Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Az örökbefogadást ösztönöznék

Az abortusz támogatásának megvonását szorgalmazza a KDNP és a Jobbik a jövő évi büdzsében. A terhességmegszakításra előirányzott 400 millió forintot az örökbefogadások ösztönzésére fordítanák. Szakembereket kérdeztünk e témában.


A jövő évi költségvetésben eredetileg 400 millió forintot terveztek azon terhességmegszakítások finanszírozására, amelyeket nem súlyos egészségügyi ok miatt (ezen beavatkozások költségeit ugyanis az Egészségbiztosítási Alap fizeti), hanem egyéb okok miatt végeznek el.

A családvédelmi törvény javaslatát a napokban nyújtotta be a parlamentnek a KDNP. A kereszténydemokraták azt javasolják, hogy az említett 400 milliós keretet inkább az örökbefogadások ösztönzésére, az örökbefogadói gyes összegének emelésére, továbbá a gyermekek védelmét, támogatását szolgáló programok, pályázatok, egyéb előirányzatok támogatására fordítsák.

Az MSZP a javaslat visszavonására szólította fel a benyújtókat, míg a Demokratikus Koalíció álláspontja szerint az elvonás hatására nőni fog az illegális terhességmegszakítások száma. A Kisalföld megyénkbeli szakembereket keresett meg a témában.

– A családvédelmi szolgálatokban dolgozók tapasztalatai szerint a terhességmegszakítást kérelmező nők többsége elutasítja gyermeke örökbeadásának gondolatát, és inkább a terhességmegszakítás mellett dönt. Pedig sok gyermektelen házaspár vár örökbe fogadandó gyermekre – osztotta meg véleményét Fejesné Gyárfás Judit megyei vezető védőnő.

A megyében működő öt (kettő Győrben, egy-egy pedig Sopronban, Mosonmagyaróváron és Csornán) szolgálat védőnőihez tavaly 1543 nő fordult válságtanácsadásra. A következő találkozón már csak ezernégyszázan jelentek meg. Ebből 1344-en döntöttek az abortusz mellett.

A mosonmagyaróvári Karolina Kórházban idén mostanáig 490 kisbaba született, miközben 196 várandós döntött a terhesség megszakítása mellett.
A mosonmagyaróvári Karolina Kórházban idén mostanáig 490 kisbaba született, miközben 196 várandós döntött a terhesség megszakítása mellett.


– A nők háromnegyede egyedül érkezik hozzánk. Tavaly a nők 41 százaléka anyagi okokkal magyarázta, hogy miért választja a terhességmegszakítást. 12,5 százalékuk párkapcsolati problémával indokolta döntését, tizedük életkora miatt határozott az abortusz mellett. 154-en közülük még nem töltötték be tizenkilencedik életévüket – osztotta meg a statisztikák adatait a vezető védőnő.

– Az abortusz bonyolult szociális, gazdasági, társadalmi kérdéseket vet fel. Ha optimista a hangulat az országban, a gyermekvállalási kedv is javul. Ennek feltételeit kellene megteremteni – fogalmazott dr. Vermes Tamás, a Karolina Kórház főigazgató főorvosa. A mosonmagyaróvári intézményben egyébként 2009-ben 638 szülés mellett 198 abortuszt végeztek el. Tavaly a terhességmegszakítások álltak a nőgyógyászati beavatkozások esetében a képzeletbeli dobogó második helyén. 2010-ben 554 születésre 221 abortusz jutott. Idén december 8-ig 196 terhességmegszakítást végeztek itt, és 490 kisbabát segítettek a világra.

– Attól nem lesz több gyermek, hogyha megvonják az abortuszra szánt összeget. A nő kérésére történő terhességmegszakítás társadalmi probléma, anyagi és népnevelési kérdés – véli dr. Barcza István, a Karolina Kórház szülész-nőgyógyászati osztályának vezetője. A szakember szerint a védekezést kellene oktatni az iskolában, a fogamzásgátló tablettákat dotálni, bizonyos korcsoport alatt ingyenessé tenni.

A 37 éves Krisztina ötödik kisfiát, Belián Kánt a napokban szülte. Mint mondta, nem is fordult meg a fejükben, hogy a megváltozott anyagi körülményeik miatt nem kellene egy újabb gyermeket vállalniuk. A család inkább átcsoportosította forrásait.

Abortusz térítési díja. Ma az abortusz térítési díja 29.710 forint. A családvédelmi szolgálatnál igazolt szociális kedvezmények alapján térítésmentességet, illetve a térítési díj mérséklését lehet kérni. Tavaly a megyében 661-en kérték a mérséklést, 130 esetben pedig ingyenesen végezték el a terhességmegszakítást.

Olvasóink írták

 • 11. tunci7702 2012. január 06. 19:17
  „Nekem sajnos még nincs gyerekem. De ismerek olyat akinek kettő pici leánya van elvált, egyedül neveli egy szobás önkormányzati lakásba. Munkát keres amikor meghallják ,hogy kettő gyereke van vissza se jeleznek neki. Elvan keseredve , mindig azt kérdezi minek szülte őket,ha nem tudja eltartani . És még hányan lesznek?”
 • 10. elszarmazott 2011. december 16. 22:26
  „Továbbá nem azt mondom, hogy azonnal fel kell ajánlani, mint lehetőséget, hanem azt, hogy az abortusznak is helye van egy modern társadalomban. A terhesség megszaktása, indokolt esetekben, el kell hogy legyen végezhető.
  Hogy mi az indokolt eset - az már valóban népnevelési kérdés.”
 • 9. elszarmazott 2011. december 16. 22:21
  „Érdekes, hogy mindenki ugyanabból a szemszögből nézi ezt a dolgot. Mégis ki hiszi azt, hogy egy nő könnyedén megy bele egy abortuszba? A lehetséges komplikációk, pl. jövőbeni gyermekvállalás meghiúsítását kockáztatják.
  És mi van azokkal, akik nemi erőszak áldozatai és ebből fakadóan esnek teherbe? Egy egész életen át (vagy legalábbis 9 hónapon keresztül, ha örökbe adásra kerül a sor) ennek a terhét kell magukon viszelniük? Vagy az állam fogadja be a gyereket? Ez kinek jobb?
  Egyszerű gyorsan ítélkezni, de vajon hányan gondolnak ezekre az érvekre? Amint belefoglalták ´az élet szent´ gondolatát az alkotmányba, azonnal lehetett sejteni, hogy egyes pártok ilyen javaslatot fognak benyújtani.......”
 • 8. INVEKTUS 2011. december 16. 13:24
  „http://1.bp.blogspot.com/-qLABJNiNhlQ/TVT5kVRF0_I/AAAAAAAAAX8/T3YMg4Bm0bc/s400/tn_aid3486_20071113154458_980.jpg

  Így néz ki akit nem várunk soha !! de tudjuk hogy jön !!!”
 • 7. MSangel 2011. december 14. 21:02
  „Sok felelőtlen ember! Nem tudom megérteni az ilyeneket! Nem hiszem el, hogy valakinek nincs pár ezer forintja a tablettát kiváltani, vagy óvszert használni. Erre kell, hogy legyen pénze valakinek. A fiatalokat jobban fel kellene világosítani, szülőkön is sok múlik. Ehhez ész kell!”
 • 6. vanessa 2011. december 13. 18:52
  „Pike viola, igy igaz,”
 • 5. Pinke Viola 2011. december 13. 14:42
  „Kedves "mosonmegye"!

  Az "angyalcsinálók" jobb, ha tudod, hogy utálják a munkájuknak ezt a részét. Biztosan tudom, hogy amikor ilyen beavatkozást végeznek, inkább nem gondolnak bele-műtétnek valamint a munkájuk részének tekintik.
  Inkább gondoljanak bele azok, akik elvetetik a gyermeküket, hogy bár a gyógyszer drága, de az óvszer nem annyira...valamint általában akinek gyógyszerre nincs pénze cigire, piára azért van....”
 • 4. Almika 2011. december 13. 13:35
  „Komolyan itt leragadtatok? Hogy a szegfűsök? Itt arról van szó, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiket a szüleik nem akarnak? "Elhajtatják" őket, kiteszik az utcára? Vagy egyszerűen felneveli őket az állam, de persze nem akkora összegből, mint az abortusz. A megoldás az lenne, ha a fogamzásgátlók nem lennének ilyen drágák!”
 • 3. mosonmegye 2011. december 13. 07:44
  „Mért baj a becézgetés, a "kis angyalkák" vastagon a három alatt vannak az "angyalcsinálók" jóvoltából. Különben szép jó reggelt!”
 • 2. RickCartman 2011. december 12. 20:11
  „azt szólná, hogy habeam corpus :-))) és azt is mondaná:" ne becézgessé´, haver, van nekem tisztességes nevem is..."
  ("angyalka, jézuska,istenke, kutyuska, cicuska" hároméves korig elnézhető, utána kacagtató)”
 • 1. mosonmegye 2011. december 12. 15:52
  „nem tudom mit szólna most le a Istenke trónusa mellől a szekfűs és feris érzelmű felháborodott, ha annak idején anyukája apukája őbelőle is inkább angyalkát csináltatott volna?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan gázolta el a fiatal lányt Lébényben: elhajtott a helyszínről

Életveszélyes sérüléseket szenvedett az a tizenéves helybéli lány, akit az ittas autós
gázolt… Tovább olvasom