Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Az önzetlenséget díjazták

Dunakiliti - A ˝Humanitárius település˝ címet kapta kedden a Magyar Vöröskereszttől Dunakiliti: ezzel a kiemelkedő helyi véradást ismerték el.

Kedden is a sportcsarnokban több százan nyújtották a karjukat, hogy másokon segíthessenek. Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója elmondta: a 2007-ben alapított díjra idén közel száz település pályázott, s ebből öten kapták meg ezt az elismerést.

Az ünnepségen köszöntötték a faluban élő szlovák professzort, dr. Oto Masárt is, aki nemrégiben önzetlenségével egy baleset sérültjén segített.
 
Segített: Oto Masár szlovák professzor (balra) még csak néhány hónapja költözött Dunakilitire, ám önzetlen cselekedete kiváltotta a falu elismerését. Szokoli Sándor polgármester köszöntötte. Fotó: Cs.
Segített: Oto Masár szlovák professzor (balra) még csak néhány hónapja költözött Dunakilitire, ám önzetlen cselekedete kiváltotta a falu elismerését. Szokoli Sándor polgármester köszöntötte. Fotó: Cs.A.


A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének Dunakilitin négyszáz tagja van, s már megalakult az ifjúsági szervezet is. Most ennek szélesítésén dolgoznak a helyiek. Selymes Erik főigazgató kiemelte a helyiek önzetlenségét, s a szervezet történetének rövid áttekintése után átadta az elismerést a falu polgármesterének. Szokoli Sándor hangsúlyozta: a helyiek érdeme ez a díj, majd hozzátette, az önkormányzat amiben tudja, segíti a véradókat. Az ünnepi műsor végén Szitás Péterné két helyi véradó munkáját köszönte meg: Mayer Gizelláét, aki 1963-ban csatlakozott a szervezethez, valamint Németh Józsefnéét. Az ünnepség közben a sportcsarnok ˝nagytermébe˝ folyamatosan érkeztek a véradók: tegnap is több százan nyújtották a karjukat.

Dunakiliti véradóinak elismeréseként ˝Humanitárius település˝ díjat vehetett át. Tegnap is több százan adtak vért. Felvételünkön Redeczki Ákos.
Dunakiliti véradóinak elismeréseként ˝Humanitárius település˝ díjat vehetett át. Tegnap is több százan adtak vért. Felvételünkön Redeczki Ákos.

Érdekesség, hogy a falu vezetése is köszöntött egy helyi lakost, szintén az önzetlenséget elismerve. Otó Masár szlovák professzor mindössze néhány hónapja él Dunakilitin: nemrégiben a szlovák főváros baleseti klinikájának főorvosa éppen templomból tartott hazafelé, amikor egy néhány perccel korábban történt közlekedési baleset sérültjét találta az út mentén fekve. A professzor gondolkodás nélkül megállt és a súlyosan sérült férfi segítségére sietett, aki talán ennek köszönheti életét. A szabályosan motorozó rajkai férfit egy ittas autós ütötte el, aki a baleset után elhajtott a helyszínről. 

Masár doktor orvosként kötelességének érzi, hogy minden helyzetben segítsen a bajbajutottakon: ezt ismerte most el a falu. Kedden Szokoli Sándor adott át neki egy kis ajándékot. A professzor portálunknak kedden elmondta: nagyon jó érzéssel fogadta a köszöntést, szeret Dunakilitin élni. ˝Ha bármiben tudok segíteni, kérem, keressenek meg˝ – mondta a falu polgármesterének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 20 éves Tankcsapda a Nyári Fesztiválon

Mosonmagyaróvár - Minden korosztály találhat kedvére való programot a Nyári Fesztivál harmadik… Tovább olvasom