itteni időjárás szinte felüdülés az ottani forrósághoz képest. Tehát a befektetés mellett üdülési célból is felfedezték a vidéket. Időközben mintegy tíz telket értékesítettünk a család rokonainak, barátainak, a férfi egyetemi évfolyamtársainak, akik jómódú arabok. Van, aki közülük már Nyugat-Európában él, van, aki valamelyik gazdag arab országban, Dubajban, Szaúd-Arábiában.

Schopf Márton: Feketeerdőn vásároltak telkeket az arab családok, hamarosan több nyaraló épülhet fel itt.
Schopf Márton: Feketeerdőn vásároltak telkeket az arab családok, hamarosan több nyaraló épülhet fel itt.


Valamennyien értelmiségiek, mérnökök, de akad köztük vállalkozó is, aki befektetésben gondolkodik Magyarországon. Zárkózott és családcentrikus emberek – tudjuk meg Schopf Mártontól. Az építészt már több nyaraló tervezésére is felkérték. Igényeik szerint kisebb hálószobákkal, nagy terasszal és nappalival, melyek hatalmas életteret biztosítanak, épülhetnek a házak az új feketeerdői lakótelepen. A beruházó arra számít, hogy többen is érkezhetnek vidékünkre.

Feketeerdőn még 2005-ben kezdődött meg az Almáskert I. lakópark kialakítása negyven telekkel, majd 2008-tól a falu déli oldalán további harmincöt parcellát kínáltak. A gazdasági válság jelentősen fékezte az ingatlanok értékesítését. Az előbbi lakópark területei mára elfogytak, főként szlovákok vagy felvidéki magyarok lakják. Az Almáskert II.-ben (ahová az arabok is költöznének) még találni 800–1000 négyzetméteres telkeket, nyolcezer forintos négyzetméteráron. Mivel az EU-n kívüli országok lakóinak ingatlanvásárlása számos engedélyhez kötött, ez valamelyest lassította a folyamatot, de mostanra a szükséges engedélyeket beszerezték és egy-két éven belül több ház is felépülhet.

A közelmúltban Közel- és Távol-Keletről érkeztek érdeklődők Feketeerdőre.
A lakópark tulajdonosa tájékoztatott arról, hogy arab családok költözhetnek a faluba. – A kormányhivatal is véleményezésre megkereste az önkormányzatunkat – mondja már Novák András, Feketeerdő polgármestere, aki szintén megerősítette, hogy nem állandó lakhelyként, hanem pihenőként szolgálna számukra a kistelepülés. A faluvezető szerint jellemzően fiatalabb családok települnek le Feketeerdőn.

– Szeretettel befogadunk mindenkit és igyekszünk ennek a jó oldalát nézni – tette hozzá az elöljáró.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más nyomvonalon akarták az elkerülőt

A tervezett elkerülő út nyomvonalának módosítását kérte több telek tulajdonosa az önkormányzattól,… Tovább olvasom