Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az öntözés módja is számított

Kiemelkedő minősítést kapott a veteményesek, gyümölcsösök zöme a minapi kertszemlén. A legszebb konyhakertek versenyre huszonketten neveztek.
Idén Mosonmagyaróvár is csatlakozott az otthoni kertgazdálkodást népszerűsítő „A legszebb konyhakertek" elnevezésű országos programhoz. Nevezni több kategóriában lehetett a versenyre: erkélyen kialakított, mini – tíz és ötven négyzetméter közötti –, illetve normál, azaz ötven négyzetméter feletti kerttel. Emellett zártkertekben zöldség, gyümölcs és vegyes kategóriában várták az amatőr kertészeket.

A huszonkét jelentkező közül a veteményeseket a minap járta végig a szakmai zsűri és értékelte több szempontból azokat. Így például számított a növényfélék száma, a kert környezete és összképe, sőt, az öntözés módja, a komposztálás, az alkalmazott vetési módszerek vagy az ökogazdálkodás is.

A bírálók szerint példaértékű az óvónők és a gyerekek kertészkedése a Vackor Óvodában.
A bírálók szerint példaértékű az óvónők és a gyerekek kertészkedése a Vackor Óvodában.


„A legtöbb kertet a kiemelkedő kategóriába sorolták a bírálók" – összegezte az első kertszemle tapasztalatait Németh Andrea, a városháza környezetvédelmi koordinátora, a zsűri egyik tagja. Elmondta: a kiemelkedő kertek között is szerettek volna különbséget tenni, ezért még külön pontozták a veteményeket. Végül négy kert kapta meg az elérhető legmagasabb pontszámot.

Átlagosan húsz és negyven közti növényfajtát számlált meg a zsűri egy-egy portán. Több helyen alkalmaznak biomódszereket, szinte mindenki komposztál. Az amatőr kertészek igyekeznek minél több természetes módszert alkalmazni, így például a legtöbb helyen fúrt kútból vagy az összegyűjtött esővízzel öntöznek. Ezek mindegyike többletpontot ért. Németh Andrea kiemelte a közösségi kategóriában induló Vackor Óvoda veteményesét. A szakember szerint példaértékű az óvónők és a gyerekek munkája, így az adható legmagasabb pontszámot kapta.

A zsűri augusztus második felében újra végigjárja a veteményeseket. Az értékelés szeptemberben a Mosonmagyar- óvári Kertbarátok Köre hagyományos, éves terménykiállításán lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncossiker a pulai világbajnokságon

A mosonmagyaróvári Okay
Dance hét éve diszkótánc, négy éve fantasy kategóriában is sikeresen… Tovább olvasom