Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Az önkormányzat társult, nem a szülő

A kényszerű iskolaátszervezések kapcsán korábban Püski Halászi mellett, Kisbodak és Dunaremete viszont a darnózseli iskola mellett foglalt állást.

A püski iskola átszervezése körül még mindig nem ültek el a hullámok. Mint ismert, Püski Halászival, míg Kisbodak és Dunaremete Darnózselivel társult: ennek ellenére lesznek olyan püski szülők, akik Darnózselire, és lehetnek olyan kisbodakiak, akik Halászira íratják ősszel gyerekeiket. Ekker Károly szerint gyermekvadászat folyik.

SMS: Nem kell fizetni

Gratulálok a püski testületnek, hogy 7 felsős gyerekkel akar Halászihoz társulni a többi gyereket és szülőt emberszámba se veszik.
Egy püski szülő, aki gyerekeit Darnóra íratja Úgy látszik, itt néhány embernek nem érdeke a béke. Ma reggel az az új hír Püskin és Kisbodakon, hogy 70 ezer forintot kell fizetni azoknak, akik Darnóra íratják gyermekeiket. Szeretném megkérdezni Darnózseli és Püski polgármesterét erről. Elnézést az inkognitóért, röstellem, de...!

A darnózseli polgármester úrtól kérdezzük: kell-e a püski gyerekeknek fizetni az iskolabuszon?
Köszönettel: püski szülők
A kényszerű iskolaátszervezések kapcsán korábban Püski Halászi mellett, Kisbodak és Dunaremete viszont a darnózseli iskola mellett foglalt állást: csakhogy a három község eddig közösen tartotta fenn a püski iskolát (Kisalföld, 2007. február 15.). Az is szóba került, hogy a társulási szerződés felmondásával Püskinek ki kellene fizetnie Kisbodak és Dunaremete intézményi részét: ők az alsó tagozatot mindenképpen szeretnék megtartani, önálló tanulócsoportokkal. Lassan fél éve tart már a kötélhúzás a három érintett és a két befogadó település között. Most az elsősök beíratása is téma: Darnózseli március 24-re írta ki ezt a dátumot, majd Halászi beelőzött.

A szülő másképp gondolta

Majthényi Tamás halászi polgármester elmondta: az első osztályosok beiratkozását március 22-én és 23-án tartják.

SMS

Fazekas Zoltán darnózseli polgármester elmondta: az iskolabuszon nem kell, s a törvény értelmében nem is lehet fizetniük a gyerekeknek. A településvezető azt sem érti, kitől hallották a püski és kisbodaki szülők, hogy 70 ezer forintot kell fizetniük azoknak, akik Darnózselire íratják gyermekeiket. „Természetesen ez is téves hír, senkinek nem kell fizetnie: akár szerződött az önkormányzata velünk, akár nem. Békesség legyen, ne egymást riogassuk ilyen hamis információkkal" – kérte.
– Várhatóan negyven püski gyerekkel számolunk, melybe a helyben maradó alsós tagiskolánk gyermekei is beleszámítanának. Úgy tűnik, lesz olyan szülő, aki Kisbodakról is hozzánk íratja gyermekét, igaz, olyan is, aki a velünk társult Püskiről inkább Darnózselit választja.
A helyzet tehát bonyolult: hiába társultak az önkormányzatok, jó pár szülő ezt nem tartja kötelező érvényűnek (igaz, nem is az). Az a furcsa helyzet állhat elő, hogy Püskiről jó néhány diákot majd Darnózselire, míg Kisbodakról Halászira írathatnak be szeptember előtt. Ráadásul bonyolítja az ügyet, hogy Püski megtartaná az alsó tagozatot, s ehhez kellenének a kisbodaki és a dunaremetei gyerekek is, ám a másik két település az alsósait is Darnózselire „ígérte".

Kellemetlen helyzet

– Püskiről ellenakció indult, megkeresték azokat a szülőket, akik bizonytalanok, hogy a Püskin maradó alsó tagozatba írassák gyermekeiket – kezdte Ekker Károly polgármester. – Mi szerződést kötöttünk Darnózselivel, hogy a diákjainkat hozzájuk adjuk, emiatt is kellemetlen a mostani „fejlemény". Ráadásul Darnózseli három kisbodaki tanárt is átvenne. Gyermekvadászat folyik, s néhány helyi szülő azzal érvel: közelebb van Püski, ha valami gond van a gyerekkel. Néhány püski szülő viszont korábban úgy nyilatkozott: inkább a kisbodaki rokonához „íratja át" a gyereket, hogy Darnózselire járhasson. Azonban konkrét megkeresés még nem történt – mondta Ekker Károly.
Cs. A. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félautópályaként épült, főútként működik

A hatalmas, elsősorban teherforgalomtól mentesíti Mosonmagyaróvárt a rajkai határátkelőt az M1-es autópályával összekötő M15-ös főút. A városban élők az útszakasz előnyét akkor érzékelik – az utóbbi időben gyakrabban –, amikor az M15-öst egy súlyos baleset miatt néhány órára lezárják. Ilyenkor a hatalmas teherforgalmat a városon át terelik, amivel gyakorlatilag teljesen beáll a forgalom Mosonmagyaróvár útjain. Tovább olvasom